• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/B. V./Fakti/Informer

05.09.2022

18:09

UKRAJINA BROJI POGINULE, KIJEV VIŠE NE MOŽE DA SAKRIJE ISTINU! Insistira da se ne širi euforija zbog lažnih vojnih uspeha!

AP photo

Vesti

UKRAJINA BROJI POGINULE, KIJEV VIŠE NE MOŽE DA SAKRIJE ISTINU! Insistira da se ne širi euforija zbog lažnih vojnih uspeha!

Podeli vest

Ukrajinsko rukovodstvo je izgleda počelo da se trezni i postalo im je jasno da od lažnih hvalospeva o uspesima na frontu nemaju koristi jer na kraju narod ipak sazna pravu istinu

Zbog toga je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Moljar kritikovala one blogere i novinare koji prerano govore o pobedama ukrajinske vojske, dok bivši zamenik sekretara Saveza nacionalne bezbednosti i odbrane general Sergej Krivonos oštro kritikuje vojno i državno rukovodstvo zbog velikog broja žrtava.

- Imamo pravo da pitamo vlasti zbog čega imamo stotine hiljada ranjenih i poginulih? Šta ste vi napravili da spasite njihove živote, kazao je general Krivonos na svom "Jutjub" kanalu. Taj general smatra da će sve više građana pitati rukovodstvo države zbog čega mnogo vojnika gine.

Robija zbog referenduma

Potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk zapretila je građanima Ukrajine koji žive na teritoriji ovih oblasti da ne izlaze na referendume o odvajanju jer im za to može biti suđeno i mogu dobiti zatvorsku kaznu od 12 godina. Osim toga biće im oduzeta imovina.

Krajem avgusta na društvene mreže je dospeo dokument koji je potpisao komandant oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužni. Po tom dokumentu još početkom jula 2022. poginulo je 76.640 ukrajinskih vojnika, a ranjeno je 42.704. U to vreme je bilo zarobljeno 7.244 ukrajinska vojnika, a njih 2.816 se vodilo kao nestali. Ističe se da se radi o gubicima samo ukrajinske armije, dok se o drugim poginulim i ranjenim ništa ne govori.

Četvrtog avgusta na društvenim mrežama se pojavio drugi dokument koji je navodno general Vitalij Zalužni napravio za predsednika Zelenskog. Po njemu je broj ranjenih i poginulih 191.000. Od toga je 80 posto rezervista.

Američki Institut za izučavanje rata u najnovijoj analizi je ocenio da ukrajinski kontranapad na jugu zemlje ne može da dovede do značajnijih uspeha. Jedino što Ukrajinci sada mogu da otežaju ruskim snagama su dostava oružja i vojne tehnike. Dakle, cilj je da se blokiraju ili unište logistički pravci snabdevanja ruskih jedinica na južnom frontu.

Drugo, biće teško postići bilo kakav privid jednoglasne odluke potrebne za pokretanje ofanzivnih operacija iz 27 različitih zemalja sa jasnim, ali različitim razumevanjem nacionalnih interesa.

Pogodili krov reaktora

Jedan od artiljerijskih projektila kojima su gađali Ukrajinci pogodio je krov od jednog atomskog reaktora. Na sreću nije bilo ozbiljnih posledica. Kako je potvrdio rukovodilac gradske administracije Energodara Aleksandar Volga, jedna granata ne može da dovede do katastrofe na reaktoru, ali isti cilj pogodi više granata i raketa i može doći do katastrofe.

Ali što je najvažnije, rat u Ukrajini je bez ikakve sumnje pokazao da vojska EU nikada neće funkcionisati, piše autor.

- Zašto? Zato što zemlje „nove Evrope", koje su u blok ušle nakon pada gvozdene zavese, sada znaju da jednostavno ne mogu da se oslone na svoje veće partnere - siguran je stručnjak. Političari Estonije i Poljske, po njegovom mišljenju, ubrzano shvataju da su najveće sile u Evropi, Francuska i Nemačka, „iznenađujuće malo zainteresovane za njihovu bezbednost".

Ukrajinci neuspeh hersonske kontraofanzive
platili sa 3.000 poginulih i 7.000 hiljada ranjenih!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinu je skupo koštao napad na Herson, cena je hiljade poginulih i ranjenih!

Elitne ukrajinske jedinice koje su šest proteklih dana pokušavale "hersonsku kontraofanzivu" nisu ostvarile ništa, a to ništa su platile ogromnim žrtvama i gubicima.
Bile su nakratko preuzele Blagodatnoe i još jedno manje naselje i uklinile se u ruske pozicije jugoistočno od Suhog Stavoka na 3-4 kilometra, ali je kontraudar bio tako moćan da su sa dveju osvojenih pozicija morale da se vrate na svoje polazne linije.
Ukri su za poslednja 24 sata imali 230 poginulih, a izgubili su i 23 tenka i 27 oklopnih borbenih vozila pešadije, plus - dva jurišna Su-25.
Za šest dana "hersonske kontraofanzive" imali su najmanje 3000 poginulih i 6-7 hiljada ranjenih.
Hiljade ranjenih prepunile sve bolnice u Krivom Rogu, Nikolajevu i Odesi.
Kijevska hunta je, dakle, pretrpela ozbiljan poraz na žjužnom frontuž, gde će se odnos snaga na njenu štetu samo dalje pogoršavati. Jer, Rusima su 9. septembra preko Krimskog mosta stizala pojačanja. Ne samo u naoružanju.
Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov da su komandoska jedinica njegove republike "Ahmat" i Drugi korpus Luganske Republike pokrenuli veliku ofanzivu na teritorije DNR koje još drži Ukrajina.
Naveo je da napreduju kod Soledara, Jakovlevke i Severska i naglasio:
"Pauza koja je bila napravljena u poslednje vreme u taktičke svrhe u potpunosti se isplatila. Neću ofirati naše tajne, ali zahvaljujući planu koji smo paravili, osokoljeni neprijatelj otkrio je sve svoje položaje".
Prema njegovim rečima, ostalo je da se očisti „oko 60 kilometara teritorije DNR".
Ruska vojska odbila je, inače,pokušaj ukrajinskih snaga da napadne atomsku elektranu Zaporožje sa  osam dronova.
Portparol Ministarstva odbrane RF, general-potpukovnik Igor Konašenkov, tim povodom je rekao:
„Ukrajinski dronovi koji su se približavali centrali bili su elektronski zaslepljeni pa su bombe, koje su nosili, pobacali  na udaljenosti većoj od 1,5 km od njenog bezbednosnog perimetra.
Dan ranije su Ukrajinci granatirali centralu četiri puta za dva sat

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija