• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.07.2022

19:35

SRBIJA NIJE NASELA! ZAPAD NIJE IZRAČUNAO GDE JE LINIJA BOLA KOJU MOŽE DA IZDRŽI RUSIJA, SADA PLAĆA CENU POGREŠNE MATEMATIKE! "Sami pali, sami se ubili"!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

SRBIJA NIJE NASELA! ZAPAD NIJE IZRAČUNAO GDE JE LINIJA BOLA KOJU MOŽE DA IZDRŽI RUSIJA, SADA PLAĆA CENU POGREŠNE MATEMATIKE! "Sami pali, sami se ubili"!

Podeli vest

Jedini siguran znak da će specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini uspeti jeste to što Zapad ne zna njen konačni cilj, a jesen bi mogla da bude opomena Evropi, šta može da je zadesi bez ruskog gasa. Evropsku uniju očekuje hladna i teška politička zima i zbog toga mora da dođe do velikog preokreta

Širenje NATO koji je došao na zapadne granice Rusije već je obavljeno uz kršenje svih prethodnih pisanih sporazuma i usmenih obećanja Moskvi, ocenjuje novinar Žarko Rakić.

Međutim, Zapad je, navodi on, pogrešno protumačio gde je taj stepen „bola" koji Rusija može da istrpi tako da nisu očekivali ovako jak vojni odgovor. To se vidi, dodaje, po tome što su nespremni - njihovi magacini naoružanja su ili ispražnjeni ili su popunjeni naoružanjem iz vremena Sovjetskog Saveza. „Tek sada pristiže novo naoružanje koje dodatno komplikuje celu situaciju i ako su SAD zaista isporučili Himars koji ima domet 300 kilometara onda ugrožavaju veliku teritoriju Rusije i plašim se da će tu uslediti novi odgovor Moskve koja na raspolaganju ima dovoljno sofisticiranu vojnu opremu. Liči mi kao da je to poslednji korak NATO i SAD ka otvorenom sukobu sa Rusijom, a to je onda Treći svetski rat", rekao je Rakić.

Zapad vodi Ukrajinu ka raspadu

Advokat Goran Petronijević smatra da je taj korak dalje već napravljen i da je faktički Zapad, odnosno NATO u sukobu sa Rusijom iz nekoliko razloga. Prvi je, kaže on, što Ukrajina daje veoma šture informacije o broju plaćenika koji se bore na njenoj teritoriji, a prema ruskom podacima ima ih oko 22 hiljade.

- Drugi dokaz za već postojeći sukob je slanje savremenog naoružanja kojim se pokušava napraviti prednost nad onim sa kojim raspolaže Ruska Federacija. SAD već godinama vodi takozvane proksi ratove koji su kompromitovani njihovim učešćem.

Petronijević navodi da deli mišljenje jednog penzionisanog britanskog oficira koji smatra da Zapad namerno gura Ukrajinu u sukob i uvodi njenu državnost u opasnost, jer upotreba Himarsa menja ciljeve i kapacitet oružanih snaga i sile Rusije.

- Ne zaboravite da Poljska čeka, Orban je proglasio vanredno stanje koje i dalje traje i podvukao da ima pravo da zaštiti svojih 150 hiljada stanovnika u Ukrajini, Rumunija je spremna na teritorijalne transakcije uključujući Moldaviju i Pridnestrovlje tako da Ukrajina svakim danom trajanja sukoba je sve bliža crnom scenariju - potpunom raspadu zemlje i nestajanju države - rekao je on.

Evropa ne može da štampa novac kao SAD

Na pitanje, do kada će zemlje EU i NATO finansirati rat u Ukrajini, dok njihovi građani ispaštaju zbog antiruskih sankcija, Rakić podseća da Alijansa poslednje dve decenije ima problem sa svojim članicama koje ne izdvajaju dovoljno za odbranu. Ispostavilo se da je odbrambena koncepcija NATO davno napuštena ali su platežno moćne zemlje poput Nemačke uspevale da otkupe svoje neučešće u ratovima, ali je sada tome došao kraj.

- Ne sećam se da je neko od članica EU pomenuo sporazum iz Mastrihta koji ograničava zaduživanje na 60 procenata BDP-a. Danas imamo situaciju da je Francuska zadužena preko 100 odsto dok se Nemačka drži na 70 procenata. Imaće problem, jer ne mogu da štampaju novac kao SAD što će odmah da se odrazi na raspoloženje građana i uslediće izlazak na ulice. Biće veoma burno, odnosno biće to vruća ruska zima - rekao je Rakić.

Treba biti spreman i za evropske dezintegracije

Iako je Evropska komisija apelovala na smanjenje potrošnje gasa u celom bloku za 15 odsto od 1. avgusta ove godine do 31. marta naredne, Petronijević ne vidi bilo kakvu mogućnost solidarnosti članica EU. Podseća da su se prvo tukli za respiratore pa za vakcine, napravljen je, kaže, najgori grabež makjavelističkog tipa. Naš sagovornik se boji da su sve vrednosti na kojima su oni verbalno držali primat propale i da se EU nepovratno raspada.

- To što se EU priprema za najcrnji scenario je samo priča, šarena laža za njihove građane. Problem je nerešiv bez ruskih energenata. Doći će do ozbiljnih problema i unutrašnjih političkih nemira, a možda čak i sukoba. Sve što se trenutno dešava u Velikoj Britaniji i Italiji je samo zagrevanje za ono šta čeka članice unije ako se ne dozovu zdravom razumu. Pre nekoliko godina jednoj našoj ministarki za evropske integracije sam predložio da Srbija napravi i par kancelarija za evropske dezintegracije sa idejom da se država pripremi za takav crni scenario - naglasio je on.

Mi bismo, ocenjuje on, to mnogo teže podneli od samih članica, jer je politika kreirala da budemo zavisni od EU. Petronijević smatra da je to bio jedan od planova - uvlačenje zarad stvaranja potpune zavisnosti, a sa idejom da nas nikada ne prime.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija