• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.08.2022

07:00

POSLE OVOG POSTOJI SAMO JEDNO - ILI ĆE AMERI "SJAHATI" ILI SVETA NEĆE BITI?! SAD nikad neće kontrolisati Kinu, Peking upozorio Vašington!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

POSLE OVOG POSTOJI SAMO JEDNO - ILI ĆE AMERI "SJAHATI" ILI SVETA NEĆE BITI?! SAD nikad neće kontrolisati Kinu, Peking upozorio Vašington!

Podeli vest

Amerika nikad neće kontrolisati Kinu, poručio je juče zvanični Peking. Nakon nedozvoljene posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, Peking je upozorio da će svaki pokušaj Vašingtona da iskoristi to kinesko odmetnuto ostrvo kao instrument za kontrolu Kine propasti

Portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćijan izjavio je da Amerika treba da zaboravi na iluzije.

Snosiće posledice

- Narodna Republika Kina apeluje na SAD da ozbiljno razmisle o suštinskim interesima i zabrinutostima Pekinga. Vašington treba da odbaci iluziju da može da iskoristi Tajvan kako bi kontrolisao Kinu. Ne bi trebalo da nastavi da ide tom pogrešnom stazom - upozorio je Vu.

On je dodao da je Amerika kriva za tenzije podignute oko Tajvana i da zato mora snositi posledice.

- S jedne strane, SAD naprave krizu, a s druge strane, stalno imaju potrebu da tu krizu kontrolišu i njome upravljaju. Traže izgovore i prikrivaju svoje pogrešne izjave i akcije, svoje provokacije, čak dižu i pompu u javnosti, izvrću činjenice i pokušavaju da prebace odgovornost na nekog drugog - kazao je Vu.

Blinken: Poseta Pelosijeve Tajvanu miroljubiva?!

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je juče da je poseta Pelosijeve Tajvanu bila miroljubiva?!
- Ne želimo da svuda izazovemo konflikt. Reakcija Kine prema Tajvanu i vojne akcije, koje su preduzete navodno zbog miroljubive posete, ne pomažu ničemu - rekao je Blinken.

Slično je juče izjavio i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji. On je rekao da je poseta predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu deo američke zavere da napravi preduslov za nagomilavanje dodatne vojske u regionu.

- Postoje znaci da SAD pokušavaju da izvedu svoj stari trik. Vašington ima istoriju pravljenja problema, a onda iskorišćavanja toga za realizaciju svojih strateških planova - objasnio je Vang.

Izgovor za slanje vojske

Prema njegovim rečima, regionalne sile će se usprotiviti američkom vojnom prisustvu u blizini Tajvana.

- Vašingtonu je potrebno podsećanje da Tajvan nije deo SAD, već kineska teritorija - naglasio je Vang, dodajući da je Amerika posetom Pelosijeve Tajvanu prekršila svoje obaveze prema Kini i njenom teritorijalnom integritetu.

Nove vojne vežbe kod Tajvana

Kineska vojska juče je započela nove vežbe na moru i nebu oko Tajvana, dan nakon što su završene najveće vojne vežbe u istoriji te zemlje. Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine saopštila je da će uvežbavati izvođenje napada protiv podmornica i napada na moru.
- Tajvan je deo Kine. Kina izvodi vojne vežbe na sopstvenoj teritoriji na otvoren, transparentan i profesionalan način - saopštila je kineska vojska. 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikita Petrovic

pre 1 godinu

Amerika bez adekvatnog kvantno mehaničkog udara neće sjahati sa kupole sedla vladavine i ako im je kljuse već pobeglo, bucko iz severne koreje meri u sekundama atak osvete americkom kontinentu,djozef je pretio da će ceo svet natovariti na r.f.ali su svi izgledi da tovar ide u kontejner državi s konca i konopca,da kako je potreban oprez jer su amekanci tvrdoglava tvorevina satkana od zla naravno sa malim izucecima,drvo za vešanje treba fundamentalno uzdrmati

PELOSI DOVELA SVET NA IVICU OPSTANKA! NA ČEMU STE VI, NENSI PROVOCIRA SVETSKI RAT, Kina digla vojsku! Ovoga smo se svi plašili, PUCANJ I VIŠE NAS NEMA...
Planeta

PELOSI DOVELA SVET NA IVICU OPSTANKA! NA ČEMU STE VI, NENSI PROVOCIRA SVETSKI RAT, Kina digla vojsku! Ovoga smo se svi plašili, PUCANJ I VIŠE NAS NEMA...

Sjedinjene Američke Države smatraju da poseta predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, DŽon Kirbi. Peking poručije da će preduzeti sve neophodne mere da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet kao odgovor na posetu Pelosi

02.08.2022

18:58

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija