• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

24.09.2022

11:49

OPASNO! Turska bi da ukine pravo veta u Savetu bezbednosti!

Reuters

Vesti

OPASNO! Turska bi da ukine pravo veta u Savetu bezbednosti!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Turske rekao je da bi Savet bezbednosti trebalo da bude proširen, a da „velika petorka“ više nema pravo veta

Turska bi volela da Savet bezbednosti UN bude „inkluzivniji“ i da pravo veta stalnih članica najvišeg političkog organa svetske organizacije bude eliminisano, izjavio je novinarima na šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu koji se nalazi u Njujorku gde prisustvuje 77. zasedanju Generalne skupštine UN.

Primedbe jednog od najbližih saradnika predsednika Redžepa Tajipa Erdogana odražavaju dugoročnu politiku Ankare, ali takođe su u skladu i sa nedavnim predlozima SAD, prenosi RT.

Čavušoglu je naglasio da postoje mnoge formule, odnosno predlozi mnogih zemalja na koji bi način Savet bezbednosti mogao da bude proširen, kao i da bi sve države sveta trebalo da na neki način budu predstavljene u tom telu.

„Kriterijumi se mogu odrediti prema broju stanovnika, veličini ili geografskog položaja svake zemlje. Ali, s druge strane, treba ukinuti i pravo veta“, rekao je Čavušoglu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan godinama je zastupao stav čiji je slogan „Svet je veći od petorice“ - misleći na pet stalnih članica SB sa pravom veta, istakao je Čavušoglu i dodao da o tome danas govore i drugi svetski lideri. Erdogan je o pravu veta stalnih članica SB govorio i tokom svoje prošlogodišnje afričke turneje, kada je ovaj aranžman koji je nastao na samom kraju II svetskog rata nazvao nepravednim i zastarelim, a stalne članice SB „šačicom zemalja“ koje dominiraju svetom.

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je tada Erdoganove predloge tvrdeći da bi ukidanje prava veta značilo smrt za UN i njihovo pretvaranje u nemoćni debatni klub kakvo je svojevremeno bilo Društvo naroda.

Sada, međutim, izgleda da su Erdoganove ideje, makar delimično naišle na podršku Vašingtona.

Američka izaslanica na Ist riveru Linda Tomas Grinfild nazvala je principe na kojima funkcioniše SB „neodrživim i zastarelim status kvoom“, dok je američki predsednik Džo Bajden u obraćanju Generalnoj skupštini UN pre nekoliko dana predložio proširenje SB i ograničenje prava veta na, kako je rekao, „retke vanredne situacije“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milan lala

pre 1 godinu

Turska / Erdogan je najveci lukavi neprijatelj Rusije.

ivana

pre 1 godinu

Erdoganu jos niko nije rekao da su UN crkle 1999. godine? Postoji razlog za pravo veta, ali to vise nije ni bitno jer uskoro ce neko primetiti da je car bez odece....

Pera

pre 1 godinu

samo se igrajte zivotima ljudi .. nuklearke kad krenu .. to ce biti kraj . .ali stvarno ..

Sava

pre 1 godinu

Lepo je sto Srbija ima Prijateljske odnose sa Turskom ali neverujte Turcinu nikad! Erdogan je Agresivan i njegovi Apetiti se nece zasititi Rusi su mu spasili Zivot jer su ga pravovremeno izvestili sa Pucem koji su Amerikanci Organizovali sa ciljem da ga smaknu zauvek, ocekujemo da Rusiji kao zahvalnost zabiju noz u ledja! Podvlacim Turcinu neveruj NIKAD!

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija