• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.08.2022

13:35

KIJEV MU NE VERUJE, KAŽE DA SE BORIO U TRI VOJNE JEDINICE, ALI... Strani plaćenik neće kući sa fronta, izbacuju ga iz Ukrajine u Dansku

Prinskrin Youtube

Vesti

KIJEV MU NE VERUJE, KAŽE DA SE BORIO U TRI VOJNE JEDINICE, ALI... Strani plaćenik neće kući sa fronta, izbacuju ga iz Ukrajine u Dansku

Podeli vest

Danski bloger Karl Balderson, koji je u martu otišao u Ukrajinu da se bori protiv Rusa, biće deportovan jer mu vlasti u Kijevu ne veruju da je učestvovao u borbama. On kaže da je bio u tri jedinice i nije mu jasno gde je nastao problem

Poznati danski bloger Karl Balderson, zvani Storm, koji je početkom marta otišao u Ukrajinu da bi kao strani plaćenik ratovao protiv vojske Ruske Federacije, biće deportovan iz te države jer mu vlasti u Kijevu ne veruju da je učestvovao u borbama.

Kako prenose mediji, ukrajinski zvaničnici odbili su da mu izdaju vizu i priznaju ratni staž, pa mu je naloženo da pod hitno napusti zemlju i vrati se u Dansku, gde ga čeka robija zbog ranije počinjenog krivičnog dela. 

Imao velike planove

Balderson tvrdi da je u Ukrajinu stigao nedugo nakon što je krajem februara Rusija započela vojnu intervenciju, te da se priključio ozloglašenoj kijevskoj Međunarodnoj legiji. On kaže da je aktivno učestvovao u borbama u Buči i Irpenu, i to u sastavu takozvanog Vikinškog tima, koji su činili uglavnom plaćenici iz nordijskih zemalja. 

Na društvenim mrežama je stekao veliki broj pratilaca, od čijih je donacija mogao ugodno da boravi u Ukrajini. "Vikinški dobrovoljac", kako su ga mediji prozvali, poznat je po egzotičnom izgledu i brojnim tetovažama po licu i celom telu. On je nedavno najavio da namerava da se prijavi za ukrajinsko državljanstvo i da u centru Kijeva otvori salon za tetoviranje. 

Međutim, kako je navedeno u njegovoj poslednjoj objavi na Fejsbuku, obratio mu se imigracioni centar i saopštio mu da je njegov zahtev za vizu odbijen, uz obrazloženje da nije dostavio nikakvu dokumentaciju koja bi potvrdila da je ratovao protiv Rusije u sastavu ukrajinskih oružanih snaga. Njemu je naloženo da odmah napusti zemlju i vrati se u svoju domovinu, gde mu preti višegodišnja zatvorska kazna zbog "uništavanja imovine"

Preti mu deset godina

Karl Balderson, s druge strane, tvrdi da je u sklopu Međunarodne legije služio u tri različite jedinice, da se na ratištu dobro pokazao i da mu "nije jasno kako je moguće da niko od predstavnika tih vojnih formacija nije dostavio imigracionoj službi neophodne papire".

- Ako odem kući bez vojnih papira, mogu da dobijem i do deset godina zatvora. Nalog za moje hapšenje, izdat zbog uništavanja imovine u Danskoj, biće ukinut ako pružim dokaze da sam učestvovao u borbama i ako podnesem vojnu dokumentaciju. Nije mi jasno gde je problem?! Borio sam se u tri jedinice, ne znam kako je moguće da niko ne može da dostavi imigracionom centru Ukrajine potrebne papire. Želim da ostanem u Ukrajini i da dobijem ukrajinsko državljanstvo - rekao je Balderson.

Njegovi fanovi pokrenuli su kampanju na društvenim mrežama kako bi naterali ukrajinske zvaničnike da mu izdaju vizu. Mediji prenose da se za njegov slučaj zainteresovao i Dejvid Braun, jedan od lidera stranke Sluga naroda ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, te da ispituje ceo slučaj.

Od 7.000 stranaca ostalo ih 2.190

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je broj stranih plaćenika koji se u Ukrajini bore na strani Kijeva dramatično opao poslednjih nedelja, te da ih je na početku sukoba bilo više od 7.000, dok ih je sada preostalo oko 2.190. Mnogo boraca je likvidirano u napadima ruskih trupa na baze Međunarodne legije, ali ih je mnogo više pobeglo sa fronta i napustilo Ukrajinu. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija