• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

05.08.2022

07:00 >> 14:36

UKRAJINSKA GRANATA RAZNELA PUTNIČKI AUTOBUS U DONJECKU! Rusija: Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma!

Reuters

Vesti

UKRAJINSKA GRANATA RAZNELA PUTNIČKI AUTOBUS U DONJECKU! Rusija: Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma!

Podeli vest

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, 163. dan

22.46 - Rusija: Osuditi ukrajinske vlasti zbog nuklearnog terorizma

Rusija je pozvala međunarodne organizacije da osude zločinačke akcije kijevskih vlasti koje učestvuju u aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Pozivamo međunarodne organizacije da osude krivična dela režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji se bavi aktima nuklearnog terorizma, saopštilo je Ministarstvo, preneo je TAS S.


Ministarstvo je navelo da će u slučaju daljih provokacija u nuklearki Zaporožje celokupna odgovornost za poremećaje u njenom radu biti na kijevskim vlastima.

Prema navodima Ministarstva, ukrajinske trupe su danas od 16.20 do 17.24 časova ispalile 20 artiljerijskih granata kalibra 152 milimetra na nuklearnu elektranu Zaporožje i grad Energodar.

Granatiranje je izvedeno sa položaja ukrajinske 45. artiljerijske brigade u blizini naselja Marganec na suprotnoj obali jezera Kremenčug, koje kontroliše ukrajinska vojska, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Nakon granatiranja usledilo je sagorevanje vodonika u vodoničnoj stanici Zaporožje i požar je brzo ugašen.

Osim toga, deo opreme trećeg bloka je isključen, a kapacitet četvrtog je smanjen.

Grad Energodar je delimično ostao bez struje i vode, stoji u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da su srećnim okolnostima postrojenje za naftu i mazut i kiseonična stanica netaknuti i da je izbegnuta moguća radijacija u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi.
 

21.00 - Ukrajina želi da isprovocira ruske snage

Ukrajinska vojska otvorila je vatru na Oružane snage Rusije iz stambenih četvrti u Zaporožju kako bi izazvala uzvratni napad i optužila rusku vojsku za navodne neselektivne udare, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom, general-potpukovnik Mihail Mizincev.

Ukrajinska vojska je imala cilj da strani novinari, koji su stigli u Orehov u Zaporoškoj oblasti gde je privremeno raspoređena 65. brigada Oružanih snaga Ukrajine, snime navodne neselektivne udare ruske artiljerije. Međutim, Oružane snage Rusije su blagovremeno dobile informacije o provokaciji i nisu odgovarale na granatiranje.

- Ukrajinska vojska i borci teritorijalne odbrane smestili su se u dom kulture u selu Iversko u DNR. Rasporedili su kontrolne punktove i položaje, prilazi zgradi su minirali, ali lokalno stanovništvo o tome nije namerno obavešteno.

- Vojnici Oružanih snaga Ukrajine opremili su položaj u školi u Nikolajevu, a u blizini su rasporedili oklopna vozila i artiljeriju. Međutim, stanovništvo iz okoline nije evakuisano.

- U Artjomovsku u DNR u dvorištima zgrada militanti ukrajinskih oružanih formacija su rasporedili minobacače iz kojih sistematski gađaju položaje ruskih Oružanih snaga. Ekstremisti nisu evakuisali ljude iz stanova i drže ih kao „živi štit“.

19.30 - UKRAJINSKA GRANATA RAZNELA PUTNIČKI AUTOBUS U DONJECKU

17.20 - Ukrajinska vojska granatirala teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje

Ukrajinska vojska granatirala je teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje za vreme smene radnika, saopštile su vlasti grada Energodara.

Kako navode, napad se dogodio u 15 časova po lokalnom vremenu, a izveden je iz artiljerijskih baterija.

Tom prilikom oštećena su dva dalekovoda i izbio je požar, međutim, nijedan radnik nije stradao.

14.34 - U Donjecku gori železnička stanica nakon ukrajinskog udara, saopštio je gradonačelnik i objavio video trenutne situacije

 

 

14.13 - Teritorijalna odbrana DNR saopštila je da se vode borbe na prilazima Artjomovsku

13.01 - Ministarstvo odbrane Rusije: Uništen vod ukrajinskih višecevnih bacača raketa sistema "Grad"

Ruska vojska uništila je vod ukrajinskih višecevnih bacača raketa sistema „Grad“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Na području naselja Deržinsk, Novogorodsko i Nikolajevka (DNR) uništena su tri voda haubica D-30 a kod mesta Čugujev uništen je sistem „Grad“.

Ministarstvo je saopštilo da su ruske snage visokopreciznim udarima na 44. Artiljerijsku brigadu likvidirali oko 150 ukrajinskih vojnika, dve haubice M777 i 1.500 komada municije za te haubice.
Avijacija i artiljerija su u prethodna 24 sata uništile četiri ukrajinska komandna punkta, živu silu i vojnu tehniku u 182 rejona.

 

 

U istom periodu oboreno je pet ukrajinskih bespilotnih letelica i tri rakete „Točka U“, a presretnuta su tri projektila ispaljena iz višecevnih bacača.

U Harkovskoj oblasti ukrajinske snage su pokušale da isele civile iz njihovih domova kako bi tu bili smešteni plaćenici i vojna tehnika, a na proteste građana reagovali su otvaranjem vatre.

11.20 - Prva linija fronta

 

 

10.00 - Razdor u vrhu Ukrajine!

09.21 - Rusija spremna za razgovor o razmeni zatvorenika sa SAD

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je Moskva spremna da razgovara o razmeni zatvorenika sa Vašingtonom preko postojećih diplomatskih kanala.

- Spremni smo da razgovaramo o toj temi, ali u okviru kanala koji su dogovorili predsednici Putin i Bajden - rekao je Lavrov za TASS.

Sud u Rusiji juče je osudio američku košarkašicu Britni Grajner na devet godina zatvora zbog šverca droge. Rojters navodi da bi ta presuda mogla da otvori put ka razmeni Grajner za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

08.25 - Ukrajinske snage gađaju od jutros više gradova u Donbasu

Na udaru su Donjeck, Mihajlovka. Na Jasinovatu je palo 20 raketa.

07.43 - DNR pokrenula krivični postupak protiv pet stranih plaćenika

Tužilaštvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) saopštilo je da je pokrenulo krivični postupak protiv pet stranih plaćenika koji su se borili u Ukrajini.

Reč je o državljanima Hrvatske, Švedske, kao i tri državljanina Velike Britanije, preneo je Sputnjik.

"Hrvat, Šveđanin i jedan Britanac optuženi su za učešće u neprijateljstvima i pokušaj preuzimanja vlasti, a još dvojica Britanaca za pomaganje u regrutovanju plaćenika i učešće u bitkama na strani Kijeva", navelo je tužilaštvo.

 

07.31 - Rusko Ministarstvo za vanredne situacije dopremilo je do sada u Donbas 60 hiljada tona humanitarne pomoći

 

 

07.12 - Dva broda sa ukrajinskim zitom krenula iz luka na Crnom moru

Dva teretna broda sa ukrajinskim žitaricama napustila su rano jutros ukrajinske luke na Crnom moru Černomorsk i Odesu, objavila je televizija Al Džazira.

Brodovi će ploviti kroz međunarodni humanitarni koridor do Istanbula gde će ih pregledati predstavnici Zajedničkog koordinacionog centra. Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je juče da postoje planovi da tri broda isplove danas iz ukrajinskih luka u skladu sa sporazumom o deblokadi izvoza žitarica iz Ukrajine. Akar je, takođe, rekao da se očekuje da će prazan brod krenuti prema Ukrajini nakon pregleda u Istanbulu, preneo je Rojters.

U Istanbulu 22. jula Moskva i Kijev su potpisali odvojene sporazume sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čime su se stvorili uslovi za deblokadu izvoza ukrajinskih žitarica. Dogovoreno je da se izveze oko 22 miliona tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara iz crnomorskih luka u Ukrajini.
 

07.01 - Rosgvardija uništila 24 operatera bespilotnih letelica

Ruska garda otkrila je i uništila 24 operatera bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine u Luganskoj Narodnoj Republici. Ovo je TASS-u u četvrtak saopšteno u pres-službi odeljenja.

„Prilikom obavljanja elektronskih obaveštajnih podataka, ruska garda je identifikovala 24 operatera bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine, koje su uništene artiljerijskom vatrom“, navodi se u izveštaju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) E, AKO MAKEDONCI NE SPASU UKRAJINU NIKO NEĆE... Skoplje poslalo Kijevu četiri rashodovana "Su-25" i 31 tenk T-72! RUSIJA PAMTI, POSLEDICE ĆE BITI...
Planeta

(VIDEO) E, AKO MAKEDONCI NE SPASU UKRAJINU NIKO NEĆE... Skoplje poslalo Kijevu četiri rashodovana "Su-25" i 31 tenk T-72! RUSIJA PAMTI, POSLEDICE ĆE BITI...

Makedonsko ministarstvo odbrane nije demantovalo, ali ni potvrdilo, da su četiri borbena aviona "Su-25", koja su nabavljena 2001. godine, vraćena Ukrajincima kao deo vojne pomoći toj državi. Makedonski "suhoji" su povučeni iz naoružanja 2004. godine. Prethodno, Skoplje je vlastima u Kijevu poklonilo 31 tenk T-72

04.08.2022

21:08

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Nemci nemaju milosti! Uslov za selektora pred EURO!
Fudbal

Nemci nemaju milosti! Uslov za selektora pred EURO!

Čelnici Fudbalskog sabeza Nemačke ponudili su selektoru Julijanu Nagelsmanu (36) novi ugovor želeći da ga rasterete pred Evropsko prvenstvo u domovini (14. jun - 14. jul), ali izgleda da su mu samo nabili pritisak.

29.03.2024

09:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija