• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.09.2022

14:39

OTKUD PRAVOSLAVNE RELIKVIJE U VESTMINSTERSKOJ OPATIJI?! Ikone Spasitelja i Majke Božje na sahrani kraljice Elizabete!

Tanjug/AP

Vesti

OTKUD PRAVOSLAVNE RELIKVIJE U VESTMINSTERSKOJ OPATIJI?! Ikone Spasitelja i Majke Božje na sahrani kraljice Elizabete!

Podeli vest

Ikone Spasitelja i Majke Božje su delo ruskog ikonopisca Sergeja Fedorova i u crkvi su od 1994. godine

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge održava se u Vestminsterskoj opatiji, a mnogobrojne televizijske ekipe uživo prenose događaj, koji prati na stotine miliona ljudi.

I dok su oči uglavnom uprte u članove kraljevske porodice, poput Kejt Midlton i Megan Markl, jedna druga stvar je takođe bila uočena.

Prelazeći preko unutrašnjosti crkve, kamera je zabeležila i par pravoslavnih ikona.

Pojedinci su se zapitali otkud takav ikonopis u crkvi potpuno druge vere, a evo i o čemu se radi.

Foto: Instagram/royal_family_history

sahrana kraljice Elizabete

Ikone Spasitelja i Majke Božje su delo ruskog ikonopisca Sergeja Fedorova i u crkvi su od 1994. godine.

Zapravo, Anglikanska crkva je prilično bliska pravoslavnoj. Suprug britanske kraljice, pokojni princ Filip, kršten je u pravoslavnoj veri, a njegov sin princ Čarls, sadašnji kralj, pokazuje veliko interesovanje za pravoslavlje i skoro svake godine provede po mesec dana u Hilandaru.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbin

pre 1 godinu

Oni i jesu srbi tj. Svi britanci su srbi,,tj. Oni su Ilirci tj. Slaveni i Ruskog su porekla kao pokojna princeza Elizabeta,Kate Mildelton i njen suprug princ su srbi

Zoran

pre 1 godinu

Nisu oni druge vere, već hrišćanske. Bavim se ikonopisanjem i živim u U.K. Neke od mojih ikona su takodje primljene u njihovim katedralama. Veoma su otvoreni i niti malo zatucani i fanatični kako neki drugi znaju biti.

Pera

pre 1 godinu

bilo je i budistickih relikvija .. znaju koje su zlocinili i cine po svetu pa se nadaju oprostaju .. NIKADA

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija