• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/PortalN

27.09.2022

15:03

POČELA KAO KONOBARICA, TRAŽILA ISTRU I DALMACIJU OD HRVATA, MRZI TITA, SLAVI MUSOLINIJA... Evo ko je Đorđa Meloni, buduća premijerka Italije!

AP/Tanjug

Vesti

POČELA KAO KONOBARICA, TRAŽILA ISTRU I DALMACIJU OD HRVATA, MRZI TITA, SLAVI MUSOLINIJA... Evo ko je Đorđa Meloni, buduća premijerka Italije!

Podeli vest

Biografija Đorđe Beloni (1977), gotovo izvesno buduće premijerke Italije, obeležena je desničarskim kursem

Otac Frančesko ju je ostavio kada je imala samo godinu dana. S obzirom na to da je slovio za levičara, nagađa se da je Đorđa krenula desničarskom stazom ne bi li mu se osvetila.

Već sa 15 godina stupila je u redove Italijanskog socijalnog pokreta - desničarske stranke sastavljene od bivših fašista i radikalnih nacionalista. Tri godine po njenom učlanjenju, partija je raspuštena. 

Sa 19 godina postala je vođa studentskog ogranka Nacionalne alijanse, koja se izrodila iz Italijanskog socijalnog pokreta.

Đorđa Meloni je tih godina je, poput mnogih studenata menjala poslove, radeći kao konobarica, dadilja i barmen u jednom od najpoznatijih noćnih klubova u Rimu.

GODINE USPONA

Opšti izbori 2006. odredili su je za za člana Doma poslanika Republike Italije, čime je postala njegov najmlađi potpredsednik. Istovremeno se bavila novinarstvom.

Četvrta vlada Silvija Berluskonija postala ju je njena odskočna daska, pošto je imenovana za ministarku omladinu, najmlađu u političkoj istoriji ove zemlje.

Uoči Letnjih olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu, pozvala je atletsku reprezentaciju Italije da bojkotuje ceremoniju otvaranja, zbog neslaganja sa politikom Kine prema Tibetu. Takvo stanovište su kritikovali premijer Berluskoni i tadašnji ministar spoljnih poslova Franko Fratini.

Beloni je 2012. bila jedan od koosnivača Braće Italije, stranke kojoj trenutno pripada.

IREDENTIZAM I PREZIR PREMA TITU

Beloni nikada nije krila iredentističke stavove. Svojevremeno je izjavila da se Istra i Dalmacija moraju vratiti Italiji, dodavši da bi maršalu Josipu Brozu Titu trebalo oduzeti Orden Republike Italije, jer je najodgovorniji za fojbe, tj. masovna ubistva i progone italijanske populacije u Istri.

Pored teritorijalnih pretenzija, italijanska desničarka je sabotirala ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, uslovivši ga vraćanjem imovine Jevrejima.

Takođe, u fokus javnosti došla je zahvaljujući hvalospevima na račun fašističkog diktatora Benita Musolinija, za kojeg je tvrdila "da je bio dobar političar, koji je sve što je uradio, uradio za Italiju".

Svesna težine ovih reči, Beloni je "omekšala" retoriku prema Dučeu, istakavši da je "pravio greške".

Njenu dosadašnju političku karijeru obeležili su i anti-migrantski stavovi, oličeni u zahtevu za pomorskom blokadom Libije, kako bi se sprečio dolazak izbeglica na "čizmu".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milojko

pre 1 godinu

Kakav li su ološ ovi trenutno na vlasti u italiji kad su izabrali ovo da im vodi državu?!

svetlana

pre 1 godinu

Samo da preciziram. Giorgia Meloni je radila kao konobarica da bi placala sebi fakultet.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59