• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2022

08:23 >> 22:34

RAT U UKRAJINI! U 15 regiona prekidi! Poternica i za generalom Surovinikom! Zelenski saopštio katastrofalne vesti!

Reuters/AP

Vesti

RAT U UKRAJINI! U 15 regiona prekidi! Poternica i za generalom Surovinikom! Zelenski saopštio katastrofalne vesti!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini traje 229 dana

22.30 - Prošao albanski predlog u UN!

21.21 -  U Ukrajini je delimično poremećeno snabdevanje strujom u 15 regiona, saopštila je Državna služba za vanredne situacije.

"Snabdevanje električnom energijom delimično je poremećeno u 15 regiona: Lavovskoj, Ivano-Frankovskoj, Černjivci, Hmeljničkom, Žitomiru, Vinjici, Kijevu, Kirovogradu, Nikolajevu, Dnjepropetrovsku, Zaporožju, Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Ternopoljskoj oblasti", navodi se u saopštenju.

21.10 - Oglasio se Bajden!

20.17 - Ukrajina: SBU raspisala poternicu i za generalom Surovinikom

Osim Dmitri Medvedeva i Marije Zaharove, Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) raspisala je poternicu i za generalom Sergejom Surovikinom, komandantom ruske Združene grupe snaga u zoni specijalne vojne operacije.

U onlajn bazi podataka ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova prikazan je portret Surovikina u uniformi, a u propratnoj poruci se navodi da se Sergej Vladimirovič Surovikin traži pod optužbom da je počinio krivično delo predviđeno Krivičnim zakonom Ukrajine, član 110, deo 3, preneo je TAS S.

Taj član se odnosi na "zadiranje u teritorijalni integritet i neprikosnovenost Ukrajine" koji je učinio državni zvaničnik i izazvao teške posledice.

19.26 - Zbog današnjih raketnih napada Ukrajina od 11. oktobra prekida isporuku električne energije u zemlje Evropske unije

17.33 - Zelenski: Neprijatelj je oštetio našu energetsku infrastrukturu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je održao sastanak o obnavljanju komunikacija i snabdevanja električnom energijom u Ukrajini i pozvao na štednju struje.

- Sastanak o obnavljanju komunikacija i snabdevanja strujom. Neprijatelj je oštetio našu energetsku infrastrukturu, ali sada činimo sve što je potrebno da što pre obnovimo snabdevanje električnom energijom... Važno je da smanjimo potrošnju struje od 17 do 22 sata - nadovi se u saopštenju objavljenom na Telegramu Zelenskog.

17.30 - Nove eksplozije odjeknule su u Krivom Rogu, Kremenčugu i Čerkaskoj oblasti!

Ovo je u Telegram kanalu saopštio poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksij Gončarenko.
„Krivoj Rog, eksplozija“, napisao je. Ovu informaciju potvrdio je i gradonačelnik grada Aleksandar Vilkul.

17.01 - Medvedev i Zaharova na poternicama SBU!

 

15.50 - Detaljan spisak svih uništenihz elektrana u Ukrajini

14.45 - Očevici: U Kijevu opet sirene za vazdušnu opasnost

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se ponovo u Kijevu, posle ruskih raketnih napada ranije danas, rekli su očevici Rojtersu.

14.23 - Ubijeno 11 ljudi, 65 ranjeno

Ukrajinske službe za vanrednu situaciju saopštile su da je 11 ljudi ubijeno, a 65 ranjeno u današnjim ruskim raketnim napadima na više ukrajinskih gradova, uključujući Kijev.

14.11 - Poruka Kadirova Zelenskom

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov se obratio danas predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, nakon današnjih napada na ukrajinske gradove.

- Zelenski se žali na napade na Kijev i druge gradove... A šta ste vi, naivni Zelenski, mislili? Vi možete, a drugi ne mogu? Drugim rečima, osam godina je bilo moguće bombardovati civile, uništavati infrastrukturu gradova u Lugansku i Donjecku, granatirati nuklearnu elektranu, dizati mostove u vazduh, pucati na važne objekte, ali kad ti dođe u glavu, odjednom je nemoguće?

Zelenski, upozorili smo te da Rusija još nije ni počela, pa prestani da se žališ. Bolje trči pre nego što te sve stigne. Beži, Zelenski, beži ne osvrćući se, na Zapad - napisao je čečenski lider na Telegramu.

Kadirov je na kraju saopštenja rekao da je sada "sto posto zadovoljan specijalnom vojnom operacijom".

14.05 - Još jedan snimak raketiranja Kijeva

 

 

14.03 - Otkrivena mreža agenata ukrajinskih specijalnih službi u LNR

U Luganskoj Narodnoj Republici otkrivena je mreža agenata Službe bezbednosti Ukrajine, koju čine bivši ukrajinski činovnici, rekao je za Sputnjik izvor iz jednog od bezbednosnih resora LNR.

- Otkrivena je mreža agenata ukrajinskih specijalnih službi koju su činili činovnici raznih nivoa. Mreža je korišćena za prikupljanje informacija u interesu ukrajinske specijalne službe, uključujući korekcije za raketne napade Oružanih snaga Ukrajine na civilne objekte u LNR - naveo je izvor.

13.45 - Evropska unija ne komentariše teroristički napad na Krimskom mostu

Evropska unija ne komentariše teroristički napad na Krimskom mostu, pošto nema dovoljno informacija i ne veruje podacima istrage iz Rusije, izjavio je u Briselu zvanični predstavnik spoljnopolitičke službe EU Peter Stano.

13.16 - Putin: Tri teroristička napada Ukrajine na nuklearku Kursk

 Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Ukrajina izvela tri teroristička napada na nuklearnu elektranu Kursk, na zapadu Rusije, dizanjem u vazduh elektrovodova visokog napona.

- Ukrajinske tajne službe su izvele tri teroristička napada na nuklearku Kursk u Rusiji dižući u vazduh elektrovodove visokog napona - rekao je Putin u uvodnom obraćanju na sednici Saveta za bezbednost, prenosi Tas s.

13.00 - PUTIN OTKRIO NA SAVETU BEZBEDNOSTI: Ukrajina je pokušala da digne u vazduh "Turski tok"!

12.30 - Rogov: U novim oblastima Rusije moguć režim kontraterorističke operacije

U Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici mogao bi biti uveden režim kontraterorističke operacije, rekao je za Sputnjik predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Polazeći od prethodnih događaja, velika je verovatnoća da će na teritoriji četiri nova subjekta Ruske Federacije biti uveden režim kontraterorističke operacije, a na teritorijama koje su pod kontrolom režima Vladimira Zelenskog biće nastavljena specijalna vojna operacija - rekao je Rogov.

11.50 - Lider Krima: Izmenjen pristup specijalnoj vojnoj operaciji

Pristup specijalnoj vojnoj operaciji je izmenjen, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov.

- Od ovog jutra dobre vesti: pristup sprovođenju specijalne vojne operacije je izmenjen... NAdam se da sada tempo operacije neće biti usporavan - napisao je Aksjonov na svom Telegram kanalu.

10.41 - Rusi pogodili termoelektrane u Lavovskoj oblasti, Kijevu i Ivanofrankovsku

Na meti napada našli su se centri odlučivanja u Kijevu, elektro mreže, administrativne zgrade, vojni objekti i mostovi, kao i termoelektrane u Lavovskoj oblasti, Kijevu, Ivanofrankovsku, koja strujom snabdeva Mađarsku, Slovačku i Rumuniju.

Kijevska termoelektrana pogođena je sa tri krstareće rakete H-101.

Foto: Tanjug/AP

 

10.39 - Zalužni: Ruske snage ispalila 75 raketa, uništili smo 41!

Ruske snage su ispalile 75 projektila, od kojih je 41 uništila ukrajinska PVO, saopštio je danas načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

On je na Telegramu napisao da "teroristička država", kako je nazvao Rusiju, nanosi masovne raketne i vazdušne udare na teritoriju Ukrajine, koristeći udarne bespilotne letelice, prenosi Interfaks Ukrajina.

Dodao je da oružane snage Ukrajine čine sve da zaštite građane, a da se napadi nastavljaju.

10.37 - Regionalne vlasti: Raketirani i Harkov i Odeska oblast

Šef regionalne vojne uprave Harkova Oleg Sinegubov saopštio je da su ruske snage garantirale Harkov. Naveo je da se u gradu čuju eksplozije i pozvao građane da ostanu u skoništima, prenosi Ukrinfom.

Ruske snage napale su Odesku oblast raketama i dronovima kamikazama, oborene su tri rakete i pet dronova, izjavio je šef regionalne vojne administracije Maksim Marčenko. Prethodno su ukrajinski zvaničnici saopštili da su ruske snage granatirale Kijev, Zaporožje, Dnjepar, Slavjansk.

10.36 - Kina se nada brzoj deeskalaciji situacije u Ukrajini

Kina se nada da će skorije doći do deeskalacije ukrajinske krize, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning, komentarišući saopštenja o eksplozijama u ukrajinskim gradovima.

Mao je dodala da se Kina nada da će sve strane dijalozima i pregovorima moći na odgovarajući način da reše svoje nesuglasice. Kina je spremna, istakla je, da nastavi sa konstruktivnom ulogom u deeskalaciji situacije.

Ona je takođe naglasila da Peking „održava interakciju sa svim stranama“.

10.27 - Finski grad traži ukidanje ruskog konzulata

Mina Arve, gradonačelnica grada Turku, jednog od najvećih na jugozapadnoj obali Finske, zatražila je od finskog Ministarstva inostranih poslova da zatvori ruski konzulat u tom gradu.

Ona je medijima obrazložila svoj stav time da zbog specijalne operacije u Ukrajini, stanovnici grada nisu zainteresovani za dobijanje turističkih viza za Rusiju, a Rusi u Finskoj mogu potražiti pomoć i u ruskoj ambasadi u Helsinkiju.

10.20 - Odbijeni svi napadi ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti

Svi napadi ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti su odbijeni, njihovo napredovanje je zaustavljeno, izjavio je zamenik šefa administracije oblasti Kiril Stremousov.

- Nacisti su pokušali da nekako napadnu. Svi napadi su odbijeni. Sve je polako utihnulo. U gradu Hersonu nema nikakve panike. Na svojim smo pozicijama i radimo, ma šta ko govorio - napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu.

10.19 - Ukrajinski mediji: Jato ruskih aviona leti ka unutrašnjosti!

9.45 - Nekoliko eksplozija prijavljeno je u centru Kijeva, javljaju ukrajinski mediji

Ukrajinski mediji tvrde da se u Kijevu čulo nekoliko eksplozija, a informacije o eksplozijama potvrdio je i gradonačelnik grada Vitalij Kličko. Na snimcima postavljenim na društvenim mrežama vidi se crni dim koji se diže iz nekoliko oblasti u Kijevu.

„U Kijevu su se čule četiri eksplozije. Postoje i izveštaji o protivvazdušnoj odbrani koja deluje u Kijevskoj oblasti... Nakon eksplozija, u gradu je primećen dim“, prenosi novinska agencija UNIAN na svom Telegram kanalu.

Prema rečima gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, u centru grada čule su se eksplozije.

„Nekoliko eksplozija u okrugu Ševčenko - u centru prestonice“, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko na društvenim mrežama.

Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine, napisao je na Tviteru da je jedna od raketa u Kijevu pala u blizini spomenika Mihailu Gruševskom u Vladimirskoj ulici. U ovoj ulici su ukrajinske službe bezbednosti, a u blizini je kancelarija predsednika Vladimira Zelenskog.

9.34 - Kijev

 

 

9.32 - Oglasio se Zelenski

9.12 - Kijev:Ima poginulih i ranjenih u eksplozijama u centru grada

Nekoliko eksplozija uzdrmalo je danas glavni grad Ukrajine Kijev, a ima poginulih i ranjenih, rekao je portparol državne Službe za vanredne situacije za javni servis Susplina.

- Još se utvrđuju detalji - dodao je portparol, prenosi Rojters.

Nešto ranije, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da se u centralnom delu Kijeva čulo nekoliko eksplozilja.

On je na Telegramu napisao da se čulo nekoliko eksplozija u Ševčenskovskom okrugu, preneo je Interfaks Ukrajina.

Rojters, pozivajući se na svedoka, prenosi da se oblak crnog dima diže iznad zgrada.

8.20 - SNAŽNE EKSPLOZIJE U KIJEVU! Pet jakih detonacija odjeknulo u centru grada

 

 

8.00 - Dva ukrajinska oficira zarobljena u Hersonskoj oblasti

Dva oficira Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine su zarobljena u pravcu Andrejevke u Hersonskoj oblasti, saopštio je predstavni regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Situacija u vezi s Hersonom u ovom momentu: ukrajinski nacisti su pokušali uz pomoć taktičkih grupa i podršku tenkova da prodru među naše odrede u pravcu Borozensko. Pružen im je otpor i povukli su se na prethodne položaje, izgubivši tri tenka i pet oklopnih borbenih vozila. U andrejevskom pravcu su zarobljena dva oficira Glavne obaveštajne uprave - napisao je Stremousov na svom Telegram kanalu.

7.30 - Vlasti Zaporoške oblasti: Kijev priprema ofanzivu

Kijevske vlasti počele su ideološku i informacionu pripremu za ofanzivu na Zaporošku oblast, provokacije mogu početi vrlo brzo, izjavio je član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

- Pored koncentrisanja trupa na prvoj liniji fronta, sada se masovno snimaju video snimci za potrebe Zapada uz objašnjenjem šta je Zaporoška oblast, kako i zašto treba da bude oslobođena. To se očigledno radi kako bi se izmolilo još više oružja za njihove zločinačke planove - istakao je Rogov.

Prema njegovim rečima, kijevske vlasti se u najskorije vreme mogu odlučiti za provokaciju, a najkasnije u naredne dve-tri nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zora

pre 1 godinu

Ovo je trazio glupi majmun koji je prodao i drzavu i narod.

Dimitrije

pre 1 godinu

Po slikama izgleda da Rusi udaraju samo po pakriranim automobilima. Da nisu preuzeli ukrajinski parking servis pa ovako rešavaju problem lošeg parkiranja. "od kojih je 41 uništila ukrajinska PVO" koja bre PVO njima je ostalo samo da kamenjem gađaju avione. Narod gine a oni i dalje sipaju bajke

Paja

pre 1 godinu

Pa majstore u Kupjansk-Izjumskoj operaciji ukrajinci su zarobili, ne samo onih najmodernijih 300 tenkova i 500 oklopnih vozila, nego i 1 S-400, 1 S-300, 2 pancir S1, 3 BUK , 4 strela-10 i 3 Tunguska PVO sistema ( S-400 su odma poslali amerikancima da ga rastave), tako da imaju nesto PVO, imaju i od pre Tor PVO sisteme koji su bas napravljeni jos u Sovetskom Savezu sa 'skidanje" protivnickih raketa i cak satelita... ne podcenjuj ih , tako se potcenjivalo pre nego sto su osvojili celu harkovsku oblast i zauzeli Liman ( "nesposobni, neznaju da koriste oruzije, glupi, nemaju nista...") i ti "nesposobni" dobro nalupaju rusku armiju, zarobe general-potpukovnika ruske armije, 3500 vojnika i gomilu opreme

Pera

pre 1 godinu

Od 75 ispaljenih raketa ukrajinska PVO tvrdi da je oborila 45, ustvari oborili su 27.... Kao odgovor ukrajinci su dronovima napali trafostanicu koja snadbeva Sevastopol i od 4 drona sa 2 su je pogodili tako da je grad bez struje a isto i pomorska baza, mada su brodovi premesteni u Novorosijsk...

Rale

pre 1 godinu

U Sevastopolju ukrajinski diverzanti kao odgovor na ruski napad na Kijev i druge gradove, digli su u vazduh veliku trafo stanicu, tsko da je grad ostao bez struje isto se desilo i u cecenskom glavnom gradu Groznom, tamo je unistena trafo stanica od strane cecenskih boraca koji ratuju za ukrajinu a poslani su u Ceceniju sa namerom da vrse diverzije, tako da je grad ostao bez struje, popravka ce trajati verovatno 2-3 nedelje

Mlekadzija

pre 1 godinu

Regionalna trafo-stanica Sevastopolja na Krimu dignuta u vazduh od strane ukrajinskih diverzanata kao osveta za raketiranje ukrajinskih gradova, grad je bez struje, popravka ce trajati najmanje 2-3 nedelje, zato Putin i preti dodatnim napadima ako se ponove "teroristicki" napadi Ukrajinski "Breuget atlantic" protiv-podmornicki avion ( 3 dobijena kao donacija Francuske), ostetio u napadu rusku podmornicu na jugozapadnom delu Crnoga mora , pred da ispali projektile, podmornica se vratila u Novorosijsk....

nikada necete u eu gamadi

pre 1 godinu

Srbi vole zločine i zločince poput botoksiranog starog patuljka i pedofila putina. Rusija propala država.

master

pre 1 godinu

Mislio Zelinski da se rusi sale kad su mu rekli da ne dira most, sada si video, jos nesto tako, nece vas biti na mapi.

Albert

pre 1 godinu

Izgled amerikanci su dali ukrajincima i projektile dometa 300km za HIMARS, danas su 2 projektila himars pala u kasarnu u Rostovu na Donu, javlja RT, sa tim da su precizno pogodili garaze za vozila unistivsi 10-ak oklopnih vozila, spremnih za odlazak na front u Ukrajinu

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija