• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.10.2022

14:36

Bivši general FSB: Moguće da je eksplozija na Krimskom mostu izvršena pomoću radio veze

Vesti

Bivši general FSB: Moguće da je eksplozija na Krimskom mostu izvršena pomoću radio veze

Podeli vest

Eksplozija kamiona na Krimskom mostu mogla je biti izvršena pomoću radio veze, ali teško pomoću tajmera, smatra general-major Federalne službe bezbednosti Rusije u penziji Aleksandar Mihajlov.

Mihajlov pretpostavlja da eksplozija nije izvršena posredstvom tajmera, jer, po njegovom mišljenju to isključuje sinhronizovanost detonacija.

- Moguće je da je to bilo izvršeno pomoću nekog radio veze. Ali, to će nesumnjivo utvrditi naši organi reda, koji će tačno ustanoviti ko je i kako to uradio - istakao je stručnjak u razgovoru za Sputnjik.

On je takođe dodao da je otkriti eksplozivnu napravu na kamionu na kontrolnom punktu prilično teško, jer se svaki pregled, prema rečima stručnjaka, vrši vizuelno.

Bez težih posledica po Krim

Povodom ekplozije na Krimskom mostu oglasio se i Akram Harif, osnivač i moderator alžirskog informativnog portala „Menadefens“.

Prema njegovim rečima, to je jedan od prvih većih napada na civilnu infrastrukturu u Rusiji, na ruskoj teritoriji.

On smatra da je za napad, očigledno, odgovoran Kijev, jer ukrajinska strana indirektno preuzima odgovornost za ono što se desilo.

Posledice po sam Krim nisu velike, ističe on, objavljeno je da je šteta mala i da se može sanirati, a i sam most je takođe moguće obnoviti.

- S obzirom da Krim ima strateške zalihe za 15 dana, a biće uspostavljena i trajektna linija sa kopnenim delom Rusije, ne bi trebalo da Krim bude pogođen - naglašava alžirski novinar.

Međutim, generalno gledano, Harif ističe da su posledice ovog napada velike jer predstavlja još jedan korak ka eskalaciji, a potrebno je utvrditi i kojim sredstvima je izvršen.

- Ukoliko je napad usledio s američke lansirne platforme, to bi ipak moglo imati ozbiljne posledice, jer je Rusija upozoravala NATO i Sjedinjene Američke Države na posledice primene bojevog oružja protiv njene teritorije - smatra Harif.

Podsetimo, na krimskom mostu eksplodirao je kamion usled čega su se zapalile cisterne sa gorivom u okviru vozne kompozicije koja je u tom trenutku prolazila. Usled eksplozije došlo je do obrušavanja dva kolovozna dela, dok plovni lukovi mosta nisu pretrpeli nikakva oštećenja. Prema preliminarnim podacima troje ljudi je poginulo.

Inače, Krimski most dug 19 kilometara, koji povezuje Krasnodarski kraj na ruskom kopnu s Krimom, najduži je most u Evropi i važna je saobraćajna arterija. Otvoren je sredinom maja 2018. godine i ubrzo je postao pokretač ekonomije na tom ruskom poluostrvu i magnet za turiste. Namenjen je za automobilski i železnički saobraćaj, a dnevno po njemu pređe i preko 38 hiljada automobila. Sam most i prilazni putevi ka njemu deo su ruskog autoputa A290 Kerč−Novorosijsk, odnosno R260 „Tavrida” Kerč−Simferopolj−Sevastopolj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 1 godinu

Ma otkrio je "toplu vodu", normalno da je tako, natovarili su kamion eksplozivom i verovatno ga aktivirali mobilinim telefonom.... a ukrajinci to mogu, oni smatraju Krim svojom teritorijom zato sto je jos Hruscov pripojio Krim ukrajinskoj republici u tadasnjem Sovjetskom Savezu, pre toga Krim je pripadao Tatarskoj sovjetskoj republici jos od1921 ( posto pre toga su se na Krimu nalazile sile "Belih" generala Vrangela), e pre toga je pripadao Rusiji kao deo Carske Rusije...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija