• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.07.2022

22:21 >> 20:29

Ruska vojska ušla u istočna predgrađa Soledara, Ukrajinci se ne predaju, eksplozije u Nikolajevu...

Tanjug/AP

Vesti

Ruska vojska ušla u istočna predgrađa Soledara, Ukrajinci se ne predaju, eksplozije u Nikolajevu...

Podeli vest

Nastavlja se specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

22.20 - Ruska vojska ušla u istočna predgrađa Soledara

 

 

22.18 - VSU opremila vatrene tačke u stambenim zgradama

Ukrajinska vojska je opremila vatrene tačke i skladišta municije u stambenim zgradama u Krivom Rogu, a ne evakuiše civile, rekao je general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik Centra za kontrolu nacionalne odbrane Ruske Federacije.

-Jedinice Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane nastavljaju da koriste stambene objekte, obrazovne ustanove i drugu društvenu infrastrukturu u vojne svrhe: u Krivom Rogu jedinice Oružanih snaga Ukrajine su raspoređene u stambenim zgradama (ulica Volšebnaja), Skladišta oružja i municije su opremljena, a evakuacija lokalnog stanovništva nije izvršena, rekao je Mizincev na brifingu.

22.00 - Ukrajinci se ne predaju

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je danas procenu da ukrajinska kontraofanziva u pravcu okupiranog grada Hersona dobija na zamahu.

Ministarstvo je u svom dnevnom obaveštajnom biltenu na Tviteru objavilo da su ukrajinske snage upotrebile artiljeriju dugog dometa, koje su dobile od zapadnih zemalja kao pomoć, da oštete najmanje tri mosta na reci Dnjepar na koje se ruske trupe oslanjaju pri snabdevanju zona pod njihovom kontrolom.

21.15 - Eksplozije u Nikolajevu, saopštio je šef gradske uprave Aleksandar Senkevič.

21.15 - Večernji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ukrajinska vojska je minirala branu u Bahmutu (Artjomovsk) koju planiraju da dinu u vazduh i za to optuže rusku vojsku;
- Ukrajinska vojska je rasporedila višecevne raketne sisteme u preduzećima u DNR kako bi izazvala odgovor ruske vojske;
- Oko 26.700 osoba je evakuisano u Rusiji iz opasnih područja Donbasa i Rusije;
- Više od 364 tone humanitarne pomoći predato je stanovnicima DNR i juga Ukrajine.

21.13 - Orban o sukobu u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se ovaj rat ne može dobiti. On je to rekao u Beču, posle razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

"Ovaj rat se ne može dobiti“, rekao je on. On je dodao da je strategija NATO-a pokazala da neće biti uspešna. On je rekao i da neće biti mira dok se ne promeni strategija. Kaže i da strahuje da bi EU mogla biti gurnuta u rat.

21.10 - Snimci dejstva raketnih sistema "Grad"

 

 

20.30 - Razmena zatvorenika

Pregovori između SAD i Rusije o razmeni zatvorenika, uključujući košarkašicu Britni Griner, moraju da se vode u tajnosti i bez pompe, saopštio je Kremlj u četvrtak.

"Znamo da se o takvim pitanjima razgovara bez objavljivanja bilo kakvih informacija", rekao je telefonom portparol Kremlja Dmitrij Peskov. „Javnost za to obično sazna kada su poslovi već sprovedeni.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da američka administracija radi na postizanju sporazuma sa Rusijom koji bi omogućio Grineru i drugom pritvorenom Amerikancu, Polu Vilanu, da se vrate kući. Prema nekoliko izveštaja, ruski trgovac oružjem Viktor But mogao bi da bude pušten iz američkog zatvora u zamenu.

Griner se suočava sa 10 godina zatvora nakon što je ulje kanabisa pronađeno u njenom prtljagu na moskovskom aerodromu kada se vratila u SAD u februaru. Igra u profesionalnoj ligi u Rusiji dok u SAD nije košarkaška sezona. Suđenje za posedovanje droge je u toku.

20.23 - Ukrajina će povećati izvoz električne energije u Evropu

 Šef ukrajinskog državnog operatera električne mreže rekao je danas da će Ukrajina povećati svoj izvoz električne energije u Evropu sa 100 na 250 mega vata.

Ukrajinski državni operater uradiće to nakon što dobije dozvolu od evropske mreže, odnosno Evropskog udruženja za saradnju operatora prenosnog sistema (ENTSO-E), prenosi Rojters. "Nastavljamo da zarađujemo novac za državu i jačamo energetsku bezbednost EU", napisao je izvršni direktor državne mreže Ukrenergo Oleksandr Kudricki, dodajući da odluka stupa na snagu 30. jula.

ENTSO-E nije odmah komentarisao tu informaciju.

19.00 - Donjeck ponovo pod granatama

18.15 - UN: Prvi brod sa žitom mogao bi sutra da napusti Ukrajinu

Prvi brod sa žitaricama mogao bi da napusti sutra Ukrajinu, izjavio je na konferenciji za novinare zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits. Prema njegovim rečima, to će se desiti za nekoliko dana, "nadamo se sutra", preneo je TAS S.

"Naravno, u tim lukama ima brodova, sa žitom, spremnih za pokret, i oni će biti prvi koji će krenuti i onda ćemo početi sa inspekcijom i ulaskom brodova", kazao je Grifits.

18.15 - Bajden i Si razgovarali duže od dva sata

Razgovor američkog predsednika Džozefa Bajdena sa njegovim kineskim kolegom Si Ðinpingom trajao je više od dva sata, saopštila je danas Bela kuća.

Bio je to peti razgovor lidera dveju zemalja.

18.00 - Poginulo 5 osoba

Pet osoba je poginulo, a 25 ranjeno u ruskom raketnom napadu na školu pilota u Kropivnickom u centralnoj Ukrajini, saopštio je u četvrtak guverner Kirovogradske oblasti. Andrij Raikovič je rekao da su dve rakete pogodile Pilotsku akademiju Nacionalnog univerziteta vazduhoplovstva posle podneva po lokalnom vremenu.

"Imamo mrtvih i ranjenih. Pet osoba je poginulo, a 25 je prevezeno u bolnice", rekao je Raiković. Među poginulima je i jedno vojno lice, a pričinjena je i materijalna šteta, potvrdio je on. Uništena su dva civilna aviona i jedan AN-26“, rekao je Raiković.

Rojters nije mogao da potvrdi ovu informaciju. Rusija takođe još nije komentarisala izveštaj.

17.40 - Ruska vojska, iz podršku artiljerije i avijacije, već drugi dan zaredom nalazi se u ofanzivi na Avdejevku, koju kontroliše ukrajinska vojska. Upravo otuda se svakodnevno granatiraju Donjeck, Makejevka, Jasinovata i okoline ovih gradova

 

 

17.00 - Trenutno u Mariupolju

 

 

17.00 - Poljaci i Ukrajinci isto?

Parlament Ukrajine usvojio je zakon kojim se izjednačavaju prava poljskih državljana sa onim koja uživaju državljani Ukrajine, izjavio je poslanik Rade Jaroslav Železnjak. Na osnovu ovog zakona, Poljaci će godinu i po moći legalno da borave u Ukrajini bez posebnih dozvola i da tokom boravka uživaju sva prava i slobode koje imaju državljani Ukrajine, prenose RIA Novosti.

Konkretno, moći će da rade bez dozvole, da postanu poreski rezidenti, da se obrazuju, leče i steknu pravo na korišćenje ukrajinskih socijalnih programa.

Kako je sredinom jula izjavila poslanica u ukrajinskom parlamentu Olga Sovgirija, Poljaci sa kvalifikacijama iz oblasti zdravstva koje priznaje Evropska unija moći će da rade u ukrajinskim državnim klinikama.

Poljski predsednik Andžej Duda ranije je izjavio da je ovaj zakon donet na predlog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, navode RIA Novosti.

17.00 - Na oslobođenim teritorijama Harkovske oblasti počeo je prijem dokumenata za dobijanje ruskog državljanstva, saopštio je Sputnjiku šef administracije regiona Vitalij Gančev.

U toku je izdavanje ruskih pasoša u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

16.30 - Vrhovna rada Ukrajine usvojila je predlog zakona o posebnom statusu poljskih državljana u Ukrajini u celini

 

 

16.21 - Istočna Evropa kivna na Nemačku!

Neke zemlje Istočne Evrope okrivljuju Nemačku da ne podržava Ukrajinu dovoljno efikasno po pitanju isporuke naoružanja i na odgovarajući način ne ispunjava obaveze u skladu sa sporazumima o obnavljanju zallihe zemalja koje svoje oružje predaju Kijevu, piše list „Fajnenšnal tajmas“

 

15.40 - Brifing ruskog Ministarstva odbrane

 

 

15.40 - Peskov: "Ukrajina se mora osloboditi"

Kremlja smatra da je potrebno da se Ukrajina oslobodi od pojave neonacističkih raspoloženja i takve mere se već primenjuju tokom specijalne vojne operacije, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarišući izjavu lidera Donjecke Narodne Republike (DNR) Denisa Pušilina o neophodnosti da se opet oslobode ruski gradovi u Ukrajini.

"Kremlj podržava težnju da se Ukrajina oslobodi od svih mogućih pojava takvih neonacističkih raspoloženja. To je neophodno. I neophodno je da se preduzmu mere koje se već primenjuju tokom specijalne vojne operacije kako bi se zaštitili ljudi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici", rekao je Peskov.

15.38 - Predsednik Rusije Vladimir Putin imenovao je general-pukovnika Viktora Goremikina za zamenika ministra odbrane – načelnika Glavnog vojno-političkog direktorata Oružanih snaga Ruske Federacije.

 

 

15.30 - Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu smatra da bi uspeh sporazuma o izvozu žita mogao da stvori atmosferu poverenja između Rusije i Ukrajine.

To bi što moglo doprineti i prekidu vatre, i rešavanju ukrajinske krize.

Ankara je, kako je rekao, spremna da učini sve što može da se sukob reši, uključujući i to da omogući da na teritoriji Turske budu održani sastanci predstavnika Moskve i Kijeva na svim nivoima.

„Turska je od samog početka sukoba aktivno doprinosila tome da se on prekine. Sada je neophodno usredsrediti se na prekid vatre. Ovaj rat će se završiti za pregovaračkim stolom i mi ćemo nastaviti da činimo sve što možemo da se to desi“, rekao je Čavušoglu.

15.30 - Susret ministara spoljnih poslova Rusije i Kine počeo je u prijateljskoj i veseloj atmosferi

 

 

12.12 - Rusko ministarstvo odbrane: Teritorijalci streljali svoje vojnike iz motorizovane brigade

Militanti teritorijalne odbrane Ukrajine su 25. jula streljali svoje vojnike iz 15. bataljona 58. motorizovane brigade tokom njihovog povlačenja iz sela Pokrovskog u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Reuters

11.05 - Napad dronom na radnike elektrane

Ukrajinska jurišna bespilotna letelica noćas je izvela napad na kuću u kojoj žive radnici Zaporoške nuklearne elektrane. U napadu nema žrtava, saopštio je Sputnjiku predstavnik pres-službe administracije Energodara.

- Noćas je jurišna bespilotna letelica ukrajinske vojske izvela napad na selo Sosnovi Bor u gradu Energodaru u kome žive zaposleni u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani. U terorističkom napadu oštećena je kuća u Pridnjeprovskoj ulici. Žrtve su izbegnute - rekao je predstavnik administracije.

09.53 - Ukrajinci iz helikoptera raketirali Gorlovku

Ukrajinska vojska ispalila je na Gorlovku 10 projektila „NATO kalibra“ od 155 milimetara i 18 nenavođenih avijacionih raketa iz helikoptera, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

09.41 - DNR: U ukrajinskom granatiranju ubijena četiri civila

Četiri civila ubijena su, a 11 je ranjeno u prethodna 24 sata, tokom ukrajinskog bombardovanja Donjecke Narodne Republike, objavila je danas Teritorijalna odbrana samoproglašene DNR.

"U prethodnom danu, tačnije 27. jula od 8.00, do 28. jula u 8.00 sati, kao rezultat napada ukrajinske vojske, četiri osobe su ubijene, a 11 je ranjeno u DNR", navodi se u saopštenju Teritorijalne odbrane, prenosi TAS S.
 

8.40 - Ukrajinske snage zasule DNR projektilima

U protekla 24 sata ukrajinska vojska ispalila je na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 842 jedinice municije, tri čoveka su poginula, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

 

 

8.25 - Zapadno oružje na crnom tržištu

Zapadno oružje, koje se isporučuje Ukrajini, počelo je da se pojavljuje na crnom tržištu, saopštio je generalni tužilac Rusije Igor Krasnov.

On je podsetio da Rusija istražuje više od hiljadu krivičnih predmeta povezanih sa „istrebljenjem stanovnika u Donbasu od strane kijevskog režima“, a već su utvrđeni brojni slučajevi ubistava i zverskih obračuna sa civilnim stanovništvom.

- Ovakvi zločini se i dalje svakodnevno vrše, a u tome učestvuju i plaćenici iz članica Zajednice nezavisnih država. Beleži se gotovo nekontrolisan promet oružja, municije. Mnogi primerci oružja, pre svega zapadni, počeli su da se pojavljuju na crnom tržištu - rekao je Krasnov.

8.15 - Ruski parlament o integraciji teritorija

Ruski parlament će, najverovatnije, tokom jesenjeg zasedanja razmotriti integraciju novih teritorija u teritoriju Rusije, izjavio je predsednik komiteta Saveta Federacije za ustavno zakonodavstvo Andrej Klišas.

7.58 - Propala inicijativa u Savetu bezbednosti UN da se pozdravi dogovor Rusije i Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

7.22 - UKR: Ruske snage napale predgrađe Kijeva i niz drugih regiona

Ruske snage raketirale su jutros Višgorodski okrug u Kijevskoj oblasti, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba.

Prema njegovim rečima, meta je bio infrastrukturni objekat, prenosi Unian.

Kako se navodi, ruske snage granatirale su i Nikolajev i Harkov. Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da su se u gradu čule snažne eksplozije, a gradonačelnik Harkova Igor Terehov naveo je da je grad noćas gađan dva puta.

Na Černigovsku oblast ispaljeno je više od 20 raketa, prenosi Interfaks Ukrajina saopštenje ukrajinske operativne komande Sever.

6.50 - LNR:Vojska RUS preuzela kontrolu nad elektranom Ugljegorsk

Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko.

- Teritorija termoelektrane u Ugljegorsku, koja je ranije bila pod našom kontrolom, potpuno je očišćena od neprijateljskih snaga - rekao je on za Sputnjik.

On je dodao da će sledeći korak biti njeno deminiranje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija