• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

06.08.2022

14:09

ŠOKANTAN IZVEŠTAJ AMNESTIJA 'SAHRANIO' UKRAJINCE, ZELENSKI BESNI, KLJUČA U AMBASADAMA! Iznete teške optužbe, Rusi da su ga pisali ne bi tako ispao... Pala i krupna ostavka!

Tanjug/AP

Vesti

ŠOKANTAN IZVEŠTAJ AMNESTIJA 'SAHRANIO' UKRAJINCE, ZELENSKI BESNI, KLJUČA U AMBASADAMA! Iznete teške optužbe, Rusi da su ga pisali ne bi tako ispao... Pala i krupna ostavka!

Podeli vest

Izveštaj Amnesti internešnala u kojem se navodi da su ukrajinske snage snage dovele civile u opasnost uspostavljanjem baza i naoružanja u naseljenim stambenim oblastima digao je Zapad na noge, a sada je Oksana Pokalčuk, šefica kancelarije u Ukrajini podnela ostavku

Pokalčuk je podnela ostavku nakon podnošenja izveštaja te organizacije u kojem je ukrajinska vojska optužena za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U izveštaju, koji je kritikovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ali i zapadne diplomate, uključujući ambasadore Velike Britanije i SAD u Ukrajini, ukrajinska vojska je optužena da dovodi civile u opasnost jer u stambenim oblastima i školama raspoređuje oružane snage zbog čega ruska vojska granatira i raketira urbana područja dovodeći u rizik živote civila, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Ai je naveo da Ukrajina primenjuje taktiku koja krši međunarodno humanitarno pravo i ugrožava civile, jer civilne objekte pretvara u vojne mete.

- Dokumentovali smo slučajeve kada su ukrajinske snage dovodile civile u opasnost i kršile zakone rata dejtsvima u naseljenim područjima. To što se nalazila u odbrambenoj poziciji, ne znači da je ukrajinska vojska bila oslobođenja obaveze da poštuje međunarodno humanitarno pravo - izjavila je Anjes Kalamar, generalni sekretar Amnesti internešnala.

Na nekim drugim lokacijama, kao što su određeni delovi grada Harkova, istražitelji Amnesti internešnala zaključili su da je Rusija počinila ratne zločine, jer nisu pronašli dokaze da su ukrajinske snage bile locirane u civilnim oblastima.

Između aprila i jula ove godine istražitelji Amnesti internešnala proveli su nekoliko nedelja istražujući ruske udare u oblastima Harkova, Donbasa i Nikolajeva, gde su pregledali, satelitske snimke, mesta udara, razgovarali sa preživelima, svedocima i rođacima žrtava napada i izvršili daljinsku detekciju i analizu oružja, a tamo su pronašli dokaze o da su ukrajinske snage izvodile udare iz naseljenih stambenih područja, kao i da su se nalazile u civilnim zgradama u 19 gradova i sela navedenih regiona.

Iako je većina stambenih područja u kojima su se nalazili vojnici bila kilometrima udaljena od linija fronta, utvrđeno je da su ukrajinskim snagama bile dostupne i druge lokacije na kojima civili ne bi bili ugroženi, poput vojnih baza, šumovitih oblasti, i drugih objekata udaljenih od stambenih područja.

U slučajevima koje je dokumentovao Amnesti internešnal nije uočio da je ukrajinska vojska koja se nalazila u civilnim strukturama u stambenim oblastima tražila od civila da se evakuišu iz obližnjih zgrada, što znači da nije preduzela sve mere da ih zaštiti. Istraživači Amnesti internešnala navode da su bili svedoci takvog ponašanja ukrajinske vojske na brojnim lokacijama.

 

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinska vojska na položaju

U jednom gradu u Donbasu 6. maja, kao i na mnogim drugim lokacijama, ruske snage su neselektivno koristile zabranjenu kasetnu municiju dejstvujući po uglavnom jednospratnim ili dvospratnim kućama u kojima je bila smeštena ukrajinska artiljerija.

Istražitelji su naveli da su svojim očima videli kako ukrajinske snage koriste bolnice kao vojne baze na pet lokacija, a korišćenje bolnica u vojne svrhe je jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava. U ruskom vazdušnom napadu 28. aprila povređena su dva radnika u medicinskoj laboratoriji u predgrađu Harkova nakon što su ukrajinske snage postavile bazu u kompleksu.

Bahmut i Odesa

Ukrajinska vojska je često postavljala baze u školama u gradovima i selima Donbasa i u oblasti Nikolajeva, navodi se u izveštaju Amnesti intrnešnala i dodaje da su u 22 od 29 pregledanih škola istražitelji te organizacije pronašli ukrajinske vojnike ili dokaze da je vojska u njima boravila.

Ovakve aktivnosti istražitelji su primetili i u okolini Odese i Bahmutu.

- Ukrajinska vlada treba odmah da obezbedi da svoje snage locira dalje od naseljenih mesta, ili da evakuiše civile iz oblasti u kojima vojska deluje. Vojske nikada ne bi trebalo da koriste bolnice za ratovanje, i treba da koriste škole ili civilne domove samo kao poslednje sredstvo kada ne postoje održive alternative - istakla je Kalamar, navodi se u saopštenju Amnesti internešnala.

Amnesti internešnal je u svom saopštenju naveo da je kontaktirao ukrajinsko Ministarstvo odbrane i predočio mu sve činjenice do kojih je došao u svojim istraživanjima 29. jula ove godine i dodao da do objavljivanja tih podataka nije dobio odgovor ukrajinskih vlasti.

Pokalčukova je sada, najavljujući ostavku preko Fejsbuka, rekla da je održala sastanke u Amnesti internešnelu kako bi razgovarala o tome šta će biti objavljeno, ističući da je njen doprinos "neutralizovan" da bi bio zamenjen onim što je organizacija objavila u četvrtak u svom izveštaju.

- Ako ne živite u zemlji koju su napali osvajači i kidaju je na komade, verovatno ne razumete kako je kada osuđujete vojsku branilaca. Ne postoje reči na bilo kom jeziku koje to mogu da prenesu nekome ko nije osetio taj bol - rekla je Pokalčuk i ocenila da ruski mediji koriste ovaj izveštaj da "potkrepe svoje lažne tvrdnje da ruske snage napadaju samo vojne ciljeve u Ukrajini".

Uprkos ovim kritikama Pokalčuk, iz Amnesti internešnel je saopšteno da se osuđuje ruska invazija, ali nalazi izveštaja se zasnivaju na dokazima prikupljenim tokom opsežnih istraga i ističe se da će se i u buduće prijavljivati sva ukrajinska kršenja međunarodnog humanitarnog prava uvek kada to bude uočeno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Cek jel AI daje tacne izvestaje i kada smo mi i Rusija u pitanju ili tada lazu?

Rade R

pre 1 godinu

Konačno da još neko, osim Rusa i Srba , kaže istinu!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija