• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BBC

19.09.2022

20:13

(VIDEO) OVO JE MALO KO PRIMETIO TOKOM ISPRAĆAJA ELIZABETE II! Evo gde su bila njena dva psa, poni Ema, ko je nosio kraljičin nakit, ali i...

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) OVO JE MALO KO PRIMETIO TOKOM ISPRAĆAJA ELIZABETE II! Evo gde su bila njena dva psa, poni Ema, ko je nosio kraljičin nakit, ali i...

Podeli vest

Uz vojnu paradu i himne, kraljičina državna sahrana bila je prožeta tradicijom, ali bilo je i nekih duboko ličnih stvatri. Oni su bili podsetnici da ovo nije samo oproštaj nacije od monarha, već i odavanje počasti majci, baki, verniku i ljubitelju pasa

Tako su dvoje kraljičinih voljenih korgija Muik i Sendi čekali procesiju preteći njen kovčeg do kapele Svetog Đorđa unutar zamka Vindzor. Jedan na crvenom i jedan na plavom, ispratila su ih dva paža u crvenim frakovima dok je prolazio kovčeg njihovog voljenog bivšeg vlasnika.

Kraljičin korgi

Princ Endrju, vojvoda od Jorka, i Sara, vojvotkinja od Jorka, uzeće dva mlada psa koje su princ i njegove ćerke poklonile kraljici 2021. godine. Njeno Veličanstvo je tokom svog života posedovalo više od 30 korgija. Asocijacija je bila toliko jaka da su skoro odmah nakon njene smrti dobronamernici počeli da se pitaju ko će udomiti pse.

 

 

Ema, kraljičin poni, takođe je učsetvovala u procesiju, stojeći u praznini u cvetnim poklonima na Dugoj šetnji - aveniji koja vodi do zamka Vindzor.

Nakit

Princeza od Velsa nosila je četvororednu japansku ogrlicu od bisera sa zakrivljenom dijamantskom kopčom, koja je nekada pripadala kraljici. Elizabeta je kultivisane bisere od japanske vlade nosila ga je redovno 1980-ih i 1990-ih.

Prethodno je pozajmljen Dajani, bivšoj princezi od Velsa, 1982. Ketrin ga je prvi put nosila 2017. na proslavi 70. godišnjice braka kraljice i princa Filipa, a kasnije i na njegovoj sahrani 2021. godine.

Princeza je nosila i par dijamantskih i bisernih minđuša poznatih kao Bahreinske biserne minđuše, koje joj je poklonila kraljica.

Naušnice imaju veliki Bahreinski biser koji visi sa jednog velikog okruglog dijamanta, sa kojeg su takođe okačena četiri manja okrugla dijamanta i tri baget dijamanta. Hakim od Bahreina ih je dao kraljici kao svadbeni poklon 1947.

Vojvotkinja od Saseksa je takođe odala počast Njenom Veličanstvu izborom nakita za sahranu, noseći par bisernih minđuša, koje joj je kraljica poklonila za venčanje sa princom Harijem.

Služba u Vestminsterskoj opatiji zatvorena je uz zvuk gajdi koje je svirao kraljičin lični svirač.  Tokom 70 godina, uglavnom bez izuzetka, Piper to the Sovereign je svirao svako jutro 15 minuta ispod Kraljičinog prozora, gde god da je živela.

Uključivanje pajp majora Pola Bernsa - koji je služio od 2021. - bio je lični zahtev kraljice, saopštila je Bakingemska palata.

Svirao je tradicionalni lament „spavaj, draga, spavaj" - čiji je zvuk lgano nestajao dok se okretao i spuštao niz unutrašnje stepenice Vestminsterske opatije.

 

 

On je 17. svirač Suverena - ulogu je kreirala kraljica Viktorija 1843. nakon što je zavolela zvuk gajdi tokom posete visoravni sa princom Albertom.

Cveće

Na zahtev kralja Čarlsa III, venac za sahranu Njenog Veličanstva sadržao je cveće i lišće isečeno iz vrtova Bakingemske palate i Klarens hausa u Londonu - i Hajgrouv hausa u Glosterširu.

Uključuje lišće odabrano zbog svoje simbolike: ruzmarin za sećanje - ruzmarin se dugo povezivao sa sećanjem, mirta, drevni simbol srećnog braka, isečena iz biljke koja je uzgajana iz grančice mirte u kraljičinom svadbenom buketu 1947. Engleski hrast, nacionalni simbol snage, u znak priznanja kraljičinoj postojanosti i postojanoj dužnosti. Takođe simbolizuje snagu ljubavi.

Među cvećem nalazila se rukom pisana čestitka na kojoj je pisalo: „U ljubavnom i odanom sećanju, Čarls R.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija