• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji webtribune

09.08.2022

20:48

OVO JE PLAN ZA RUSE, BELORUSIJA SMATRA NEIZBEŽNIM RAT SA POLJSKOM I LITVANIJOM! Treće zemlje spremaju akciju, brutalno upozorenje diglo na noge Moskvu i Minsk

Vesti

OVO JE PLAN ZA RUSE, BELORUSIJA SMATRA NEIZBEŽNIM RAT SA POLJSKOM I LITVANIJOM! Treće zemlje spremaju akciju, brutalno upozorenje diglo na noge Moskvu i Minsk

Podeli vest

„Rusija i Belorusija će morati da upotrebe silu da promene političke režime u Poljskoj i Litvaniji, ako ove zemlje ne prestanu sa eskalacijom tenzija na granicama.“, izjavio je beloruski politikolog Aleksandar Špakovski

- Pre ili kasnije, radi naše zaštite, moraćemo da dođemo do ove dve zemlje, i da postavimo pitanje postojanja njihovih državnih modela, jer kada je postojala Poljska Narodna Republika, nije bilo pretnji po bezbednost Beloruske Sovjetske Socijalističke Republike, sa zapadnog pravca. Ni u kom slučaju ni Belorusi ni Rusi, donedavno, ne bi želeli da se mešaju u poslove trećih zemalja. Ali pošto samo njihovo postojanje počinje da ugrožava našu bezbednost, pre ili kasnije ćemo morati da se suočimo sa tim. Ako se pripreme za rat nastave, onda je daleko od sigurnog da ćete pobediti u ovom ratu - rekao je Špakovski.

Njegova izjava izazvala je širok odziv u poljskoj i emigrantskoj beloruskoj štampi, pa je Špakovski morao da razjasni svoje.

- Obezbeđivanje bezbednosnih interesa Rusije (Države Unije) će pre ili kasnije zahtevati aktivne akcije za reorganizaciju Istočne Evrope. Štaviše, siguran sam da će oni, a ne mi, biti pokretači sukoba - priča Šparovski i dodaje:

- Istovremeno, poraz novog Komonvelta („Lublinski trougao”, „Intermarium”), poljsko-litvansko-ukrajinske unije, najvažnije je pitanje opstanka Moskve i Minska. Naravno, voleo bih da ovaj poraz bude tehnološki, gde bi samo društvo rušilo lidere, ali činjenica je da mi nismo baš dobri u mekoj moći - napisao je politikolog.

- Dodao bih ovde da, na primer, nedavne akcije Litvanije da blokira tranzit ka Kalinjingradskoj oblasti čine pitanje probijanja koridora iz Belorusije aktuelnijim nego ikada. Inače, teritorija Litvanije, gde prolazi železnička pruga za Kalinjingrad, može da završi u drugoj nadležnosti. Poput Kineske istočne železnice u svoje vreme - objasnio je Špakovski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija