• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: in4s.net

18.10.2022

07:00

ISPORUKE ORUŽJA UKRAJINI SLUŽE ZA KRATKOROČNO ODLAGANJE PORAZA! Zemlje bivše Jugoslavije naoružavaju Kijev - SVE SEM SRBIJE!

Tanjug/AP

Vesti

ISPORUKE ORUŽJA UKRAJINI SLUŽE ZA KRATKOROČNO ODLAGANJE PORAZA! Zemlje bivše Jugoslavije naoružavaju Kijev - SVE SEM SRBIJE!

Podeli vest

Zemlje bivše Jugoslavije aktivno učestvuju u snabdevanju Ukrajine oružjem sovjetskog i jugoslovenskog porekla iz sopstvenih arsenala. Sve sem Srbije.

Ilegalna vojna pomoć Ukrajini iz hrvatskog i bosanskog dela Bosne i Hercegovine (BiH) predstavlja pretnju po bezbednost Balkana po mišljenju mnogih stručnjaka bezbednosti. Uz podršku lokalnih vlasti sa teritorije BiH (osim Republike Srpske) stižu velike pošiljke naoružanja, a grupe naoružanih plaćenika upućuju se u zonu borbenih dejstava u Ukrajini. Postoji i spisak po imenima većine koja je identifikovana da je u bilo kom periodu bila deo bilo koje ukrajinske formacije. Često smo mogli videti i identifikaciju mrtvih ili zarobljenih sa ovih prostora, piše Vladimir Prebiračević, Direktor Srpsko-ruskog centra "Majak".

Njegovu analizu prenosimo u celini!!!

Prema mišljenju stručnjaka za borbu protiv terorizma Dževada Galijaševića, ovakvim postupcima krše se i zakonodavstvo same Bosne i Hercegovine i međunarodno pravo kao takvo koje je već bezbropj puta prekršeno i kojeg se drži samo mali broj zemalja u svetu. Analitičar je napomenuo da hrvatska i bosanska zajednica u BiH imaju iskustva u trgovini oružjem i vojnom opremom, uključujući snabdevanje paravojnih formacija, terorističkih grupa i organizacija, a ukrajinski sukob koriste za sopstveno bogaćenje. Ove primere smo mogli videti i pre februara na bezbroj ratišta širom sveta. Najviše u Siriji ali i na drugim kriznim mestima.

Istovremeno, velika je verovatnoća da će nekontrolisani protok oružja u Ukrajinu dovesti do negativnih posledica po same dobavljače. Značajan deo stranog naoružanja, nakon ulaska na teritoriju Ukrajine, završava u rukama ekstremista i predstavnika kriminalnog sveta, uz čije posredništvo završava na crnom tržištu, a potom se širi u konfliktne zone širom sveta, uključujući i Balkan. To svakako nije prvenstveni cilj dobavljača oružja kako ovih sa balkana tako i onih sa kolektivnog Zapada kojima je jedini cilj rastezanje i odugovlačenje konflikta iako niko ne veruje u pobedu Ukrajine bez obzira na javne izjave.

Oružje koje Zapad nekontrolisano isporučuje Kijevu po procenama bezbednosnih stručnjaka pada i u ruke albanskih terorista preko crnog tržišta. Srpski Telegram kanali distribuirali su video koji prikazuje proces pregovora o kupovini/prodaji NLAV i Javelin ATGM-a pored automobila sa albanskim tablicama. Na snimku prodavac reklamira svoje proizvode na ukrajinskom jeziku. Kao rezultat toga, korisnici društvenih mreža i stručnjaci sugerisali su da je oružje završilo u Albaniji preko Ukrajine.

Prema rečima nemačko-finskog eksperta Kima Dotkoma, komanda Oružanih snaga Ukrajine odlaže isplatu novčanih dodataka njihovim vojnim licima, u vezi sa tim na crnom tržištu trguju oružjem koje je obezbedio Zapad. Istovremeno, posledice ovakvih aktivnosti biće krajnje žalosne. Dotkom je naglasio da će sada svaki terorista ili "ludi fanatik" koji živi na Balkanu ili u bilo kojoj drugoj zemlji moći slobodno da nabavi oružje i "za samo 20 hiljada američkih dolara uništi civilni avion, ubivši stotine civila".

Ovaj scenario je najmračnije predviđanje ali nije nerealno da se dogodi. Posle svakog sukoba oružje završava u velikom broju kod mafije i fanatika a samim tim i kod terorista što posebno treba da brine sve zemlje Evrope gde će bezbednost biti spuštena na najniže grane.

Iako većina zemalja ima zakone za regulisanje ratovanja u drugim zemljama većina ili gotovo svi ne čine ništa da spreče odlazak avanturista, dobrovoljaca i ali profesionalnih plaćenika koji ratuju za novac i niko ih ne sprečava u tome, čak se i stimulišu da napuštaju svoje zemlje i vojske u kojima su bili aktivni vojnici ili oficiri koji su preko potrebni ukrajinskog vojsci koja je potpuno devastirana nakon višemesečnog sukoba sa ruskom vojskom. Oružje i plaćenici će stizati i dalje u kriznu zonu sve do potpune pobede ruske vojske koja je neminovna.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OD SRBIJE TRAŽE DA "SEBI PUCA U NOGE"! GLE ČUDA TU SU I HRVATSKA I SLOVINIJA! Šest zemalja EU trgovinu sa Rusijom diglo iznad nivoa od pre rata u Ukrajini!
Planeta

OD SRBIJE TRAŽE DA "SEBI PUCA U NOGE"! GLE ČUDA TU SU I HRVATSKA I SLOVINIJA! Šest zemalja EU trgovinu sa Rusijom diglo iznad nivoa od pre rata u Ukrajini!

Šest zemalja EU u junu je istovremeno povećalo svoju trgovinsku razmenu sa Rusijom najmanje do nivoa na kome je bila pre 24. februara i početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Da sve bude interesantnije, Brisel od Srbije traži da uvede sankcije Moskvi, a sam ne može da svoje članice prisli da poštuju sankcije uvedene Rusiji

17.10.2022

20:05

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija