• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

13.08.2022

22:28

171. DAN RATA!EKSPLOZIJA U BLIZINI FABRIKE AVIONA U OBLASTI HERSON, KIJEV TVRDI, PISKI NIJE PAO U TOKU SU ŽESTOKE BORBE, slovaci poslali Ukrajini samohodne haubice  (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

171. DAN RATA!EKSPLOZIJA U BLIZINI FABRIKE AVIONA U OBLASTI HERSON, KIJEV TVRDI, PISKI NIJE PAO U TOKU SU ŽESTOKE BORBE, slovaci poslali Ukrajini samohodne haubice (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 171. dan

22.30 Ukrajina dobila samohodne haubice iz Slovačke

Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 stigle su u Ukrajinu, potvrdio je danas na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak.
"Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 su stigle u Ukrajinu. Reč je o haubicama kalibra 155 mm za artiljerijska dejstva dometa do 40 kilometara", rekao je Jermak, prenosi Ukrinform.
Kako je saopšteno početkom juna, ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nad izjavio je da je Bratislava potpisala sa ukrajinskom stranom ugovor o isporuci osam samohodnih haubica Zuzana 2.

22.00 Kijev tvrdi, Piski nije pao u toku su žestoke borbe

Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe.
Prema navodima ukrajinskog Generalštaba na Fejsbuku, ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa u pravcima Oleksandropolja, Krasnohorivke, Avdijevke, Marijenke i Piskog, preneo je Rojters.
"Žestoke borbe se nastavljaju", dodaje se u saopštenju.
Ranije danas Interfaks je, citirajući rusko Ministarstvo odbrane, javio da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad selom Piski.

21.30 Eksplozija u blizini fabrike aviona u oblasti Herson

U blizini fabrike aviona Sokol u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, danas je prijavljena jaka eksplozija, a na lice mesta su upućene ekipe Hitne pomoći, saopštila je danas vojno-civilna okružna uprava.
 - Eksplozija je prijavljena u centru mikrookruga pogona avio-kombinata Sokol gde ima civila. To je najgušće naseljeno područje grada - rekao je predstavnik uprave, prenosi TAS S.
Za sada nema izveštaja o poginulima ili povređenima, ali ranije danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Kahovka Arsenij Zelenski upozorio je da ukrajinska granatiranja brane ove hidroelektrane mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje.

21.00 Ukupan presek stanja od početka specijalne vojne operacije

Ruske oružane snage su ukupno uništile 267 ukrajinskih borbenih aviona, 148 helikoptera, 1.736 bespilotnih letelica, 365 raketnih sistema zemlja-vazduh, 4.297 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 798 višecevnih raketnih bacača, 3.295 artiljerijskih topova. i 4.858 specijalnih vojnih motornih vozila od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, rekao je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

20.30 Zelenski: "Moguća je nuklearna katastrofa"

Ukrajinska granatiranja brane hidroelektrane Kahovka mogu da izazovu nuklearnu katastrofu u Nuklearnoj elektrani (NE) Zaporožje, izjavio je danas na konferenciji za novinare zamenik direktora hidroelektrane Arsenij Zelenski.
"Ako bude problema sa branom hidroelektrane Kahovka, biće velikih problema i u nuklearki Zaporožje i moguća je nuklearna katastrofa", rekao je Zelenski.

20.00 Gasprom isporučuje Mađarskoj dodatne količine gasa

Gasprom je započeo isporuku dodatnih količina gasa Mađarskoj, više nego što je predviđeno dugoročnim ugovorom između dve zemlje, objavio je na svom Fejsbuk profilu državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer.
Menčer je podsetio da je vlada u Budimpešti ranije odlučila da nabavi dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa kako bi se Mađarska energetski obezbedila dok se Evropa suočava sa krizom energenata izazvanom ratom u Ukrajini i sankcijama Rusiji, prenosi agencija MTI.
U prvoj fazi, Gasprom će do kraja avgusta isporučivati svakodnevno dodatnih 2,6 miliona kubnih metara gasa kroz gasovod Turski tok, rekao je mađarski zvaničnik i dodao da su u toku razgovori o dinamici isporuka gasa za septembar.
Menčer je napomenuo da je popunjenost mađarskih skladišta gasa 32 odsto ukupnih kapaciteta, dok je prosek u Evropskoj uniji ispod 20 odsto.

17.00 Propala razmena zarobljenika Kijeva i Moskve! 

Ukrajinski vojnici koje su zarobile ruske snage odlučili su da ostanu na teritoriji pod kontrolom Moskve i savezničkih snaga, izražavajući nespremnost da nastave borbu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
- Ukrajinski ratni zarobljenici koji pripadaju jedinicama Pomorske pešadije, Nacionalne garde, vazdušno-desantnim i kopnenim snagama odlučili su da ostanu na teritoriji koju kontroliše Rusija zbog nespremnosti da se bore i straha od ponovnog slanja na prve linije fronta - navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ministarstvo odbrane je saopštilo da ukrajinski ratni zarobljenici ne žele da budu korišćeni kao „topovsko meso" i da ginu na bojnom polju dok „izvršavaju zločinačka naređenja" izdata od strane Kijeva.

16.30 Zaharova: Proterivanje diplomate iz Crne Gore - hibridna kampanja

Moskva proterivanje ruskog diplomate iz Crne Gore smatra novom epizodom hibridne kampanje koju je Zapad pokrenuo protiv Rusije, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
"Taj čin crnogorskih vlasti doživljavamo kao još jednu epizodu hibridne kampanje Zapada i njegovih poslušnika protiv Rusije, rekla je Zaharova, preneo je Tas.
Prema njenim rečima, Rusija ovaj potez doživljava kao nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se makne od politike mehaničkog praćenja destruktivne linije na štetu međunarodne bezbednosti i sopstvenih nacionalnih interesa.
Zaharova je istakla da Moskva zadržava pravo da preduzme mere u skladu sa opšteprihvaćenom diplomatskom praksom.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da će Rusija uzvratiti zbog proterivanja još jednog ruskog diplomate iz Crne Gore.

16.00 Moskva zapretila zbog oružja dugog dometa

Foto: Printskrin video

Oružje dugog dometa raspoređeno u Ukrajini predstavlja direktnu pretnju po Rusiju, saopštio je direktor odeljenja za Severnu Ameriku ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Darčijev
Isporuke zapadnog oružja dugog dometa kijevskom režimu samo će proširiti teritorijalne ciljeve ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je u subotu za "TASS" Aleksandar Darčijev.
- Što se tiče veze između masovnih isporuka zapadnog naoružanja Kijevu i tempa napredovanja specijalne vojne operacije, to je sve lepo objasnio Sergej Lavrov. Politika pojačavanja Ukrajine oružjem većeg dometa samo će dovesti do toga da se teritorijalni ciljevi specijalne operacije pomaknu još dalje - istakao je Darčijev.

14.50 - Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

Ukrajinske snage ponovo gađaju Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

"Energodar i nuklearka su ponovo mete granatiranja ukrajinskih snaga. Prema rečima očevidaca, u gradu se opet čuju eksplozije", napisao je na Telegramu visoki lokalni zvaničnik Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

Dodao je da će vlasti biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi.

Upozorio je i da će Kijev ostati bez mogućnosti da se iz te elektrane snabdeva električnom energijom.

13.45 - Konašenkov: U ruskom napadu na DPR poginulo 170 vojnika Ukrajine

Vazdušne snage Rusije izvele su precizne udare na mesto razmeštanja 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske, pri čemu je stradalo skoro 200 pripadnika, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na mesto privremenog razmeštanja 10. brdske jurišne brigade u oblasti naselja Perejezdnoje u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) eliminisano je do 170 nacionalista i 12 komada vojne opreme", rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

Prema njegovim rečima, ruske snage uništile su raketni bacač HIMARS i skladište municije u području Kramatorsk u DPR.

Ruske snage su ubile i preko 70 i ranile više od 300 ukrajinskih militanata na železničkoj stanici Gavrilovka u oblasti Harkov, kazao je Konašenkov.

Posle napada, saobraćaj na toj železničkoj deonici potpuno je blokiran, dodao je on.

13.09 - Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad strateški važnim selom Peski u Donjeckom regionu

12.02 - Rusija upozorila SAD na totalni prekid odnosa, ako...

Moskva je upozorila Vašington da bi eventualno stavljanje Rusije na listu zemalja koje sponzorišu terorizam, sa diplomatske strane bila tačka bez povratka i okidač za totalni prekid odnosa između dve zemlje, preneo je danas "Gardijan".

Direktor odeljenja za Severnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Aleksandar Darčijev, osvrnuo se na inicijativu u Kongresu SAD da se Rusija proglasi "sponzorom terorizma".

"Ukoliko bude usvojena, to bi značilo da bi Vašington prešao tačku bez povratka, sa vrlo ozbiljnim kolateralnom štetom po bilateralne diplomatske odnose, koji bi bili drastično smanjeni ili čak prekinuti. Američka strana je upozorena", kazao je Darčijev za TAS S.

Svaka moguća američka zaplena ruske imovine bi totalno uništila bilateralne odnose Moskve i Vašingtona, naveo je Darčijev.

"Upozoravamo Amerikance na štetne posledice ovakvih akcija koje bi trajno oštetile bilateralne odnose, što nije ni u našem, a ni njihovom interesu", rekao je on.

10.34 - Rusija: Amerika treba da natera Zelenskog da se vrati za pregovarački sto

Vašington bi trebalo da natera ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se vrati za pregovarački sto kako bi izbegao ponižavajući poraz, izjavio je predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Darčijev.

Kako je rekao, to bi bila jedna od „boljih“ odluka američke administracije.

„Bilo bi veoma pametno kada bi Vašington naterao Zelenskog da obustavi taj suludi otpor i da se vrati za pregovarački sto dok još nije kasno i kako bi se izbegao ponižavajući poraz, kao što se to nedavno dogodilo u Avganistanu“, rekao je on.

Darčijev je, međutim, ocenio da Vašington ne želi da sluša argumente koje iznosi Moskva.

09.56 - LNR o gubicima Ukrajinaca

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je da je ukrajinska vojska tokom proteklog dana u borbama izgubila 55 vojnika, dva tenka i tri oklopna transportera.

09.08 - Rusi tvrde: Uništen "Haski"

"Uništeno i napušteno oklopno vozilo "Haski" TSV (Tactical Support Vehicle) koji su britanski partneri poklonili Ukrajini".

 

 

09.04 - Isplovila 2 broda

Dva broda sa ukrajinskim kukuruzom isplovila su iz luke Černomorsk u okviru Prehrambenog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Reč je o brodu „Fulmars“ koji plovi pod zastavom Barbadosa i prevozi 12.000 tona kukurza u Iskenderun, i o brodu „Toe“ koji plovi pod zastavom Maršalovih ostrva i prevozi 3.000 tona suncokretovog semena u turski Tekirdag.

Podsetimo, juče su takođe dva broda napustila ukrajinske luke prevozeći ukrajinsko žito.
Reč je o brodovima „Sormovski“ koji prevozi 3.050 pšenice, koji je isplovio iz luke Černomorsk, i „Star Laura“ koji prevozi 60.000 tona kukuruza, koji je isplovio iz luke Južni.
Inače svi brodovi će prvo morati da prođu Bosfor, gde će biti obavljena inspekcija.

08.00 - Ukrajinci ostaju bez „Himarsa“?

Ukrajina rizikuje da za nekoliko meseci ostane bez raketa i višecevnih lansera „Himars“, izjavio je američki pukovnik u ostavci Mark Kančian.
Kako je objasnio, Amerikanci će u jednom trenutku biti prinuđeni da obustave isporuke tih sistema jer će se zalihe istrošiti.

„Tri do četiri meseca je veoma hrabra procena, ali nije ni bezumna. Videćemo kojom brzinom će ih oni istrošiti“, kazao je Kančian.
 

07.58 - Troje civila poginulo u napadima ukrajinske vojske

Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Kubiševsku i Kijevsku četvrt Donjecka i tom prilikom stradalo je troje civila, saopštio je Zajedničkicentar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre. Ispaljeno je sedam granata kalibra 155 milimetara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija