• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

01.10.2022

18:57

DA LI ĆE RUSIJA OSTATI BEZ PRAVA VETA U UN? Američki politikolog ocenio šanse Vašingtona u diplomatskoj akciji protiv Moskve!

Tanjug/AP

Vesti

DA LI ĆE RUSIJA OSTATI BEZ PRAVA VETA U UN? Američki politikolog ocenio šanse Vašingtona u diplomatskoj akciji protiv Moskve!

Podeli vest

AMERIČKI politikolog Dmitrij Sajms ocenio je šanse Vašingtona da Ruskoj Federaciji oduzme pravo veta u Savetu bezbednosti UN i međunarodnoj organizaciji nametne pravila koja mu odgovaraju

Na Zapadu se sve više postavlja pitanje „neophodnosti“ reforme Ujedinjenih nacija. Pre svega, ova inicijativa dolazi iz Sjedinjenih Država, čije rukovodstvo je nezadovoljno nemogućnošću da promoviše svoje rezolucije u slučajevima kada su u suprotnosti sa interesima Ruske Federacije. Zato Amerikanci pokušavaju da uspostave ograničenja korišćenja prava veta u Savetu bezbednosti UN.

Ekspert je primetio da su UN danas jedina organizacija na svetu u kojoj Vašington ništa ne može da uradi svojim glavnim geopolitičkim protivnicima – Rusijom i Kinom. Iz tog razloga, Sjedinjene Države žele da tamo „prevlada hegemonija demokratije“. Kada su u pitanju šanse Amerikanaca da uspeju na ovom polju, Sajms kaže da su one male.

- O promeni strukture UN je lakše govoriti nego to uraditi, posebno kada je reč o pravu veta u Savetu bezbednosti, koje se ne može zakonski oduzeti ako se tome protivi bar jedna od članica Saveta bezbednosti. Rusija sigurno neće pristati da joj se oduzme pravo odlučujućeg glasa - navodi politikolog, a prenosi sm.news.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ratko

pre 1 godinu

ako bude tako sve je jasno svet je otisao u k.... znaci da UN vise ne postoji nego samo nacisti,posto je smrdljiva amerika toliko ljudi pobila na svetu a nikad nisu kaznjeni ,a sad Rusi kojji se bore protiv nacizmma bice kaznj,pomracenje sveta

Dragovan

pre 1 godinu

To nije diplomatska akcija vec deo, etapa diplomatskog rata koji se vodio i pre 24.02.2022.god. ,a sada agresivnije... Rat: ekonomski, politicki, drustveni, ideoloski, nacionalni, marketinski, propagandni.. sa svim svojim oblicima, stepenu, intenzitetu... Rat je najvece zlo !!!

Fikus

pre 1 godinu

"Rusija sigurno neće pristati" A Kina će valjda pristati? Nema ni teoretske šanse da Amerika to izgura jer ceo svet zna šta bi to značilo, ne samo za Rusiju i Kinu nego mnogo više i dramatičnije za male države koje bi onda ostale potpuno na milost i nemilost NATO odnosno Amerike, Velike Britanije i Francuske.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija