• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

30.07.2022

22:24

UŽIVO! 157. DAN RATA! Ukrajinci gađali Donjeck zabranjenim minama, Rusi zaplenili poljski poklon Ukrajini

Reuters

Vesti

UŽIVO! 157. DAN RATA! Ukrajinci gađali Donjeck zabranjenim minama, Rusi zaplenili poljski poklon Ukrajini

Podeli vest

U toku je 157. dan specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini

21.37 - Stanovnici Donjecka objavili su na društvenim mrežama snimke snažne eksplozije na nebu iznad grada

 

21.27 - Ukrajinske snage su gađale centar Donjecka

Ukrajina je bacala zabranjene protivpešadijske mine PMF-1 „Lepestok“ koje se aktiviraju pritiskom, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

21.05 - Brifing

 

 

 

20.30 - Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak...

 

20.25 - Rusi zaplenili poljski poklon Ukrajini

Ruska vojska zaplenila je tenkove T-72 koje je ukrajinska vojska napustila nakon povlačenja

18.52 - DNR:Ukrajinske snage ispalile 20 raketa Grad na Donjeck


Tokom proteklog dana ukrajinske snage ispalile su više od 300 raketa i granata iz višecevnih bacača raketa „Grad“, artiljerijskog oruđa kalibra 155, 152 i 122mm, kao i minobacača kalibra 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.


Gađani su okruzi 12 naselja Donjecke Narodne Republike. U napadima je ranjen jedan civil. Oštećeno je 19 stambenih zgrada i četiri civilna objekta.
U saopštenju se dodaje da su u borbama poginula četiri pripadnika snaga DNR, dok je 11 ranjeno.
 

 

17.35 - Uznemirujući snimci nakon raketiranja ukrajinskih snaga

Uznemirujući snimci stižu iz pritvorskog centra u Jelenovki koji su raketirale ukrajinske snage, a u kome su se nalazili ukrajinski vojnici, među kojima i borci nacističkog bataljona „Azov“ izgorela i ukočena tela, tragovi krvi, razbacani udovi

 

17.07 - Turov: Stanovnici Harkova ce dobiti ruske pasose u avgustu

Stanovnici ukrajinskog regiona Harkov će početi da dobijaju ruske pasoše u avgustu, izjavio je zamenik predsednika Državne Dume za spoljna pitanja, evroazijsku integraciju i odnose sa iseljenicima Artem Turov. "Izdavanje pasoša počelo je na pojednostavljen način u regionima Zaporožje i Herson. U avgustu, oni će već posedovati rusko državljanstvo", kazao je Turov za TAS S.

On je naglasio da rusko ministarstvo spoljnih poslova radi na ovom pitanju i, prema njegovom rečima, postoji velika potražnja za ruskim državljanstvom. "Čini mi se da svi sada shvataju vrlo dobro da će Rusija ovde ostati, posebno nakon odluka donetih na saveznom nivou, po pitanju pojednostavljenog izdavanja pasoša u delovima bivše Ukrajine", dodao je on.

 

16.34 - Poljska će predati Ukrajini osam samohodnih haubica „Kraba“


Poljska će predati Ukrajini osam samohodnih haubica „Kraba“, preneo je „Poljski radio“. Takođe, trenutno u Poljskoj završava obuku još jedna grupa ukrajinskih vojnika koja će koristiti haubice.


Navodi se da će osam jedinica „Kraba“ biti predato ukrajinskoj vojsci, uz nadoknadu. „To je realizacija međuvladinog sporazuma koji su Poljska i Ukrajina zaključile početkom juna“, ističe se u saopštenju. Prema informacijama radija, u okviru ugovora, poljsko preduzeće „Staljna volja“ treba da proizvede za Ukrajinu 60 haubica „Kraba“, za koje je Kijev izdvojio preko tri milijarde zlota. U maju je Poljska besplatno predala Ukrajini 18 haubica „Kraba“, koje su isporučene iz zaliha poljske vojske.

 

15.57 - Blinken razgovarao sa Kulebom


Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom o svom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i prehrambenom sporazumu, saopštio je američki Stejt department.

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken


„Takođe su razgovarali i o potrebi da se uz posredovanje UN ubrzo otpočne realizacija prehrambenog sporazuma između Rusije, Turske i Ukrajine“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. Prajs je dodao da je Blinken u razgovoru sa Kulebom izrazio nadu da će prvi brodovi sa žitom moći bez odlaganja da napuste luke Ukrajine.

 

15.49 - UN šalju stručnjake da istraže okolnosti granatiranja zatvora u Jelenovku


Ujedinjene nacije su spremne da pošalju grupu stručnjaka koji bi, uz dozvolu strana, istražili okolnosti granatiranja Istražnog zatvora u Jelenovki (DNR), saopštio je zamenik portparola UN Farhan Hak. Prema njegovim rečima, UN u potpunosti podržavaju inicijative Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

 

15.42 - Ruski lovci uništavaju MIG-29

 

15.28 - Udarac preciznim oružjem

 

13.48 - Konašenkov: Ruski Iskanderi zbrisali ekstremiste "Krakena" u Harkovskoj oblasti, uništen ešalon elitnog bataljona Zelenskog!

12.30 - Moskva uvodi sankcije za 32 osobe sa Novog Zelanda

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo je danas da uvodi sankcije protiv 32 zvaničnika i novinara sa Novog Zelanda jer, kako se navodi, podstiču "rusofobičnu agendu" te zemlje.

Na listi sankcionisanih su, između ostalih, Šejn Arndel, zamenik načelnika pomorskih snaga i gradonačelnik Velingtona Endi Foster, prenosi Rojters. Sankcijama se zabranjuje da pojedinci s liste uđu u Rusiju na neodređeno vreme, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Uzevši u obzir da Velington ne namerava da odustane od svog antiruskog kursa i nastavlja da proizvodi nova ograničenja (prema Moskvi), rad na ažuriranju crne liste biće nastavljen", navodi se u saopštenju MSP Rusije.

11.24 - Gasprom obustavio isporuke gasa Letoniji

Gasprom je od danas obustavio isporuke gasa susednoj Letoniji zbog kršenja uslova za povlačenje gasa, saopštila je ta ruska kompanija, prenose ruske agencije. Rojters navodi da je ovaj potez usledio dan nakon što je letonska energetska kompanija Letonski gas saopštila da kupuje gas od Rusije i plaća u evrima, a ne u rubljama, što Moskva zahteva.

Moskva je već prekinula dostavu gasa Poljskoj, Bugarskoj, Finskoj, Holandiji i Danskoj, koje su odbile da plate za gas na način na koji je naložio ruski predsednik Vladimir Putin, a to je u rubljama i ruskim bankama. Takođe, obustavljena je prodaja gasa kompaniji "Šel Enerdži Evropa" u Nemačkoj. Ovaj potez Gasproma dolazi dan nakon što je letonska energetska kompanija Latvijas Gejz poručila da će kupovati gas od Rusije i plaćati račun u evrima, umesto u rubljama.

11.08 - Ruska vojska zaplenila je tenkove T-72 koje je ukrajinska vojska napustila nakon povlačenja.

 

 

09.12 - Odbijen napad "himarsa"!

Ukrajinska vojska je u ponoć gađala hidroelektranu u Novoj Kahovki iz američkog višecevnog raketnog bacača „himars“, saopštio je Sputnjiku šef administracije Kahovskog okruga Hersonske oblasti Vladimir Leontijev.

- Sistem PVO je odbio sve napade, hidroelektrana nije oštećena - precizirao je on.

U poslednje vreme ukrajinska vojska je intenzivirala napade na hidroelektranu u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti.

08.57 - Zelenski insistira: Označiti Rusiju kao državu koja sponzoriše terorizam

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je pogibija desetina zatvorenika u zatvoru u mestu Jelenovki u Donjeckoj oblasti jasan povod da se Rusija pravno prepozna kao država koja sponzoriše terorizam.

- Apelujem posebno na Sjedinjene Američke Države. Odluka je potrebna i potrebna je sada - izjavio je Zelenski u video obraćanju, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika. Rusija je optužila Ukrajinu za raketiranja, a Kijev najoštrije demantovao i odgovorio "protivotužbama".

08.46 - Nemačke haubice prijavljuju kvar!

07.43 - Vežbe Britanskih trupa u Finskoj uprkos pretnji Rusije

Oko 150 britanskih vojnika pridružilo se finskim i američkim snagama na "vojnim manevrima visoke spremnosti" u Finskoj. Tokom četvorodnevnih vežbi, koje su održane samo nekoliko nedelja nakon što je NATO potpisao pristupni protokol sa Finskom o pridruživanju tom vojnom savezu, učestvovalo je 750 vojnika iz tri zemlje, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane, prenosi Bi-bi-si.

07.12 - Ruskom vojniku ukinuta doživotna

Ukrajinski sud je smanjio na 15 godina doživotnu kaznu izrečenu ruskom vojniku u maju mesecu za ubojstvo s predumišljajem u prvom suđenju za ratne zločine u zemlji. Opširnije čitajte OVDE.

Foto: Tanjug/AP

Vadimu Šišmarinu smanjena kazna

 

07.08 - SAD suzdržane

Sjedinjene Države još nemaju sve informacije o napadu na istražni zatvor u Jelenovki, gde su držani ukrajinski zatvorenici, uzdržavaju se od komentara, rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće 


07.01 - Crveni krst trazi pristup granatiranom zatvoru u Ukrajini

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) zatražio je da mu se obezbedi pristup mestu napada na zatvor u mestu Jelenovki u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u kome se nalaze ukrajinski ratni zarobljenici i ponudio je pomoć u evakuaciji ranjenih.

„MKCK je ponudio podršku u evakuaciji ranjenih i doniranju sanitetskog i forenzičkog materijala i zaštitne opreme. Trenutno, naš prioritet je da obezbedimo da ranjeni dobiju spasonosnu terapiju i da se sa telima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da je MKCK zatražio pristup kako bi utvrdio zdravstveno stanje svih ljudi prisutnih na licu mesta u trenutku napada i da je ta organizacija u kontaktu sa njihovim porodicama. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenosi RIA Novosti.

Kako je navedeno, ubijeno je 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga. U saopštenju stoji da je povređeno i osmoro zaposlenih u pritvorskom centru.

Ukrajinska vojska negirala je juče da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage.

"Zapravo, istina je da su Oružane snage Ruske Federacije izvele artiljerijsko granatiranje na kazneno-popravnu ustanovu u naselju Jelenovka u Donjeckoj oblasti gde su smešteni i ukrajinski ratni zarobljenici. Na taj način ruski okupator je ispunuo svoj zločinački cilj - da optuži Ukrajinu za "ratne zločine", a takođe, agresor je želeo da sakrije mučenje zatvorenika i egzekucije", naveo je ukrajinskki generalštab, prenosi Rojters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija