• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

27.08.2022

14:31 >> 19:40

185. DAN RATA! Ukrajinska vojska za 24 sata ispalila više od 170 projektila na DNR! Likvidirana grupa ukrajinskih vojnika kod Bahmuta!

AP PHOTO

Vesti

185. DAN RATA! Ukrajinska vojska za 24 sata ispalila više od 170 projektila na DNR! Likvidirana grupa ukrajinskih vojnika kod Bahmuta!

Podeli vest

U toku je 185. dan specijalne vojne operacije koju izvodi Rusija u Ukrajini. Glavne borbe se, mimo Donbasa, vode u Hersonskoj, Nikolajevskoj i Zaporoškoj oblasti, a ukrajinske snage i dalje sporadično granatiraju nuklearku Zaporožje i gradove u Donjeckoj Narodnoj Republici

22.40 - Rusija Savetu bezbednosti UN podnela dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearke!

21.40 -Specijalna operacija, 27. avgust: Kijev nastavlja da granatira Zaporošku nuklearku

U subotu ujutru Kijev je izveo artiljerijski napad na Energodar, teritoriju Zaporoške atomske centrale pogodilo je pet projektila.

Kijevski režim nastavlja akcije „nuklearnog terorizma“ na teritoriji Zaporoške nuklearke. Tokom protekla 24 sata na teritoriju atomske centrale ispaljeno je 17 artiljerijskih projektila, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije. Nivo radijacije u nuklearki je i dalje u normalnim vrednostima.

Ukrajinska vojska je u subotu ujutru granatirala i centar Donjecka, pogođena je oblast u blizini hotela Park in, u kojem borave strani novinari.

Ruska avijacija je u Nikolajevskoj oblasti likvidirala gotovo polovinu bataljona ukrajinske vojske. U oblasti naselja Dergači u Harkovskoj oblasti ruska avijacija je likvidirala do 100 ukrajinskih nacionalista.

Visokopreciznim raketama kopnenog baziranja uništeno je skladište s raketama za višecevni raketni sistem "HIMARS" i projektilima za haubice M777 u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Savezničke snage su u pravcu Harkova i u Hersonskoj oblasti u protekla 24 sata likvidirale više od 300 ukrajinskih ekstremista.

19.00 - Ukrajinac je pokazao kako u Ukrajini tajno prevoze vojnu tehniku sa Zapada koristeći obične civilne kamione

 

 

18.30 - Ukrajinske snage ispalile su u protekla 24 sata više od 170 jedinica municije na sedam naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštila je Narodna milicija DNR.

18.00 - Ukrajinska vojska je za sat vremena ispalila pet granata kalibra 152 milimetra na Donjeck i šest projektila istog kalibra na Pantelejmonovku, saopšteno je iz Predstavništva Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

17.20 - Putin: Neograničen boravak izbeglima iz DNR, LNR i Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

16.30 - Ukrajina prekinula saradnju s Rusijom u oblasti nuk.energije

Ukrajinska vlada se povukla iz sporazuma s Vladom Rusije o naučnoj i ekonomskoj saradnji u oblasti atomske energije, izjavio je danas predstavnik ukrajinske vlade u Vrhovnoj Radi Taras Melničuk.

- Sporazum između vlada Ukrajine i Rusije o naučnoj i ekonomskoj saradnji u oblasti atomske energije, potpisan 14. januara 1993. godine u Moskvi, poništen je - saopštio je Melničuk na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

Ministarstvo finansija Rusije je saopštilo još 23. avgusta da se Kijev povlači iz ovog sporazuma sa Rusijom kako bi izbegao dvostruko oporezivanje prihoda i imovine i sprečio utaje poreza.

Ukrajinska vlada poništila je i nekoliko međudržavnih sporazuma sa Belorusijom, uključujući sporazume o kopnenoj navigaciji, o saradnji između preduzeća vojno-odbrambenog sektora i o saradnji između ministarstava unutrašnjih poslova dveju država.
 

15.47 - U DNR-u od mina „lepestok“ povređeno 58 ljudi, jedna osoba preminula


U Donjeckoj Narodnoj Republici je 58 ljudi povređeno nakon što su daljinski aktivirane mine „lepestok“, koje koristi ukrajinska vojska, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.


Potvrđeno je da je ranjeno već 58 ljudi, među kojima je i dvoje dece, nakon aktiviranja mina ‘lepestok’. Jedna osoba je preminula u bolnici od posledica ranjavanja“, navodi se u saopštenju na Telegramu Centra.

 

15.26 - I ova zemlja se priključila sankcijama Rusiji

Norveška se danas pridružila sankcijama Evropske unije protiv Moskve koje su uvedene 21. jula zbog napada Rusije na Ukrajinu

14.30 - Likvidirana grupa ukrajinskih vojnika kod Bahmuta


Grupa od nekoliko desetina ukrajinskih vojnika likvidirana je kod Bahmuta u Donjeckoj Narodnoj Republici, javljaju reporteri Sputnjika. Oni su stradali nakon što je na položaje ukrajinskih snaga otvorena vatra iz sistema TOS-1A „solncepek“.


Prema tvrdnjama reportera sa lica mesta, ruska vojna grupacija „Vagner“ na vreme je primetila položaje ukrajinskih vojnika i otvorila vatru čime je presretnut njihov pokušaj napada.

13.54 - Kadirov moli Putina za još jednu šansu

Lider Čečenije Ramzan Kadirov zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da mu da priliku da što pre završi specijalnu operaciju u Ukrajini

13.34 - Rusi prikazali snimak borbe protiv neprijateljskih artiljerijskih baterija

 

13.07 - Objavljen identitet poginulog Amerikanca


Gubernator Primorskog kraja Oleg Kožemjako saopštio je da je ime američkog državljanina, koji je poginuo u borbama u Ukrajini, Džošua Alen Džons, rođen 31. marta 1998. godine.


Takođe je rekao i da su Džonsa likvidirali pripadnici dobrovoljačke jedinice iz ruskog primorskog kraja „Tigar“.
 

12.54 - Rusi uništili amričke haubice!

Kijevski režim nastavlja akcije „nuklearnog terorizma“ na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani – ukrajinske artiljerijske jedinice su u toku proteklog dana tri puta granatirale teritoriju elektrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

11.09 - Tri broda sa žitom isplovila su iz ukrajinskih luka 


„Nastavlja se rad na otpremanju žita iz ukrajinskih luka. Jutros su iz ukrajinskih luka isplovila još tri broda sa tovarom žita“, navodi se u saopštenju turskog vojnog resora na Tviteru.


Kako je saopštio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, Ukrajina je iz tri luke izvezla milion tona poljoprivrednih proizvoda.


„Skoro mesec dana je na snazi inicijativa za izvoz žita, i za to vreme iz tri naše morske luke – Crnomorska, Odese i Južnog izvezen je prvi milion tona poljoprivrednih proizvoda od 24. februara“, napisao je Zelenski na Telegramu, istakavši da izvoz obezbeđuje stotine hiljada radnih mesta za građane Ukrajine.


Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.

 

 

10.31 - Britanija:Pojačani ruski napadi u oblasti Donjecka

Rusija je pojačala intenzitet svojih napada u oblasti Donjecka, na istoku Ukrajine, u poslednjih pet dana, prema britanskim obaveštajnim službama.

Proruske snage u ovom regonu napredovale su ka centru sela Piski, u blizini aerodroma u Donjecku, ali su one generalno posmatrano postigle malo teritorijalnih dobitaka, saopšteno je u najnovijem izveštaju Ministarstva odbrane Velike Britanije, prenosi Gardijan.

U izveštaju britanskih obaveštajaca se navodi i da postoji realna mogućnost da je Rusija pojačala svoju ofanzivu u Donbasu, kako bi tu privukla dodatne ukrajinske trupe, u trenutku kada se pretpostavlja da Kijev planira veliku kontraofanzivu, prenosi Gardijan.

 

09.54 - Granatiran Energodar i teritorija nuklearke


Ukrajinske snage granatirale su Energodar, grad u kom se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje, saopštile su vlasti. Kako se precizira, granatiranje je izvedeno iz artiljerija, a korišćena je municija kalibra 155 milimetara.


„Protekle noći takođe je granatiran Energodar, a palo je 20 artiljerijskih projektila od kojih pet na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje“, precizirale su vlasti.

 

09.47 - Zaustavljeni Ukrajinci

Jedinice ruskih Vazdušno-desantnih snaga zaustavile su ukrajinsku vojsku koja je pokušala da se probije u pravcu Nikolajev-Krivi Rog, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Jedinice ukrajinskih neonacista pokušale su da se probiju u pravcu Nikolajev-Krivi Rog pomoću motorizovanih jedinica uz podršku borbenih vozila pešadije, ali su ih zaustavile jedinice ruskih desantnih snaga“, navodi se u saopštenju ruskog vojnog resora.

Kako je precizirano, ruska vojska je u napadu koristila artiljeriju, naoružanje borbenih vozila desanta, teške mitraljeze, protivtenkovske raketne sisteme, bacače granata i streljačko oružje.
Likvidirano je više od 20 ukrajinskih vojnika i uništeno je preko pet jedinica vojne tehnike.

09.00 - Upozorenje američkog stručnjaka ukrajincima

Oružane snage Ukrajine doživeće bolan poraz i biće suočene sa teškim posledicama ako pokušaju kontraofanzivu na jugu Ukrajine i u Donbasu, tvrdi američki stručnjak za bezbednost Robert Farli

 

08.11 - Ukrajinci miniraju civilne objekte

Ukrajinska vojska prilikom povlačenja minira administrativne zgrade i objekte civilne infrastrukture, saopštio je Sputnjiku pomoćnik ministra unutrašnjih poslova LNR Vitalij Kiseljov.

 

07.52 - Još 200 miliona za protivavionske sisteme


Ministarstvo odbrane SAD sklopilo je ugovor sa američkim vojnim konglomeratom „Rejtion tehnolodžis“ za kupovinu protivavionskih raketnih sistema „Nasams“ za Ukrajinu, navodi se u saopštenju Pentagona. „Kompanija 'Rejtion', Masačusets, sklopila je ugovor sa fiksnom cenom u iznosu od 182.295.333 dolara za kupovinu nacionalnih naprednih protivavionskih raketnih sistema 'Nasams'“, navodi se u saopštenju.

 

07.43 - U borbama poginuo Amerikanac


Tokom borbenih dejstava u Ukrajini poginuo je američki državljanin, piše list „Njuzvik“, pozivajući se na sagovornika iz američkog Stejt departmenta. „Možemo da potvrdimo smrt državljanina Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini. Iz poštovanja prema privatnosti porodice za sad nemamo druge komentare“, rekao je sagovornik lista iz Stejt departmenta.

 

07.41 - Ukrajinske snage granatirale su Gorlovku

Ukrajinske snage granatirale su Gorlovku ispalivši 12 granata kalibra 152 milimetra. Gorlovka se nalazi 50 kilometara severno od Donjecka i u tom gradu je smešten hemijski kombinat „Stirol“ koji je takođe bio meta napada ukrajinske vojske.


Takođe, ukrajinske snage granatirale su i Donjeck ispalivši pet projektila kalibra 155 milimetara, a reč je o naoružanju koje je NATO isporučilo Ukrajini. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama ili o nanetoj materijalnoj šteti.

 

 

 

 

07.40 - Kiseljov izjavio da je pokušan atentat na njega

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Luganske Narodne Republike Vitalij Kiseljov izjavio je da je na njega izveden pokušaj atentata.
On je takođe rekao i da Kijev sve češće koristi „terorističke metode ratovanja“ i kao primer naveo pokušaje atentata na gradonačelnike Melitopolja, Zaporožja, Marijupolja i Lisičanska.

„Organizuju se atentati na rukovodioce takozvanog „ruskog proleća“, na ljude koji imaju viziju. To su veoma opasni ljudi iz ugla Kijeva i ukrajinske vlasti će koristiti sve metode kako bi ih uklonili. Međutim, mi ćemo istrajati i pobediti“, dodao je Kiseljov.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija