• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.09.2022

07:00

NEMA VIŠE ORUŽJA ZA KIJEV, NATO NEĆE DA ULAZI U DIREKTAN RAT SA RUSIJOM! Američki mediji pišu da će Zapad povući kočnicu u ratu u Ukrajini!

Vesti

NEMA VIŠE ORUŽJA ZA KIJEV, NATO NEĆE DA ULAZI U DIREKTAN RAT SA RUSIJOM! Američki mediji pišu da će Zapad povući kočnicu u ratu u Ukrajini!

Podeli vest

Zapad, na prvom mestu SAD i EU, više ne namerava da šalje oružje Ukrajini, piše američki Blumberg. Kako ta agencija navodi, NATO ne želi da uđe u direktan sukob sa Rusijom, iako režim u Kijevu traži dodatne višecevne bacače raketa i tenkove kako bi odgovorio na 300.000 rezervista koje Moskva namerava da pošalje na front

Neimenovani visoki evropski zvaničnik rekao je za Blumberg da je "malo verovatno" da će Zapad uvećati isporuke oružja Kijevu, te da mu neće slati ni napredne vrste naoružanja.

- Amerika je oprezna da ne isprovocira direktan konflikt sa Rusijom slanjem naprednog oružja Ukrajini. S druge strane, zalihe ključnog naoružanja u EU su se ispraznile - objasnio je taj izvor.

Dosad uradili mnogo

Još četiri neimenovana evropska zvaničnika rekla su Blumbergu da u Briselu nema naznaka da se EU sprema da pošalje novu pošiljku oružja Ukrajini.

- Posebno je nastao problem oko tenkova "leopard" nemačke proizvodnje. Njih koristi nekoliko članica NATO, uključujući Španiju, Holandiju, Norvešku i Grčku. Međutim, sve te zemlje moraju da traže dozvolu Berlina da bi nemačke tenkove poslale kao pomoć Ukrajini. Još nijedna od tih država nije poslala zvaničan zahtev Nemačkoj da snabde režim u Kijevu "leopardima" - kazali su izvori Blumberga.

Ta agencija ističe da je, uprkos tome, zapadna vojna pomoć Kijevu dosad bila "impresivna". Otkako je Rusija 24. februara pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, Amerika je dosad potrošila 15,1 milijardu dolara na oružje za režim u Kijevu. S druge strane, Nemačka je Ukrajini dala 711 miliona dolara vredno naoružanje.

Upozorenje Moskve

Odluka o prekidu naoružavanja Kijeva usledila je nakon što su u četiri proruske oblasti u Ukrajini - Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu - organizovani referendumi o pripajanju Rusiji (vidite tekst sa strane). Moskva je upozorila da će, nakon što te oblasti budu prisajedinjene Rusiji, svaki napad na njih tretirati kao napad na svoju teritoriju. Ukoliko NATO bude nastavio da pomaže Kijevu u oružju i pri određivanju meta na nekoj od četiri proruske oblasti, Moskva to može da posmatra kao direktan ulazak u rat.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je njegova zemlja u Ukrajini suočena sa celokupnom zapadnom mašinerijom, dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio da se SAD nalaze na ivici toga da postanu jedna strana u konfliktu.

Medvedev: Ne blefiramo kad kažemo
da ćemo upotrebiti nuklearno oružje!

Foto: Tanjug

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev izjavio je juče da Moskva ima pravo da upotrebi nuklearno oružje, ako je potrebno, i to u unapred određenim slučajevima, te da u vezi sa tim nikako ne blefira.
"U strogom skladu sa osnovama državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja. Ako smo mi ili naši saveznici napadnuti tom vrstom oružja. Ili ako agresija upotrebom konvencionalnog naoružanja ugrozi samo postojanje naše države. To je nedavno direktno rekao predsednik Rusije", napisao je Medvedev na Telegramu.
Istakao je da će Rusija, osim toga, učiniti sve da spreči pojavu nuklearnog oružja kod "neprijateljskih suseda", navodeći kao primer Ukrajinu, koju kontrolišu zemlje NATO.
Medvedev smatra da je besmisleno računati na razum i političku volju kijevskog režima, ali da još postoji krhka nada za zdrav razum i osećaj samoodržanja kod zemalja koje podržavaju Kijev.
"Oni razumeju da ćemo, ako pretnja Rusiji pređe utvrđenu granicu opasnosti, morati da odgovorimo. Ne pitajući nikoga za dozvolu, bez dugih konsultacija. I sigurno nije blef", napisao je Medvedev.
Prema njegovim rečima, ukoliko Rusija bude prinuđena da upotrebi najstrašnije oružje protiv ukrajinskog režima, NATO se ni u takvoj situaciji neće direktno mešati u sukob. Za Severnoatlantsku alijansu, kako kaže, mnogo je važnija bezbednost Vašingtona, Londona i Brisela od sudbine Ukrajine.
"Prekomorski i evropski demagozi ne nameravaju da stradaju u nuklearnoj apokalipsi", smatra Medvedev.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Joyce

pre 1 godinu

Ako je sve tako, kako ste naveli predhodno, onda je to definitivno dogovoreni rat.

ratko

pre 1 godinu

vec ste usli idioti nacisticki smrdljivi ,Zivela Srbija Nikada eu i nato

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija