• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

05.09.2022

17:10

(VIDEO) NA KOGA SE TO SPREMAJU POLJACI, NA RUSIJU, ILI?! Imaće više tenkova nego BRITANIJA, NEMAČKA, FRANCUSKA, HOLANDIJA, BELGIJA I ITALIJA zajedno!

Vesti

(VIDEO) NA KOGA SE TO SPREMAJU POLJACI, NA RUSIJU, ILI?! Imaće više tenkova nego BRITANIJA, NEMAČKA, FRANCUSKA, HOLANDIJA, BELGIJA I ITALIJA zajedno!

Podeli vest

Nakon invazije na Ukrajinu, Poljska je odlučila da uloži novac u naoružanje i jačanje kopnene vojske, tako je pre nedelju dana potpisala ugovor o prodaji 250 tenkova M1A2 Abrams sa američkom kompanijom General Dinamics Land Sistem. Ugovor je vredan 1,1 milijardi dolara

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Poljska je pokrenula program vredan nekoliko milijardi dolara, koji će ojačati kopnenu vojsku ove zemlje, a krajnji cilj je da poljske snage budu sposobne da same zaustave mogući ruski napad, Time će Poljska postati tenkovska supersila, za deset godina imaće više tenkova nego Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija i Italija zajedno, piše Popular Mechanics, časopis specijalizovan za vojna pitanja.

Poljska vlada je pre nedelju dana potpisala ugovor o prodaji 250 tenkova M1A2 Abrams sa američkom kompanijom General Dinamics Land Sistem. Ugovor je vredan 1,15 milijardi dolara, odnosno 4,6 miliona dolara po rezervoaru. To je deo još većeg posla od ukupno šest milijardi dolara, koji uključuje i nabavku 26 Herkules (oklopna spasilačka vozila), 776 tenkovskih mitraljeza, ogromne količine tenkovske municije, simulatora, petogodišnje obuke i tehničke podrška...

Vest o potpisivanju ugovora o nabavci američkih tenkova stiže nakon što je Poljska zaključila još vredniji ugovor sa Južnom Korejom o kupovini gotovo neverovatnih tenkova 980 K2 Black Panther, 648 samohodnih haubica K-9 Krab i 48 FA-50 napredni trening/laki borbeni avion.

Američki i južnokorejski tenkovi će zameniti poljsku flotu tenkova T-72 koji su razvijeni još u sovjetsko doba. Zaključno, kada sva vojna tehnika stigne u Poljsku, kopnena vojska te zemlje imaće 1.280 novih tenkova umesto sadašnjih 972 starija tenka. Pored toga, Poljska nabavlja artiljerijski raketni sistem HIMARS, kao i američke višenamenske borbene avione F-35, prenosi Jutarnji list.

Moderna Poljska je zauzela snažan prozapadni i antiruski stav, a poljska ekonomija u procvatu omogućila joj je da potroši do tri procenta svog BDP-a na odbranu - dvostruko više od Nemačke. Ruska invazija na sused Poljske, Ukrajinu, izazvala je uzbunu u Varšavi, koja je odlučila da izgradi oružane snage spremne da odvrate Rusiju od mogućeg napada.

Sa ovih 1.230 novih tenkova, poljska tenkovska flota će postati najveća i najmodernija u Evropi. U narednoj deceniji Poljska će imati više tenkova od Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Francuske, Holandije, Belgije i Italije zajedno. Ruska vojska je pre početka invazije na Ukrajinu imala 2.800 tenkova u aktivnoj službi, i još deset hiljada starijih tenkova u rezervi.

Rusija je do sada izgubila najmanje 989 svojih najboljih tenkova. Američka vojska je druga najveća tenkovska snaga sa 6.333 tenka, od kojih je oko polovina u aktivnoj službi. Kina je treća sa procenjenih 5.800 tenkova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 1 godinu

Spremaju se da pomognu Srbiji u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Drzave Srbije. U skladu sa medjunarodnim pravom, svakako.

Dimitrije

pre 1 godinu

Taman pomislim da je u pitanju jedan neutralni članak kad ono TRAS na kraju "Rusija je do sada izgubila najmanje 989 svojih najboljih tenkova" izjavi budala i ostade živa. Pa ovo je broj sa ukrajinskih glupih izveštaja o tome šta sanja Zelenski

Ja

pre 1 godinu

Brane se od agresije Rusije, jer Rusija je postala kao i NATO.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija