• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.09.2022

10:55

ĐUKANOVIĆ UDARIO NA PUTINA I SPC! Milo totalno prolupao, ne bira sredstava da se dodvori zapadnim sponzorima!

Vesti

ĐUKANOVIĆ UDARIO NA PUTINA I SPC! Milo totalno prolupao, ne bira sredstava da se dodvori zapadnim sponzorima!

Podeli vest

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović, koji je bio protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kaže da je SPC kao i Ruska pravoslavna crkva, "alat" u rukama politike ruskog predsednika Vladimira Putina

- Kao što znate, mi se mučimo sa takvim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom. A to što se mučimo sa potpisivanjem takvog sporazuma s njima, opet je refleksija globalnih odnosa o kojima sam govorio. Jer, nažalost i SPC i Ruska pravoslavna crkva su samo alati ili instrumenti u rukama Putinove politike - rekao je Ðukanović u intervju za jerusalimskim Džeruzalim post, preneo je portal podgoričkog Dana.

Ðukanović je govoreći o bezbednosnim prilikama u Evropi, spoljnopolitičkim ciljevima i rezultatima Crne Gore, odnosima sa Izraelom, Palestinom i drugim državama te regije i ličnom političkom angažmanu, rekao da je Crna Gora uprkos protivljenju Srbije obnovila nezavisnost.

- Odlučili smo da obnovimo nezavisnost Crne Gore. Srbija je bila žestoko protiv toga, ne samo u Miloševićevo vreme, nego i u doba vladavine Koštunice. No, uspeli smo, bez ratova, bez nestabilnosti, što nije uobičajeno na Balkanu. Zapravo, to je bio jedini takav primer. Takođe smo se opredijelili za članstvo u NATO. I uspeli smo i u tome. A u međuvremenu smo realizovali neke vrlo jake investicije. Danas čekamo da postanemo deo Evropske unije, i ispred smo ostalih kandidata - naveo je Ðukanović.

U regionu su, kaže, ostale još neke nedovršene stvari.

- Bosna i Hercegovina je i dalje nefunkcionalna država. Severna Makedonija ostala je u mimoilaženju, najpre sa Grčkom, a sada sa Bugarskom. A Srbija je i dalje u problematičnoj situaciji zbog Kosova. Imali smo manjak pažnje SAD. A imali smo i manjak inicijative i odlučnosti sa evropske strane. Uglavnom, nisu bili voljni da preuzmu vodeću ulogu u integraciji Zapadnog Balkana u EU... - kaže Ðukanović i dodaje:

- Dakle, ako nema EU i SAD, doći će neke treće zemlje. Pre svega, Rusija. I kao što sam rekao, Rusija je počela snažno infiltrirati svoju antizapadnu politiku u regiju još od 2016. godine i pokušaja državnog udara u Crnoj Gori. Da skratim priču, čini mi se da SAD još uvek idealizuju stanje u državama Zapadnog Balkana.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 1 godinu

Tu je bitna tarifa za izgovorenu reč. Dolari su čudo.

goran bojanovic

pre 1 godinu

Ova ljudska nakaza kao iz bunila naštrebane fraze povremeno bljuje. Izgledom i ponašanjem podseća na Benita Musolinija. Predviđam mu identičan kraj.

Ero

pre 1 godinu

Milo da dodomo naj važnije.Crna Gora nakon sticanja nezavisnosti postaje:država bez kriminala,država bez korupcije,država jakih institucija,država naglog razvoja,države prosperiteta.Ili možda famelijarna država.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija