• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/kurir

30.08.2022

16:34

(VIDEO) VOJNE VLASTI KIJEVA KONAČNO OBELODANILE SVE! Ima li kraja sagi o upotrebi raketa AGM-88 HARM u Ukrajini?! Lansiraju se sa...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) VOJNE VLASTI KIJEVA KONAČNO OBELODANILE SVE! Ima li kraja sagi o upotrebi raketa AGM-88 HARM u Ukrajini?! Lansiraju se sa...

Podeli vest

Saga o upotrebi protivradarskih raketa AGM-88 HARM na ratištu u Ukrajini i dalje nema kraja. Ova priča nastavljena je objavom snimka na kome se vidi ukrajinski lovac MiG-29 , najverovatnije iz 204. taktičke avijacijske brigade ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva iz baze Kulbakino u Nikolajevskom regionu

Snimak se posle dužeg nagađanja pojavio na društvenim mrežama u sklopu propagandnog rata, a na kome se vidi frontovski lovac MiG-29 koji je naoružan američkom protivradarskom raketom AGM-88 HARM za borbu protiv ruskih radara.


Naime, Pentagon je pre izvesnog vremena objavio informaciju da je u okviru vojne pomoći Ukrajini poslao protivradarske rakete tipa AGM-88 HARM. Navodno su američki stručnjaci prilagodili bivše sovjetske 29 za nošenje ovih projektila na potkrilnim nosačima gde su trebale biti postavljene rakete vazduh-vazduh R-27.

 

 

Potpisnik ovih redova prvi je objavio tekst KIJEV OD AMERIKANACA DOBIO PROTIVRADARSKE RAKETE AGM-88 HARM: Cilj eliminisati ruske radare i PVO na Krimu i Donbasu! VIDEO u kome je naveo da su američki vazduhoplovni tehničari uspeli da prilagode ruske borbene avione pre svega lovce MiG-29 za nošenje ove protivradarske rakete. Ta ideja nije bila nikakva nepoznanica jer su još sredinom 1990-tih ruski borbeni avioni bili prilagođavani za nošenje zapadnih raketa, poput čeških migova 23 pre nego što su ih česi povukli iz operativne upotrebe i poljski migovi 29.

Međutim, pojedni ruski izvori tvrdili su da zapravo ukrajinci lansiraju rakete HARM sa kopnenih lansera iz kamiona, a ne sa MIG-29 koji nisu navodno osposobljeni za to o čemu je isto objavljen tekst

Na snimku se vidi kako MiG-29 lansira dve protivradarske rakete na ruske PVO položaje.
Ono šo je ostalo i dalje nepoznanica je način traženja mete, pa se predpostavlja da se neki podaci dobijaju sa zmelje i da ukrajinske 29 lete do određene tačke kada nasliraju rakete i onda se okreću nazad.

 

 

S obzirom na ono što se dešavalo na terenu Rusi su veoma ozbiljno shvatili dolazak ovih protivradarskih raketa pa su počeli drugačiju taktiku da primenjuju i da raspršivaju PVO baterije i divizione na širokom prostoru Ukrajine i Krima.

Kako vreme odmiče za rusku PVO u Donbasu, Herosnu i Krimu dolazi novi izazov isti onaj sa kojim su se raketaši PVO Vojske Jugoslavije susreli 1999, a pre toga raketaši VRS nad Republikom Srpskom 1995. Ratovi na Balkanu pokazali su da te rakete i nisu neki veliki bauk i da se mogu savladati uz primenu mašte i dobre obučenosti.

 

 


AGM-88 HARM

AGM-88 HARM je protivradarska raketa srednjeg dometa. HARM je skraćenica od High speed Anti Radar Missile, odnosno protivradarskoj raketi. Njen razvoj započeo je 1974. Raketa može da dejstvuje po radarima koji rade u režimima kontinuiranog ili impulsnog zračenja, koai i po onima koji menjaju frekvenciju u toku rada. Glava za samonavođenje rakete sposobna je da reaguje na na radarsko zračenje u talasnom opsegu 3,5,10 i 25 cm. U moemoriji računara se čuvaju se etaloni radarskih stanica protivnika. Primljeni signal se upoređuje sa etalonskim radom radi brze identifikacije. Za akriviranje bojeve glave se koristi laserski upaljač.

Krajem 1980 tih razvijena je nova varijanta nosila je oznaku AGM-88B koja je i ispiručena Ukrajini iz skladišta armije SAD. Bojeva glava ove rakete ima dvostruko veći radijus u poređenju sa verzijom AGM-88A. To je ostvareno novom konstrukcijom bojeve glave koja se izrađuje od legure volfarma.

Ubrzo je razvijena je i verzija AGM-88C, koja je izvršena modernizacija glave za samonavođenje rakete koja uključuje dvostruko povećanje radne frekvencije i računare sa povećanom brzinom rada.

Kako HARM napada radarsku stanicu

Postoje tri načina, PRVI kada je odranije poznat tip radara i rejon razmneštaja radarske i raketne jedinice, tada pilot pomoću stanice za radiotehničko izviđanje ili prijemnika radarskog zračenja otkriva objekat dejstva, a posle zahvata sa glavom sa samonavođenje lansira raketu. Drugin način dejstva primenjuje se kad se radarske stanice slučajno otkriju u toku borbenog leta aviona.

Treći način dejstva se primenjuje u onim objektima dejstva gde je otkirven radiotehnički senzor za izviđanje, a glava za samonavođenje nije ostvarila zahvat..

Za potrebe OS SAD i saveznika prizvedeno je više od 17.500 primeraka ovih raketa koje se nalaze i u naoružanju RV Velike Britanije, Nemačke, Španije, italije, Australije i sad Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

ja ne znam dokle ce rusi da trpe ovo sve ,stvarno mi nije jasno

Ludilo mozga

pre 1 godinu

Problem je što ove rakete ne mogu da se integrišu u računar aviona na MiG-29 bez šifri proizvođača aviona. Da može to bi odavno uradili amerikanci koji imaju nekoliko svojih MiG-29 ili izraelci koji su isto pokušali zbog izvoza svojih raketa.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija