• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

19.07.2022

13:03

PUTIN, ERDOGAN I RAISI OČI U OČI U TEHERANU! Na stolu samo jedna tema!

Ilustracija

Vesti

PUTIN, ERDOGAN I RAISI OČI U OČI U TEHERANU! Na stolu samo jedna tema!

Podeli vest

U Teheranu će se danas sastati predsednici Irana, Rusije i Turske, Ebrahim Raisi, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim problemima, saopšteno je iz Kremlja

Foto:  

Foto:  

Foto:  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će Putin održati trilateralni samit sa kolegama iz Turske i Irana, zemljama koje su garanti Procesa Astana iz 2017. godine vezanog za Siriju, a kojim je predviđeno lakše sprovođenje rešenja konflikta u toj zemlji, preneo je TAS S.

Osim trilateralnih susreta održaće se i bilateralni susreti na marginama samita, a nakon toga Putin se vraća u Moskvu. Peskov je rekao da bi uskoro mogao biti postignut sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji Rusije i Irana. Prema njegovim rečima, ruska verzija teksta sporazuma je predata iranskoj strani polovinom juna, što je Teheran pohvalio.

Foto: AP/Tanjug

Vladimir Putin



"Nadamo se da će posle dodatnih izmena, a uzimajući u obzir mišljenje iranske strane, biti moguće potpisivanje sporazuma u skorijoj budućnosti", dodao je Peskov. Upitan da prokomentariše eventualno povećanje trgovinske razmene Rusije i Irana sa sadašnje četiri milijarde dolara na 10 do 15 milijardi, Peskov je rekao da bi to moglo da bude i znatno više.

"Ruski lider je pristalica ideje da treba ići sa najambicioznijim ciljevima. Siguran sam da predsednik Putin veruje da je moguće da se dostigne visoka lestvica. Ovo su realni standardni za nas, potencijal naše dve zemlje je veliki. Moskva i Teheran moraju da rade mnogo ne samo na bilateralnom planu", dodao je Peskov.

On je podsetio na funkcionisanje privremenog sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni između Irana i Evroazijske ekonomske unije. "Nadamo se da će ovaj sporazum postati trajan i da će to našem odnosu dati još veći podsticaj", naglasio je Peskov.

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov



Ergodan je u ponedeljak otputovao u službenu posetu Iranu, a u saopštenju Ankare se navode da će on i njegov kolega Raisi kopredsedavati sedmom sastanku Tursko-iranskog saveta za saradnju na visokom nivou u Teheranu 19. jula, prenela je Anadolija.

"Svi aspekti tursko-iranskih odnosa i potencijalni koraci koji bi poboljšali bilateralnu saradnju biće razmotreni tokom sastanka Saveta, koji ce se održati uz ucešće resornih ministara", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će osim o bilateralnim odnosima biti reči i o regionalnim i globalnim pitanjima. Na dnevnom redu samita biće i nedavni razvoj dogadaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, pokušaji političkog rešenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama.

Foto: Tanjug

Erdogan će održati sastanak sa Putinom

Predsednik Turske će na marginama samita održati i bilateralni sastanak s ruskim kolegom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija