• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.08.2022

07:00

ZAMENIK ŠEFA RUSKE DIPLOMATIJE SERGEJ RJABKOV: Ukrajinci su spremni da izazovu drugi Černobilj!

Vesti

ZAMENIK ŠEFA RUSKE DIPLOMATIJE SERGEJ RJABKOV: Ukrajinci su spremni da izazovu drugi Černobilj!

Podeli vest

Rukovodstvo Ukrajine izgubilo je osećaj za realnost i, zarad svojih političkih ciljeva, spremno je da izazove drugi Černobilj u situaciji sa nuklearnom elektranom "Zaporožje", izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov

Rusi brane elektranu

- Nesmotrenost sa kojom se naši protivnici igraju nuklearnom bezbednošću predstavlja pretnju najvećem nuklearnom objektu u Evropi sa potencijalnim rizicima za ogromnu teritoriju, ne samo uz ovu elektranu već i daleko izvan ukrajinskih granica, na zapadu Ukrajine i dalje - rekao je Rjabkov u intervjuu za TV kanal Rosija 1.

Osećaj za realnost

Kijev je izgubio osećaj za realnost i zarad sopstvenih političkih ciljeva spreman je da izazove nuklearnu katastrofu
Sergej Rjabkov

Kako je dodao, to je dokaz da su ljudi potpuno izgubili osećaj za realnost i da su, zarad sopstvenih političkih i geopolitičkih ciljeva, spremni da izazovu drugi Černobilj.

Rjabkov je istakao da je prisustvo ruske vojske, koja čuva nuklearnu elektranu, garancija da se takav scenario neće ostvariti.

- Rusko vojno prisustvo u nuklearnoj elektrani "Zaporožje" predstavlja garanciju protiv černobiljskog scenarija - naglasio je Rjabkov.

On je to izjavio dan nakon što je ruska vojska, na osnovu operativnih saznanja, upozorila da ukrajinske snage spremaju veliki artiljerijski napad na nuklearku "Zaporožje", te da bi havarija u njoj mogla da proširi radijaciju po celoj Evropi, čak i da zahvati istočnu Srbiju.

Putin Makronu rekao da će pustiti eksperte u elektranu

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je u petak u razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom spremnost Rusije da inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pruži neophodnu pomoć prilikom posete nuklearnoj elektrani "Zaporožje".

Kremlj je objavio da je razgovor održan na inicijativu francuske strane i da su dva lidera istakla značaj što hitnijeg odlaska misije IAEA u nuklearku "Zaporožje". Putin je, kako se dodaje, istakao da ukrajinsko granatiranje teritorije nuklearke dovode do opasnosti od velike katastrofe.

Foto: Reuters

Pojačana bezbednost

Zbog toga je u petak pojačana bezbednost u nuklearnoj elektrani.

- Sistem zaštite u nuklearnoj elektrani "Zaporožje" je pojačan zbog mogućnosti da ukrajinske snage pokušaju da napadnu - rekao je član regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov, dodajući da ne može da otkriva detalje.

Prema njegovim rečima, ruska vojska je potpuno spremna da reaguje na bilo kakvu ukrajinsku provokaciju.

- Potpuno smo spremni jer se od režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog svašta može očekivati - istakao je Rogov.

SAD i Britanija biće odgovorne za katastrofu

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je da će Vašington, London i njihovi "poslušnici" snositi punu odgovornost za moguću katastrofu u nuklearki "Zaporožje". On je dodao da ukrajinske snage, uz podsticaje Amerikanaca, bez prestanka napadaju vitalnu infrastrukturu zaporoške nuklearke.

- Ako se dogodi katastrofa, njene posledice će se osetiti u svim delovima sveta. Pri tome će Vašington, London i njihovi poslušnici snositi punu odgovornost za to - istakao je Patrušev.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija