• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

18.08.2022

19:01

Erdogan: Informisaću Putina o rezultatima sastanka sa Zelenskim i Guterešom

Reuters

Vesti

Erdogan: Informisaću Putina o rezultatima sastanka sa Zelenskim i Guterešom

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da namerava da predsednika Rusije Vlaidmira Putina informiše o rezultatima sastanka s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom, koji je održan u četvrtak u ukrajinskom gradu Lavovu

- Oceniću rezultate svih naših današnjih sastanaka s gospodinom Putinom - rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare s Guterešom i Zelenskim, dodajući da bi s ruskim predsednikom želeo da razmotri i pitanje razmene zarobljenika između Moskve i Kijeva.

Predsednik Turske je istakao da su među temama trilateralnog sastanka bili mogući načini da se okonča sukob u Ukrajini i dodao da je Ankara spremna da doprinese obnavljanju istanbulskog pregovaračkog procesa, u kojem su učestvovali predstavnici Moskve i Kijeva.

Rešavanje sukoba za pregovaračkim stolom

Erdogan je naglasio da su i Vladimir Zelenski, i Antonio Gutereš saglasni s njim da situacija u Ukrajini mora biti rešena za pregovaračkim stolom.

Zelenski je, međutim, izjavio da su pregovori Kijeva s Moskvom mogući tek nakon povlačenja ruskih snaga s teritorija koje su pod kontrolom ruske vojske.

Teme današnjeg sastanka Erdogana, Gutereša i Zelenskog bile su i situacija u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, kao i nastavak ispunjavanja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita koji su 22. jula u Istanbulu potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i Ujedinjenih nacija.

Erdogan je naglasio da je Ankara zabrinuta zbog situacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, te da ne želi da se ponovi černobiljska tragedija.

Ukrajinska vojska redovno granatira Energodar, okolna sela i teritoriju koja pripada Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, najmoćnijoj nuklerki u Evropi. U sredu su ukrajinske snage na teritoriju koja pripada atomskoj centrali ispalili najmanje šest projektila, ali nuklearka, koja se nalazi na levoj obali Dnjepra, nije oštećena.

Govoreći o prehrambenom sporazumu Erdogan je saopštio da je od 1. avgusta iz tri ukrajinske luke na crnomorskoj obali isplovilo 25 brodova sa 625.000 tona žita, prehrambenih proizvoda i đubriva.

Prema pisanju turskih medija, jedan od ciljeva Erdoganove posete Lavovu bio je potencijalno organizovanje sastanka Zelenskog s Putinom. Televizijski kanal Si-En-En Turk je, pozivajući se na izvore, preneo da bi Putin i Zelenski mogli da održe sastanak radi utvrđivanja „mape puta“ za Ukrajinu.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Gutereš: Pod hitno obnoviti civilni status Zaporoške nuklearke

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas da se pod hitno postigne dogovor o obnavljanju civilnog statusa Zaporoške nuklearne elektrane i da se osigura bezbednost te zone.

- Mora prevladati zdrav razum, kako bi se izbegla bilo kakva dejstva koja bi mogla da ugroze fizički integritet, bezbednost ili zaštićenost atomske centrale - naglasio je Gutereš.

Prema njegovim rečima, bilo kakvo potencijalno oštećenje Zaporoške nuklearke bilo bi samoubistvo.

UN šalje misiju u granatirani zatvor u Jelenovki

Antonio Gutereš je Zelenskog, takođe, obavestio da će Ujedinjene nacije uputiti misiju u Jelenovku, gde je krajem jula gađan zatvor s ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

U napadu ukrajinskih snaga iz američkih raketnih sistema "himars" poginulo je 50, a ranjeno 73 ukrajinskih ratnih zarobljenika, mahom pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cicka

pre 1 godinu

Kakav divan Covek na celu jedne znacajne Drzave , na njega , gospodina Erdogana , bi trebali da se ugledaju ovi iz neobicnog zapadnog sveta , ali gle cuda bas njega su hteli da uniste.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija