• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.09.2022

17:32

MI VAMA GAS, VI NAMA STRUJU! Francuska pod pritiskom zbog sve jače energetske krize sklopila sporazum sa Nemcima!

Reuters

Vesti

MI VAMA GAS, VI NAMA STRUJU! Francuska pod pritiskom zbog sve jače energetske krize sklopila sporazum sa Nemcima!

Podeli vest

Francuska će aktivirati neupotrebljeni gasovod u svojoj severoistočnoj administrativnoj oblasti Mozel, prvobitno izgrađen za tokove od istoka prema zapadu, kako bi Nemačkoj poslala gas u sklopu energetskog sporazuma koji je predstavio predsednik Emanuel Makron, navode francuski zvaničnici

Francusko ministarstvo energetike istaklo je da će ta zemlja moći da isporučuje 130 gigavat sati (GWh) dnevno, što je mali deo nemačkih potreba, dok će Nemačka biti spremna da Francuskoj obezbedi struju u slučaju nedovoljnog snabdevanja sredinom zime, prenosi Rojters.

Navodi se da je Makron pod pritiskom da pojača uvoz električne energije, dok se državni energetski gigant EDF bori s rekordnim brojem prekida rada nuklearnih reaktora što pogoršava energetsku krizu u Evropi.

Dodaje se da je i Nemacka bila pogođena ruskim rezovima u isporuci gasa Evropi, što je rezultiralo zabrinutošću da bi uporno male količine u Rusiji mogle dovesti do nestašice tokom zime.

Foto: Pixabay

Evropski lideri su govorili o potrebi za ujedinjenim frontom protiv posledica ruskih akcija.

- Makron je pod pritiskom zbog situacije sa strujom u Francuskoj, pa je važan signal da Nemačka i Francuska podržavaju jedna drugu - rekao je izvor iz nemačke vlade, dodajući da ne očekuje da će im Francuska rešiti probleme s gasom, iako je svaka moguća isporuka znak da će najveća članica EU pregurati zimu u energetskom smislu.

Francusko ministarstvo energetike navodi da ta zemlja već isporučuje deo gasa Nemačkoj, obično preko Belgije ili Švajcarske, dok bi kroz interkonektor Mozel prvi put potekao sa zapada na istok.

"Nemačkoj je potreban naš gas, a nama struja iz ostatka Evrope, posebno iz Nemačcke", rekao je Makron nakon telefonskog razgovora u poneđeljak s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija