• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

04.08.2022

16:23

PLAN SPEMAN DA SE SPROVEDE, AMERI OTKRILI - "CRVENA ARMIJA" ĆE UDARITI NA TAJPEJ, EVO U KOM MOMENTU! "Invazija" Kine sve bliža...

printscreen youtube pretres news

Vesti

PLAN SPEMAN DA SE SPROVEDE, AMERI OTKRILI - "CRVENA ARMIJA" ĆE UDARITI NA TAJPEJ, EVO U KOM MOMENTU! "Invazija" Kine sve bliža...

Podeli vest

Zvaničnici američke obaveštajne službe kažu da će Crvena armija jurišati na obale Tajvana

Kinezi će možda jurišati na obale Tajvana u narednih 18 meseci i oni to već planiraju, upozorili su zvaničnici američke odbrane. Prema američkim obaveštajnim izvorima, Crvena armija će izvršiti invaziju na samoupravno ostrvo tokom perioda od godinu i po između dva izbora - sastanka Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine u novembru i predsedničkih izbora u SAD 2024.

Peking će rasporediti svoje ratne brodove i započeti amfibijski napad na ostrvo ako ne bude u mogućnosti da se ponovo ujedini sa rukovodstvom Tajvana političkim sredstvima, veruju dva bivša visoka obaveštajna zvaničnika. Jedan od zvaničnika je rekao za Fox News:

"Uvek smo imali i uvek smo bili svesni da Kina ima uvek prisutan plan koji se stalno razvija za amfibijski napad i vojnu invaziju na Tajvan. Ako ne budu uspešni u političkom ponovnom ujedinjenju, onda će to učiniti silom."

On kaže da obaveštajni podaci ukazuju na to da će napad biti u narednih 18 meseci. Prošle godine, bivši komandant američkih snaga u Indo-Pacifiku admiral Filip Dejvison predvideo je šestogodišnji period za invaziju.

"Prozor je sada između Kongresa stranke i sledećih predsedničkih izbora u SAD", rekao je odvojen izvor iz Trampove administracije. Umesto 2027, zvaničnik misli da će se to dogoditi pre januara 2025.

Kineski predsednik Si Đinping planira da osvoji treći mandat bez presedana na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine u novembru, a nesumnjivo će doći do političkih previranja u SAD jer će novi stanovnik Bele kuće biti izabran 2024. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće rekao je za Fox da su SAD "spremne da upravljaju onim što Peking odluči da uradi".

Danas je Crvena armija lansirala rakete na Tajvan u najvećem prikazu kineske agresije poslednjih decenija. Deset njihovih vodećih raketa Dongfeng sa nuklearnom sposobnošću palo je u more oko ostrva pod vlastitom samoupravom dok su ratni brodovi prelazili preko talasa, a ratni avioni leteli iznad njih.

Dongfeng je vodeća pekinška familija balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa i interkontinentalnih balističkih raketa – od kojih mnoge mogu nositi nuklearno i konvencionalno opterećenje i dizajnirane su da gađaju specifične neprijateljske ciljeve. Tajvanski odbrambeni zvaničnici rekli su da je flota aviona PLA-a uranjala na teritoriju i napuštala teritoriju, što je dovelo do toga da Tajpej pojačava sopstvenu protivvazdušnu odbranu.

Kina je krenula u akciju nakon što je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi sletela u Tajpej na sastanak sa predsednikom te zemlje u kojem je obećala da Amerika "neće napustiti Tajvan". Više civilnih izvora je videlo kineske avijatičare kako se ukrcavaju u jurišne helikoptere u Fudžouu, u istočnoj Kini, i kreću ka Tajvanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija