• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Reuters

15.10.2022

11:01

NEZADOVOLJNI RADNIK POKRENUO SVETSKI SKANDAL U JEKU RATA U UKRAJINI! Tvrdi da Amerikanci prodaju Rusima elektroniku za naoružanje, oglasila se kompanija i objasnila...

Tanjug/AP

Vesti

NEZADOVOLJNI RADNIK POKRENUO SVETSKI SKANDAL U JEKU RATA U UKRAJINI! Tvrdi da Amerikanci prodaju Rusima elektroniku za naoružanje, oglasila se kompanija i objasnila...

Podeli vest

Otkako je Rusija anektirala Krim 2014. godine, američkim kompanijama je zabranjeno da posluju sa MMZ Avangard, ruskom državnom kompanijom koja proizvodi rakete za jedno od najsofisticiranijih ruskih oružja, sistem protivvazdušne odbrane S-400

Zapad je bio veoma zabrinut za ovaj sistem, pa su SAD svojevremeno čak izbacile Tursku, članicu NATO-a, iz zajedničkog programa razvoja lovaca nakon što je Ankara preuzela ruski sistem, javlja Rojters.

Ali dok su SAD preduzele sve moguće radnje da otupe poslovanje vojno-tehnološke industrije iz Moskve, američka tehnološka kompanija Ektreme Netvorks godinama je redovno snabdevala MMZ Avangard opremom za računarsko umrežavanje i drugim hardverom, piše Rojters.

Ektreme Netvorks se pravda činjenicom da je oprema „možda” prodata Rusima, ali preko treće strane i bez znanja menadžmenta kompanije. Međutim, za ove tvrdnje nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

Ukrajinci su, inače, isticali da su upravo rakete kompanije MMZ Avangard ubile najmanje trideset civila u jezivom napadu na konvoj kod Zaporožja prošlog meseca. U međuvremenu, ni zvaničnici Kremlja ni ruska kompanija nisu odgovorili na Rojtersova pitanja.

U periodu od 2017. do 2021. godine, MMZ Avangard je od američke kompanije Ektreme kupio opremu vrednu više od pola miliona dolara za svoje IT sisteme, prema poslovnoj evidenciji koju su pregledali novinari Rojtersa.

Evidencija takođe pokazuje da su poslovi prošli kroz naizgled bezazlenu korporaciju u blizini Moskve, i uprkos početnim zabrinutostima dvojice viših zaposlenih u Ektreme-u, prodaja je dobila zeleno svetlo.

Činjenica da je ruska vojna kompanija koju je Vašington već identifikovao kao pretnju nastavila da slobodno kupuje američki računarski hardver u suštini je studija slučaja o tome kako je Zapad možda precenio svoju sposobnost da uguši rusku ekonomiju zabranama izvoza i trgovinskim sankcijama. Ali to takođe naglašava veličinu zavisnosti ruske vojne mašine od američke opreme visoke tehnologije.

Foto: YoutubePrintscreen/ Armies Power

Američki elektronski delovi u ruskom naoružanju

Radnik se žalio

U aprilu, šest nedelja nakon ruske invazije na Ukrajinu, zaposlenik Ektreme-a je takođe podneo internu žalbu navodeći da je kompanija prodavala opremu raznim vojnim proizvođačima u Rusiji.

„Naša oprema se koristi u sistemima komunikacija na ruskim ratnim brodovima“, navodi se u žalbi.

Međutim, kompanija je u svom saopštenju za javnost navela da je ove optužbe izneo nezadovoljni radnik. Ektreme je kompanija koja trguje na NASDAK berzi, ima solidnu reputaciju u SAD i zvanični je partner lige američkog fudbala, NFL. NFL je odbio da komentariše članak Rojtersa. Prošle godine Ektreme je ostvario prihod od 1,1 milijardu dolara.

Prema dokumentima u koje je Rojters video, Ektreme je prodao ne samo MMZ Avangard, kompaniji koja proizvodi ruske rakete, već i ruskim vojnim brodogradnjim kompanijama i proizvođačima visokotehnoloških odbrambenih sistema.

Jedan od dokumenata pokazuje da su ruski kupci za četiri godine zaključno sa 2020. kupili od Amerikanaca opremu u vrednosti od čak 41,5 miliona dolara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija