• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

26.09.2022

22:22

(VIDEO) SLOVENIJA, HOLANDIJA I VELIKA BRITANIJA IH POSLALI UKRAJINI, RUSI SVE UNIŠTILI! Brutalan snimak - vozila pripadaju smrtonosnom KRAKENU!

Tanjug/AP

Vesti

(VIDEO) SLOVENIJA, HOLANDIJA I VELIKA BRITANIJA IH POSLALI UKRAJINI, RUSI SVE UNIŠTILI! Brutalan snimak - vozila pripadaju smrtonosnom KRAKENU!

Podeli vest

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome je prikazana razorena ukrajinska borbena tehnika. Pre svega borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i "MRAAP Haski" britanske proizvodnje koje su Slovenija, Holandija i Velika Britanija donirale Ukrajini

Snimak je navodno nastao na Hersonskom pravcu na kome se vidi uništena oklopna tehnika ukrajinske vojske, tačnije bataljona "Kraken", ekstremne nacionalističke formacije.

Na snimku se osim BVP M-80 vide i oklopni transporteri YPR -765 i MRAP Haski britanske proizvodnje koje je ta zemlja donirala vladi u Kijevu. Od cele oklopne kolone najbolje je proša jugoslovenski BMP M-80 koje je Slovenija krajem juna ove godine donirala Ukrajini. Radi se o 35 vozila starije serije sa motorom Hispano Suiza HS-115 od 191 kW koji su ostali iz zaostavštine bivše JNA, a Slovenija ih je od 2006. konezrvirala i uskladištila u Pivki.

Vozila BVP M80A su čuvana dugi niz godina među tenkovima i drugim oklopnim vozilima u depoima kod Pivke, a dekonzervacija je trajala nekoliko nedelja. Logističke poteškocěe sprečile su bržu ekspediciju u Ukrajinu, najverovatnije zbog mađarske zabrane prevoza oružja na istok. Slovenija je time ispunila obecěanje Ukrajini i doprinela odbrani. Slovenija će od Sjedinjenih Američkih Država u znak zahvalnosti dobiti "vaučer" za kupovinu naoružanja u vrednosti većoj od vrednosti donacije.

 

 

Prvi snimci slovenačkih BVP M-80 iz Ukrajine pojavili su se u julu mesecu tokom obuke na jednom od poligona u okolini Kijeva. Ova borbena vozila pešadije prvi put javnosti su prikazana na paradi pobede 9. maja 1975 i izazvao je pažnju stručnjaka. Učestvovao je navodno i u svim ratovima na Balkanu od 1991-1999. godine. Bazni model imao je težinu od 13,5 tona, top kalibra 20 mm i M-55 spregnuti mitraljez i sve protivoklopne rakete POVRS M14M Maljutka. 

Ukupno je proizvedeno više od 1.000 vozila, a u naoružanju vojske Srbije nalazi se trenutno 550 komada. Unapređena i modifikovana verzija dobila je težinu od 13,85 tona isto naoružanje i jači motor. Ova vrsta borbenog vozila pešadije postala je temelj za različite nadgradnje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zooooom

pre 1 godinu

Originalni kraken je unisten .. par instruktora je samo ostalo zivo jer su otisli u svoje zemlje na par dana .. ovo sada nema veze sa krakenom . .

PUTIN DOBIO NIKAD JAČU PORUKU, neće valjati ako mobiliše sirotinju, MITRALJEZE NA JAHTE OLIGARHA, da ih predaju Crnomorskoj floti, A NJIH NA FRONT...
Planeta

PUTIN DOBIO NIKAD JAČU PORUKU, neće valjati ako mobiliše sirotinju, MITRALJEZE NA JAHTE OLIGARHA, da ih predaju Crnomorskoj floti, A NJIH NA FRONT...

Nekada sam verovao Hegelovim rečima: "Svi veliki istorijski događaji se ponavljaju dva puta: prvi put kao tragedija, a drugi - kao farsa". Avaj, nije tako. Ukrajinsko pitanje (građanski rat između jednog i drugog dela Ukrajine uz podršku i učešće Moskve) već je nekoliko puta rešavano kao tragedija: 1647-1667, 1917-1922, 1939-1947...

26.09.2022

20:44

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija