• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

05.10.2022

10:08

Putin imenovao vršioce dužnosti šefova pripojenih oblasti

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vesti

Putin imenovao vršioce dužnosti šefova pripojenih oblasti

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas četiri savezna ustavna zakona o pristupanju Rusiji samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini, i imenovao njihove privremene lidere, prenosi TAS S

Dokumenti su objavljeni na internet portalu pravnih informacija. Ruski predsednik je imenovao Denisa Pušilina za vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, Leonida Pasečnika za privremenog šefa Luganske Narodne Republike, Evgenija Balickog za vršioca dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti i Vladimira Saljda za privremenog gubernatora Hersonske oblasti.

Vršioci dužnosti lidera ovih regiona upravljaju teritorijama sve dok šefovi novih regiona ne budu izabrani u skladu sa ruskim zakonima na izborima sledeće godine.

Zakoni, koje je Putin danas potpisao, posebno definišu i granice novih konstitutivnih entiteta Ruske federacije, prema kojima one odgovaraju onima koje su „postojale na dan njihovog stvaranja i prisajedinjenja Rusiji“.

Foto: AP/Tanjug

Oni preciziraju da će se granice novih entiteta sa drugim zemljama smatrati državnim granicama Rusije. Prema zakonima, stanovnici novih regiona smatraju se ruskim državljanima od dana kada su teritorije primljene u sastav Rusije 30. septembra.

Oni koji žele da napuste rusko državljanstvo, međutim, imaju mesec dana da podnesu zahtev za to.

Državna duma i Savet federacije, donji i gornji dom ruskog parlamenta, juče i u ponedeljak su ratifikovali dokumente o prijemu samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.

Rusija je proglasila prijem četiri regiona nakon održavanja referenduma u tim oblastima Ukrajine, koji su zapadne vlade i Kijev odbacile kao prinudno glasanje i kršenje međunarodnog prava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija