• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Dejli mejl

22.07.2022

19:21

AMERIKANCI NA KORAK OD GRAĐANSKOG RATA! Studija Univerziteta u Kaliforniji pokazala da polovina stanovništva veruje da će se desiti UNUTRAŠNJI ORUŽANI SUKOB!

Vesti

AMERIKANCI NA KORAK OD GRAĐANSKOG RATA! Studija Univerziteta u Kaliforniji pokazala da polovina stanovništva veruje da će se desiti UNUTRAŠNJI ORUŽANI SUKOB!

Podeli vest

Nova studija sa Univerziteta u Kaliforniji potvrdila je rastuću podelu u američkom društvu

Prema istraživanju, skoro polovina stanovništva veruje da će se zemlja u narednim godinama suočiti sa unutrašnjim oružanim sukobom. Istovremeno, svaki peti priznaje da je spreman da upotrebi silu za promovisanje svojih političkih ideja, navodi Dejli mejl.

Polovina Amerikanaca očekuje drugi građanski rat u narednim godinama. Istovremeno, skoro svaki peti kaže da će jednog dana možda koristiti oružje za postizanje političkih ciljeva, piše Dejli mejl, pozivajući se na novu studiju koja otkriva „ produbljivanje podela “ unutar Sjedinjenih Država.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u Dejvisu sproveli su istraživanje među 8620 stanovnika u različitim delovima zemlje. Oni su otkrili alarmantne nivoe „otuđenja“, „nepoverenja“ u demokratske institucije i rastuću sklonost nasilju.

Više od dve trećine ispitanika reklo je da vidi „ozbiljnu pretnju američkoj demokratiji“. Istovremeno, 50,1% se složilo sa izjavom da će „u narednih nekoliko godina u Sjedinjenim Državama početi građanski rat“.

Preko 40% je reklo da je imati „jakog lidera“ važnije od demokratije. Oni su se takođe složili sa „rasističkim uverenjem“ da Sjedinjene Države namerno zamenjuju lokalne belce crnim imigrantima.

Istraživači su takođe otkrili sve veću želju da se politički sporovi rešavaju silom. Skoro 20% je reklo da bi verovatno upotrebilo oružje ako bi situacija u zemlji eskalirala u narednim godinama, a 4% je sugerisalo da bi „ubili nekoga“.

Foto: AP PHOTO

Stručnjak za javno zdravlje Univerziteta u Kaliforniji Garen Vintemut, koji je vodio studiju, rekao je da su nalazi „prilično sumorni“ i „nad najgorim očekivanjima“. Međutim, po mišljenju eksperta, postoji „osnova za nadu“, jer je većina ispitanika „u potpunosti odbacila političko nasilje“.

Izveštaj dolazi nakon masovnih pucnjava, uključujući majsko ubistvo deset Afroamerikanaca u prodavnici u Bafalu. Navodno, zločin je počinio belac koji je napisao članak u prilog teoriji „velike zamene“ krajnje desnice. Drugi ključni momenti „kulturnih ratova“ u Sjedinjenim Državama bili su juriš na Kapitol i česti sukobi između policije i aktivista Black Lives Matter.

Prema nedavnoj sličnoj studiji Tulchin Research-a i Southern Poverti Lav Centra, 44% Amerikanaca veruje da su SAD na putu ka još jednom građanskom ratu. Anketa YouGov-a prošle nedelje otkrila je sve veće pozive na podelu zemlje.

Trećina navijača Donalda Trampa koji žive u republikanskim državama rekla je da bi im bilo „bolje“ da se njihov region otcepi i postane nezavisna država. Međutim, 29 odsto pristalica bivšeg predsednika reklo je da će kao rezultat razdvajanja biti „u gorem položaju“, skreće pažnju publikacija.

Američki građanski rat, koji je počeo odlukom južnih država da se otcepe od federacije, trajao je od 1861. do 1865. godine. Više od 600.000 vojnika poginulo je u ovom sukobu, podseća Dejli mejl.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija