• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.08.2022

07:00

BRITANIJA PLAĆA GRAĐANIMA ŠEST FUNTI PO KWS SAMO DA NE KORISTE KUĆNE APARATE! Putin se zbog ovog trese, ali od smeha - AMAN!

Vesti

BRITANIJA PLAĆA GRAĐANIMA ŠEST FUNTI PO KWS SAMO DA NE KORISTE KUĆNE APARATE! Putin se zbog ovog trese, ali od smeha - AMAN!

Podeli vest

Vlada u Londonu razmatra da domaćinstvima plati šest funti po kilovat-satu utrošene električne energije, odnosno 12 puta više od cene struje, samo da prekinu da koriste neke kućne aparate u vreme najvećeg opterećenja mreže

Britanska vlada razmatra mogućnost da debelo plati građanima da bi štedeli struju, koje neće biti dovoljno ove zime. Prema već napravljenom predlogu, Britanci bi mogli da dobiju umanjene račune za čak šest funti po kilovat-satu potrošene električne energije, što je 12 puta više od cene struje

Za te pare samo treba da prestanu da koriste neke kućne uređaje, na primer, mašine za sudove i sušenje veša, u vreme najvećeg opterećenja mreže - u popodnevnim i večernjim satima.

Veliki problem

Struja u Britaniji, naime, trenutno košta 18 penija po kilovat-času. Nadležni strahuju da ni najavljeno poskupljenje od oktobra na 51 peni neće uticati na značajno smanjenje potrošnje. Prema pisanju britanskih medija, nacionalna elektromreža upozorila je da bi snabdevanje strujom moglo da bude problem ove zime, uprkos skoku cena, i to zbog smanjenih isporuka ruskog gasa Evropi. Sistem bi, kako kažu, mogao da bude i preopterećen jer se predviđa da će se ljudi dogrevati na struju usled nestašice gasa.

Grci dobijaju od države 0,6 evra po kilovat-satu

Grčka će u septembru udvostručiti subvencije za račune za struju na 1,9 milijardi evra, izjavio je juče ministar energetike Kostas Skrekas. On je rekao da će time vlada pružiti finansijsku podršku uvedenu prošle godine kako bi zaštitila potrošače od skoka cena električne energije.
- Subvencija će iznositi 0,639 evra po kilovat-satu za mesečnu potrošnju električne energije po domaćinstvu - rekao je Skrekas.
Kilovat-sat struje, inače, u Grčkoj košta oko 0,8 evra. U avgustu su građani dobili subvencije od 0,337 evra po kilovat-satu.

Zato je britanska elektromreža uradila predlog za smanjenje opterećenja mreže i štednju struje, koji predviđa debelu nagradu za građane. Taj predlog prosleđen je vladinom regulatoru Ofgemu, a u njemu se traži da nadležni podstaknu građane da štede struju i koriste što manje električnih uređaja, naročito u vreme kad je mreža najopterećenija - između 17 i 21 čas. Plan je da za svaki ušteđeni kilovat-sat električne energije građani dobiju čak šest funti umanjenja, što bi im smanjilo godišnje račune za struju za nekoliko stotina funti. Nova šema još detaljno nije napravljena, ali zna se da bi mogla da počne da se primenjuje od oktobra.

- Razvijamo novi metod, koji će građanima omogućiti da profitiraju tokom ove zime, a više detalja uskoro ćemo obelodaniti - rekli su iz britanske elektromreže.

Drastično poskupljenje

Ovaj predlog napravljen je nakon što je energetski regulator Ofgem najavio poskupljenje struje od oktobra, što će, kako britanski mediji prenose, račune prosečnog domaćinstva, koji sada iznose 1.197 funti godišnje, podići na čak 3.500 funti. Stručnjaci predviđaju da bi sledeće godine, od aprila, cena struje mogla dodatno da skoči, te da bi godišnji računi mogli da iznose astronomske 6.552 funte.

Poređenja radi, prosečno britansko domaćinstvo, koje inače mesečno potroši oko 550 kilovat-sati struje, 2021. plaćalo je 764 funte godišnje za utrošenu električnu energiju.



 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija