• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.10.2022

18:40

ZATVOR ZA ŠIRENJE DEZINFORMACIJA! Turski parlament usvojio nacrt novog zakona, opozicija i borci za medijska prava se digli na noge!

Reuters

Vesti

ZATVOR ZA ŠIRENJE DEZINFORMACIJA! Turski parlament usvojio nacrt novog zakona, opozicija i borci za medijska prava se digli na noge!

Podeli vest

Turski parlament usvojio je danas član nacrta zakona koji predviđa zatvorske kazne za širenje dezinformacija

Taj član je usvojen uprkos velikoj zabrinutosti za slobodu govora i slobodu novinarstva i tek treba da bude usvojen u celini da bi postao zakon, naveo je Rojters.

Opozicioni poslanici, evropske zemlje i aktivisti, borci za medijska prava, pozvali su vladu da ukine nacrt zakona, koji su pripremili Stranka pravde i razvoja (AKP) predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i njeni saveznici Partija nacionalog pokreta (MHP).

Član 29, koji je usvojen glasovima AKP i MHP uprkos tome što su opozicioni poslanici glasali protiv, kaže da će oni koji šire lažne informacije o bezbednosti Turske, kako bi "stvorili strah i remetili javni red", biti suočeni sa zatvorskom kaznom od jedne do tri godine.

Ovaj član izaziva zabrinutost među kritičarima nacrta zakona, koji će verovatno biti odobren u celini s obzirom na to da AKP i MHP imaju većinu u parlamentu.

Venecijanska komisija, koja savetuje Savet Evrope, navela je da je posebno zabrinuta uoči glasanja zbog "potencijalnih posledica takve odredbe, odnosno zastrašujućih efekata i povećane autocenzure".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija