• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

10.09.2022

21:04 >> 21:18

199. DAN RATA! Ukrajinske snage gađaju Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu, "Kijev namerno seje strah"! Pušilin priznao!

Printskrin video

Vesti

199. DAN RATA! Ukrajinske snage gađaju Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu, "Kijev namerno seje strah"! Pušilin priznao!

Podeli vest

U toku je 199. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini

22.20 - Zelenski: Ukrajina će razmotriti isporuku uglja Poljskoj

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U večernjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske, preneo je Rojters.


"Naložio sam kabinetu da razradi mogućnost hitne isporuke 100.000 tona termalnog uglja Poljskoj. Imamo dovoljne količine za sebe i možemo da pomognemo našoj braći da se pripreme za ovu zimu", istakao je Zelenski.

Poljska se oslanja na ugalj za oko 70 odsto proizvodnje električne energije.

 

21.17 - Ukrajinske snage gađaju Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu

Ukrajinske snage gađaju Novu Kahovku i Kahovsku hidroelektranu, saopštile su lokalne vlasti. Dejstvuje ruska PVO. Do sada je ispaljeno 14 projektila.

 

21.02 - "Kijev namerno seje strah"!

Čitava teritorija LNR je pod kontrolom združenih snaga republike i Rusije, Kijev namerno seje paniku, naveo je šef predstavništva LNR u Rusiji.

 

20.29 - Pušilin priznao!

Situacija je "teška" u regionu Donjecka na istoku Ukrajine, priznao je danas lider proruskih separatista Denis Pušilin nakon što je Kijev objavio da napreduje u svojoj kontraofanzivi

 

20.06 - Harkov: U ruskom napadu poginula jedna, ranjene dve osobe

U ruskom raketnom napadu na grad Harkov na severoistoku Ukrajine, danas je poginula najmanje jedna osoba, ranjene su dve i oštećeno je nekoliko kuća, saopštili su lokalni zvaničnici.

Pogođeno je zapadno predgrađe Holodnohirsk i oštećeno je nekoliko kuća u drugom po veličini gradu u Ukrajini, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov, preneo je Rojters. Regionalni guverner Oleh Sinehubov kazao je da je u napadu raketama MLRS sistema poginula jedna osoba, a da su dve ranjene.


Ukrajinske snage pokrenule su kontraofanzivu u okolini Harkova poslednjih dana, zauzevši desetine gradova i sela od Rusije, koja je kao odgovor na to, kako je ranije izjavio Sinehubov, pojačala granatiranje grada, navela je britanska agencija.

 

19.23 - Oglasilo se Ministarstvo odbrane Rusije

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su artiljerijske jedinice u sklopu snaga kod Izjuma i Balakleje pokazale odvažnost i hrabrost u intenzivnim borbama sa ukrajinskim snagama.


U saopštenju Ministarstva se navodi da su posade višecevnih raketnih lansera „Solncepek“ u sastavu snaga kod Izjuma i Balakleje pokazale odvažnost, otkrivajući položaje protivnika i otvarajući vatru na njih.


Objavljen je i snimak na kojem se vidi delovanje ovih sistema


Objavljen je takođe snimak delovanja posada samohodnih artiljerijskih sistema 2S-19 „Msta-S“ kod Izjuma i Balakleje, koje su takođe iskazale izuzetnu hrabrost pri ispunjavanju borbenih zadataka uništenja oklopnih vozila i artiljerije ukrajinskih snaga. Komandant baterije je zajedno sa pripadnicima snaga za elektronsku borbu odredio tačan položaj operatera bespilotnih letelica „bajraktar“ sa borbenom podrškom i uništio ih.

 

18.09 - Kijev konačno priznao!

Hiljade ukrajinskih muškaraca koji pokušavaju da izbegnu regrutaciju privedeno je na granici svoje zemlje od kraja februara, otkrile su vlasti zemlje

17.15 - Zelenski Makronu: Demilitarizovati nuklearku Zaporožje

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje i ukazao da bi ona trebalo da se demilitarizuje.

"Naša pozicija je jedini način da zaštitimo Evropu od nuklearne katastrofe, a to je demilitarizacija elektrane", napisao je Zelenski na Tviteru, preneo je Rojters.

Foto: AP/Tanjug

Zelenski



Nuklearka Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra u blizini Energodara i od marta je pod kontrolom ruskih snaga. Ukrajinska strana optužuje rusku vojsku da granatira to podrucje, dok iz Moskve navode da je zona nuklearke na udaru ukrajinskih snaga.

 

16.25 - Smrtonosna "Ironija"

 

 

 

16.22 - Pregrupisanje jedinice u području Balakleje i Izjuma 


Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u cilju dostizanja ciljeva specijalne vojne operacije doneta odluka da se pregrupišu jedinice u području Balakleje i Izjuma kako bi se pojačale snage u pravcu Donjecka.


U tom cilju, u roku od tri dana je izvedena operacija organizovanog prebacivanja grupe snaga iz Izjuma i Balakleje na teritoriju Donjecke Narodne Republike, navodi se u saopštenju.
Takođe se navodi da je ruska vojska u protekla tri dana likvidirala preko 2.000 ukrajinskih i stranih militanata, a takođe je uništila preko 100 jedinica oklopnih vozila i artiljerija.
 

 

15.38 - Ukrajina dobija dodatnu pomoć


Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je posle sastanka grupe u formatu „Ramšatjn“ (Kontakt grupa za odbranu Ukrajine) da će zemlja dobiti dodatnu pomoć u iznosu od 675 miliona dolara i da ona obuhvata i municiju za višecevne bacače raketa „himars“.
On je rekao i da je imao sadržajne razgovore sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i načelnikom združenog generalštaba američke vojske Markom Milijem.
 

 

15.05 - Ruska avijacija likvidirala do 300 ukrajinskih vojnika

Ruska avijacija je u Harkovskoj oblasti i DNR pomoću oružja velike preciznosti likvidirala do 300 ukrajinskih vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je precizirano, uništen je štab pete brigade ukrajinske Nacionalne garde, privremeni položaji jedinica ukrajinske neonacističke formacije „Kraken“ u području Balakleje i Čugujeva u Harkovskoj oblasti, kao i komandno mesto 54. mehanizovane brigade u području mesta Raj Aleksandrovka u DNR. Tom prilikom je likvidirano do 300 ukrajinskih vojnika i do 15 jedinica vojne tehnike.

U toku proteklog dana uništeno je sedam komandnih mesta ukrajinske vojske u DNR i Nikolajevskoj oblasti, kao i 48 artiljerijskih jedinica, ljudstvo i vojna tehnika u 178 rejona.

Ruska vojska je uništila šest skladišta naoružanja i municije ukrajinskih snaga u DNR, Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti, kao i radar za otkrivanje i praćenje vazdušnih meta. U području mesta Novosjolovka Prva u DNR uništena je američka haubica M777 kalibra 155 milimetara.

Ruska PVO je u području Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti presrela pet granata ispaljenih iz američkog višecevnog raketnog bacača „Himars“. Oboreno je 13 ukrajinskih bespilotnih letelica.

14.44 - Služba bezbednosti Ukrajine zvanično je na Fejsbuku potvrdila ulazak ukrajinskih trupa u Kupjansk

"Specijalci Centralne službe bezbednosti „A“ SBU u Kupjansku, koji je bio uvek će biti ukrajinska! Oslobodićemo našu zemlju do poslednjeg centimetra! Idemo dalje!", piše na zvaničnoj Fejsbuk stranici SBU.

 

 

14.24 - Likvidirane dve ukrajinske diverzantske grupe u DNR

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da su likvidirane dve diverziono-obaveštajne grupe koje je Kijev prebacio u DNR radi organizovanja teroristčkih napada na važne objekte.

14.07 - Ukrajinska vlada planira da pozajmi 1,5 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država za kupovinu gasa, saopštio je danas premijer Ukrajine Denis Šmihal

13.23 - Trenutak pada ukrajinskog projektila u Donjecku

 

 

12.43 - Evakuacija iz Harkovske oblasti

Ukrajinski mediji tvrde da građani napuštaju Harkovsku oblast i da je od jutros velika gužva na kontrolnom punktu koji je pod kontrolom Rusije. Izveštava se da su stotine automobila nagomilane i kreću se veoma sporo. Ljudi, nakon poziva na evakuaciju, odlaze u Rusku Federaciju.

 

 

11.12 - Rusi napustili centar Izjuma?

Izvori u ukrajinskoj vojsci javljaju da su Rusi napustili Izjum, barem njegov centar. Ovo je na Fejsbuku objavio komandant bataljona Svoboda major Pjotr Kuzik.

 

 

09.14 - Šefica nemačke diplomatije: Poseta Kijevu je signal podrške

Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je u subotu u Kijevu da njena poseta predstavlja signal podrške Ukrajini.

„Došla sam danas u Kijev da bih pokazala da Ukrajinci mogu i dalje da računaju na nas, da nastavljamo da podržavamo Ukrajinu dok god je to neopgodno – isporukama naoružanja, humanitarnom i finansijskom pomoći“, rekla je Analena Berbok, a prenosi Ministarstvo inostranih poslova Nemačke.

08.34 - Ukrajinski borci fotografisali su se kod Gradskog veća u Krupjansku, koji je, inače, pod kontrolom ruskih snaga

 

 

08.28 - Rusija se pojačava u Ukrajini, stiglo 1.300 čečenskih boraca

Moskva šalje vojna pojačanja u ukrajinsku oblast Harkova, nakon što je Kijev saopštio da je prvi veliki ukrajinski kontranapad od proleća ove nedelje doneo teritorijalne dobitke, prenosi Gardijan.

Kako navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, grupa od oko 1.300 boraca iz čečenskih jedinica Ramzana Kadirova stigla je u Hersonsku oblast da ojača ruske trupe na ukrajinskim teritorijama koje su pod njihovom kontrolom, navodi Ukrinform.

Prema pisanju Gardijana, ukrajinske trupe potisnule su ruske snage iz brojnih naselja u regionu koji je pod kontrolom Moskve od prvih dana rata, a prema izveštajima Kijeva u petak, čini se da ukrajinska vojska nastavlja svoj brz napredak.

U video obraćanju u petak uveče predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage oslobodile više od 30 naselja u Harkovskoj oblasti.

08.12 - Morski embarog za rusku naftu

Sjedinjene Američke Države će sa saveznicima iz G7 i Evropske unije uvesti zabranu morskog prevoženja ruske nafte od 5. decembra, a naftnih derivata od 5. februara naredne godine, potvrdilo je Ministarstvo finansija SAD. Iz zabrane će biti izuzete isporuke koje su usklađene s ograničenjima cena koje su utvrdili saveznici, navedeno je u saopštenju.

Prošle sedmice ministri finansija „Velike sedmorke“ (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska, Japan) potvrdili su plan o uvođenju „limita cena“ ruske nafte i zabrane usluga morskog prevoženja nafte i naftnih derivata iz Rusije, ako se ne budu kupovali po ograničenoj ceni.

08.00 - Prekid napajanja iz Zaporoške nuklearke

Kijevske vlasti su u jednostranom poretku prekinule napajanje teritorije Ukrajine električnom energijom iz Zaporoške nuklearne elektrane, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
"Zaustavljeno je napajanje električnom energijom iz Zaporoške nuklearke na teritoriji koja je pod kontrolom režima Zelenskog. Ukrajina je jednosrtrano obustavila napajanje. Namerno ne primaju električnu energiju, iako postoje tehničke mogućnosti za distribuciju struje na tu teritoriju", rekao je Rogov i dodao da oslobođene teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti struju dobijaju normalno.

 

 

 

07.28 - Evakuacija sela u Harkovskoj oblasti

Šef administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev obratio se žiteljima s molbom da napuste domove u zoni borbenih dejstava.

„Situacija nije najbolja za naše stanovništvo. Nažalost, protivnik sve više i više pokušava da uništi naše gradove i sela. U takvoj situaciji ne mogu da dozvolim pogibiju civila, zbog čega preporučujem da se napusti zona borbenih dejstava“, rekao je Gančev na video-zapisu objavljenom na Telegramu.

Prema njegovim rečima, sela koja su pod udarom granata oružanih formacija Ukrajine uskoro će biti oslobođena.

„Čeka vas Ruska Federacija, pogranična služba je obaveštena o izbeglicama s teritorije Harkovske oblasti, biće vam ukazana neophodna pomoć“, rekao je Gančev.

07.17 - U protekla 24 sata osmoro ljudi je poginulo, a 27 je ranjeno u napadima ukrajinskih snaga na naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je Štab teritorijalne odbrane DNR.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mile

pre 1 godinu

Inace ukrajinski vojnici se slikaju u centru Kupjanska koji je pod "celokupnom ruskom kontrolom" (paradox? ), a prethodnice su im vec u predgradju Izjuma . Kolonu cecenaca koja je krenula da pomogne u odbrani Izjuma, sacekali su ukrajinski partizani a posle njih i dronovi, tako da je na cesti prema Izjumu ostalo 20 zapaljenih vozila i 100-ak mrtvih i ranjenih cecenskih boraca Ovo polako pocinje da lici na "Oluju" kada je nasa vojska bezala sa Korduna i Banije bez opaljenog metka a Hrvati sve zauzimali za par sati... kao da je dogovoreno da se ovo desi da se rat sto pre zavrsi i za ruse i za ukrajince....

Mile

pre 1 godinu

Cuj "pregrupisanje" haha. Mislite bezanija iz cele Harkovske oblasti?

opatzupa

pre 1 godinu

P... R... E... G... R... U... P.... I... S... A... NJ... E... bas cudno napisano povlacanje.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Dovoljno je da Ukrajinci prekinu granatiranje nukl. elektrane, pa demilitarizacija nije potrebna.

Teodisije

pre 1 godinu

Neznam ko pise ovako ali Ministarstvo odbrane Rusije je objavilo da napusta Izjum i povlaci snage na odbranu donbasa..... ukrajinci su sada izbili na 30km od drzavne granice... broj zarobljenih ruskih vojnika i oficira i pripadnika LNR je sve veci i veci , brojka se penje na preko 2000 ljudi., a medju njima i visoki oficir u cinu general potoikovnika zarobljen kid kupjanska pre 2 dana.....inace artiljerihske jedinice fruske vojske u ovom podrucinu su pretrpele veluke gubitke, zarobljavanjem, zato sto je vecina orudja bila vucna a ne samohodna, zarobljena je celokupna 102 art brigada i nekiko manjih art jedinica, ukupno preko 100 orudja artilnerije kalibra iznad 100mm

Debakl

pre 1 godinu

Kakav debakl Rusa, kakvi ponizenje…Kako ih razbijaju Ukrajinci je da ne poverujes… ono sto su Rusi osvajali 6 meseci, Ukrajinci vratili za 2 dana…. Opstu bezaniju su Rusi prekrstili u “takticko pregrupisavanje”…. Kako i zasto ruska vojska trpi nesposobnog Putina je pravo pitanje… ili jos bolje dokle?

Gazda Jezda

pre 1 godinu

Informer-ruski luzeri. Kao dobar medij trebate prenositi ukrajinsku oluju i bežaniju ruja. Slava Ukraini!

Majetić binki

pre 1 godinu

Jel Srbi jel ste poslali traktore? Trebaju Rusima hitno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija