• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

30.10.2022

15:00 >> 20:54

RAT U UKRAJINI! Eksplozije odjekuju u Zaporožju! Rudenko: Razgovor o sporazumu kad budu poznati detalji napada! (FOTO/VIDEO)

Fotoilustracija/Pixabay

Vesti

RAT U UKRAJINI! Eksplozije odjekuju u Zaporožju! Rudenko: Razgovor o sporazumu kad budu poznati detalji napada! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

U toku je 249. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini

20.52 - Nekoliko eksplozija ođeknulo u gradu Zaporožje

Nekoliko eksplozija ođeknulo je večeras u gradu Zaporožje u čijoj se blizini nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, javio je proruski portal sa sedištem u Ukrajini Strana.

Ranije danas u nekoliko ukrajinski regija oglasile su se sirene za uzbunu, prenosi TAS S.


Nuklearka zaporožje, koja se nalazi na jugu Ukrajine, od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Početkom septembra misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) posetila je postrojenje, nakon čega je objavila izveštaj u kojem poziva na uspostavljanje bezbednosne zone oko nuklearke kako bi se sprečili akcidenti izazvani ratnim dejstvima.

Rusija i Ukrajina međusobno optužuju jedna drugu za granatiranje nuklearke Zaporožje.

19.14 - Rudenko: Razgovor o sporazumu kad budu poznati detalji napada

Zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko izjavio je danas da se o mogućnosti da se Rusija vrati sporazumu o žitu može govoriti tek nakon što postanu poznate sve okolnosti napada na brodove Crnomorske flote u vodama Sevastopolja.

On je napad nazvao "potpunom sramotom" kojim su prekršeni svi postignuti dogovori, prenele su RIA Novosti.

- Zbog toga, verovatno, tek kada budu poznati svi detalji, nakon toga će se moći govoriti o tome koji će biti sledeći koraci - rekao je on.

Rudenko je, takođe, podsetio da je Moskva sazvala sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se razgovaralo o tom pitanju.

Rusija je dan ranije najavila suspenziju učešća u sporazumu o žitu postignutom uz posredovanje UN, kojim je obezbeđen izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkog napada u vodama Sevastopolja, navela je agencija.

18.47 - Kijev: Zbog suspenzije Rusije blokirano 218 brodova

Zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano je 218 brodova, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture, javio je Rojters.

Kako Ukrajina nije imala dozvole zajedničkog koordinacionog centra da prođe kroz bezbedan koridor, 218 plovila je blokirano na svojim trenutnim pozicijama, saopštilo je Ministarstvo na Telegram kanalu, preneo je britsnaki list "Gardijan".

Ministarstvo je navelo da 95 utovarenih plovila koja su napustila ukrajinske luke čeka na inspekciju za otpremu do krajnjeg potrošača, a 101 prazan brod čeka pregled na ulazu u ukrajinske luke.

Takođe je navedeno da 22 broda sa poljoprivrednom robom čeka da napuste ukrajinske luke.

Rusija je juče saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

17.31 - NATO: Rusija da hitno obnovi učešće u sporazumu o žitu

NATO je danas pozvao Rusiju da što pre obnovi učešće u sporazumu kojim je, uz posredovanje UN, omogućen izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora.

"Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi učešće u sporazumu kako bi se omogućilo da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija", poručila je portparolka NATO Oana Lungesku, a prenosi Rojters.

Ona je rekla da ruski predsednik Vladimir Putin mora da, kako tvrdi, prestane da koristi hranu kao oružje i okonča ilegalni rat protiv Ukrajine.

Lugansku je istakla da je izvoz žitarica iz Ukrajine pomogao da se smanje cene hrane širom sveta.

Rusija je juče saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Foto: Tanjug/AP

16.00 - Gutereš zabrinut

Generalni sekretar UN Antionio Gutereš vodi aktivne kontakte kako bi se postigao nastavak učešća Rusije u „crnomorskoj prehrambenoj inicijativi“ za izvoz prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka, navodi se u komentaru portparola generalnog sekretara Stefana Dižarika.

Prema njegovim rečima, ovi kontakti takođe imaju za cilj obnavljanje i punu realizaciju inicijative za promovisanje izvoza hrane i đubriva iz Ukrajine, kao i uklanjanje preostalih prepreka za izvoz ruskih proizvoda i đubriva.

Prema Dižarikovim rečima, Gutereš je veoma zabrinut zbog tekuće situacije oko „crnomorske inicijative“.

15.00 Nikolenko: Jedini realan predlog povlačenje ruskih trupa

Jedini realan predlog mora biti hitan prekid rata Rusije protiv Ukrajine i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije izvan granica od 1991. godine, izjavio je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.
On je, povodom izjave šefa ruske diplomatie Sergeja Lavrova da je ruska strana i dalje spremna za pregovore o rešavanju situacije u Ukrajini, na Fejsbuku ocenio da ta izjava Lavrova nije ništa drugo do, kako je naveo, "još jedna dimna zavesa za kupovanje vremena dok ruska vojska trpi poraze".
„Sve dok Rusija nastavlja da čini zločine u Ukrajini, mora da postoji samo jedan odgovor - na bojnom polju", smatra Nikolenko.
Lavrov je prethodno za Prvi kanal rekao da je u proteklih šest meseci bilo nekoliko inicijativa od strane Amerikanaca i nekih drugih ministara spoljnih poslova zapadnih zemalja koji su tražili telefonske razgovore sa ruskim liderom, preneo je Interfaks.
"Uvek ćemo biti spremni da saslušamo moguće predloge naših zapadnih kolega za smanjenje napetosti", istakao je Lavrov.

14.30 Lavrov: Današnja situacija slična Kubanskoj raketnoj krizi

Trenutna situacija u Ukrajini je slična onoj iz perioda Kubanske raketne krize, pošto pričamo o direktnim bezbedosnim pretnjama na granici zemlje, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
On je to rekao u intervjuu za dokumentarni film "Svet na ivici. Lekcije iz Kubanske raketne krize" objavljenim na sajtu ruskog ministarstva, preneo je TAS S.
Upitan da kaže na koji način je Kubanska raketna kriza iz 1962. godine i situacija oko Ukrajine slična, Lavrov je rekao da "postoje sličnosti".
"I 1962. godine i danas pričamo o direktnim bezbednosnim pretnjama na ruskoj granici. Danas su pretnje mnogo bliže nego (američke) rakete ''Jupiter'', koje su bile postavljene u Turskoj. U toku je vojna kampanja kojom se Ukrajina snabdeva svim vrstama oružja", naveo je Lavrov.
On smatra da nova generacija zapadnih političara nedgovorno pokušava da se igra na temu nuklearnog naoružanja.
"Pojavile su se političke figure u Evropi koje se igraju sa pitanjem nuklearnog oružja na neprihvatljiv način", rekao je Lavrov.
Kubanska raketna kriza je jedan od najkritičnijih momenata Hladnog rata, a sukobu je prethodilo razmeštanje američkih raketa srednjeg dometa u bazi kod Izmira u Turskoj, i u bazi oko Barija u Italiji, 1961. godine. Nakon toga je 1962. godine SSSR postavila nuklearne rakete na Kubi.

14.00 Ruska ofanziva

Foto: Rojters

Ruska vojska je u ofanzivi južno od Donjecka, napredovala je više od tri kilometra u dubinu neprijateljske odbrane i napreduje prema selu Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
- Jurišne jedinice ruskih snaga napredovale su u dubinu neprijateljske odbrane više od tri kilometra tokom ofanzive i krenule ka južnoj periferiji naselja Pavlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici. Likvidirano je više od 100 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk, tri oklopna borbena vozila i šest pikapa. Predalo se šest ukrajinskih vojnika, a zaplenjen je i jedan ukrajinski tenk - navodi se u izveštaju ruskog Ministarstva.
Pojašnjeno je da su u pravcu južnog Donjecka jedinice ruske vojske uništile protivnika i u rejonu naselja Novomihajlovka i Vladimirovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i da su osvojile niz neprijateljskih utvrđenja.

13.45 Novi detalji napada na Sevastopolj

Fragmenti pomorskih bespilotnih aparata koje je kijevski režim koristio za teroristički napad na Sevastopolj, pod rukovodstvom predstavnika Velike Britanije, otkriveni su i podignuti na površinu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
- Nakon što je odbijen teroristički napad 29. oktobra ove godine na brodove Crnomorske flote i civilne brodove koji su učestvovali u obezbeđivanju „žitnog koridora", olupine morskih bespilotnih aparata koje je koristio kijevski režim pod upravom predstavnika Velike Britanije su otkriveni i podignuti na površinu - navodi se u vojnom resoru.
Kako se navodi, bespilotni uređaji su bili opremljeni navigacionim modulima kanadske proizvodnje. Ispitivanja su obavili specijalisti Ministarstva odbrane RF i predstavnici drugih državnih resora.
- Na osnovu rezultata analize informacija pročitanih iz memorije navigacionog prijemnika, utvrđeno je da je lansiranje bespilotnih aparata izvršeno sa obale u blizini grada Odese - istakli su u Ministarstvu odbrane RF.
Jedan od dronova koji je napao Sevastopolj mogao bi biti lansiran sa civilnog broda koji je prevozio poljoprivredne proizvode iz ukrajinskih luka, dodaje se u saopštenju.
- Prema mišljenju eksperata, to (početna tačka u zoni „žitnog koridora" u Crnom moru) može ukazivati da je ovaj uređaj mogao biti lansiran sa jednog od civilnih brodova kojeg su Kijev ili njegovi zapadni pokrovitelji iznajmili za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luk - objasnilo je ministarstvo.
Jedan iz morskih dronova koji je napao Sevastopolj lansiran je iz zone bezbednosti žitnog koridora u Crnom moru.

13.30 Oboreni ukrajinski avion i dva helikoptera

Ruske snage PVO oborile su dva helikoptera Mi-8 i avion Su-25, Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici, tvrdi MO Rusije. 
- Ruska vojska uništila je i američku haubicu M777 u Hersonskoj oblasti. U području Krasnog Limana, Donjecka Narodna Republika, takođe je odbijen napad ukrajinskih snaga. Poginulo je više od 50 ukrajinskih vojnika - navodi MO Rusije. 

13.00 Lavrov: Poljska želi da postane kandidat za raspoređivanje američkih nuklearnih bombi

Foto: Tanjug/AP

Moskva je zabrinuta željom Varšave da postane kandidat za raspoređivanje američkih nuklearnih bombi, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za film „Svet na ivici. Pouke Karipske krize" koji je u nedelju prikazan na Prvom kanalu.
- Poljska želi da postane 'kandidat', gde će Amerikance rasporediti svoje nuklearne bombe. Ta situacija je veoma zabrinjavajuća - rekao je šef ruske diplomatije.
Prema njegovim rečima, nova generacija zapadnih političara pokušava da se neodgovorno „poigrava" temom nuklearnog naoružanja.
- U Evropi su se pojavili ljudi koji prilično neodgovorno pokušavaju da se 'igraju' temom nuklearnog oružja - rekao je Lavrov.

12.30 Francuska: Neosnovane ruske optužbe u vezi Britanije

Ruske optužbe da je Velika Britanija učestvovala u napadima na gasovod Severni tok i brodove ruske mornarice na Krimu su neosnovane, saopštilo je francusko ministarstvo spoljnih poslova.
"Optužbe su deo strategije Moskve da skrene pažnju od svoje isključivo odgovornosti u agresorskom ratu koji vodi protiv Ukrajine", naveo je zamenik portparola ministarstva u saopštenju.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je juče da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije učestvovali u planiranju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi "Severni tok" i "Severni tok 2".
Istovremeno je saopšteno da su, pored toga, oni rukovodili napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden juče ujutru.
Prema njihovim informacijama, britanski stručnjaci iz grada Očakov, Nikolajevska oblast, učestvovali su u planiranju napada.
Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazvavši ih "lažnim tvrdnjama epskih razmera".

12.00 Slovenija predala ukrajinskoj armiji tenkove M-55S

Oklopnjaci su primećeni na železničkoj pruzi. Slovenački M-55S je modernizacija sovjetskih T-55 koji su proizvođeni od 1958-1979. godine. Modernozovani tenkovi su dobili dinamičku zaštitu "Blazer" i gumenu zaštitu oklopa. Naoružanje se sastoji od novog topa L7 kalibra 105 mm i sovjetskog mitraljeza DŠK montiranog na kupoli tenka. Tenk je dobio sistem upravljanja vatrom sa digitalnim balističkim kompjuterom, i nišan SGS-55 sa laserskim daljinomerom. Komandir tenka dobio je opremu za izviđanje Fotona COMTOS-55, a vozač je opremljen periskopom Fotona CODRIS sa nonim osmatranjem. Snaga modernizovanog motora podignuta je na 600 konjskih snaga.
Nemačka će, u zamenu za tenkove koje će Slovenija donirati Ukrajini, LJubljani predati 40 kamiona HX 8×8.

11.30 Peskov o razgovoru Putina i Bajdena

Foto: Tanjug/AP

Razgovor predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena bi mogao biti održan, ako Vašington pokaže želju da sasluša zabrinutost Moskve i da se vrati diskusiji o bezbednosnim 
Slovenija predala ukrajinskoj armiji tenkove M-55S
Oklopnjaci su primećeni na železničkoj pruzi. Slovenački M-55S je modernizacija sovjetskih T-55 koji su proizvođeni od 1958-1979. godine. Modernozovani tenkovi su dobili dinamičku zaštitu "Blazer" i gumenu zaštitu oklopa. Naoružanje se sastoji od novog topa L7 kalibra 105 mm i sovjetskog mitraljeza DŠK montiranog na kupoli tenka. Tenk je dobio sistem upravljanja vatrom sa digitalnim balističkim kompjuterom, i nišan SGS-55 sa laserskim daljinomerom. Komandir tenka dobio je opremu za izviđanje Fotona COMTOS-55, a vozač je opremljen periskopom Fotona CODRIS sa nonim osmatranjem. Snaga modernizovanog motora podignuta je na 600 konjskih snaga.
Nemačka će, u zamenu za tenkove koje će Slovenija donirati Ukrajini, LJubljani predati 40 kamiona HX 8×8.

11.00 Rusija dodala 11 britanskih teritorija na listu neprijatelja

Ruska vlada dodala je 11 britanskih prekomorskih teritorija na listu neprijatelja, saopšteno je danas iz kabineta vlade u Moskvi.
"Još 11 britanskih prekomorskih teritorija je dodato na listu teritorija koje su podržale sankcije Britanije prema Rusiji. U pitanju su Bermuda, Britanska antarktička teritorija, Folklandska ostrva, Monserat, Ostrva Pitkern, Britanska teritorija Indijskog okeana, zatim Sent Helen, Asension i Tristan da Kunja, potom Južna DŽordžija i Južna Sendvička ostrva, Akrotiri i Dekelija, Turks i Kajoks, Kajmanska ostrva", navodi se u saopštenju, preneo je TAS S.
U listu su još ranije uključene preostale tri teritorije koje kontroliše Britanija - Angvila, Britanska devičanska ostrva i Gribraltar.
"Stoga, svih 14 britanskih prekomorskih teritorija su sada na neprijateljskoj listi", ističe ruska vlada.

10.30 Štajnmajer: Između Moskve i Berlina je epohalni jaz

  Sukob u Ukrajini i ruska specijalna vojna operacijs (SVO) na njenoj teritoriji doveli su do toga da se u odnosima Moskve i Berlina stvorio epohalni jaz, izjavio je Frank-Valter Štajnmajer.
Nemački predsednik, od kojeg ne zavise ni spoljnopolitički kurs ni unutrašnja politika, pritom je odmah dodao:
„Kada pogledamo današnju Rusiju, stari snovi su nestali. Naše zemlje su danas suprotstavljene jedna drugoj".
Prema njegovim rečima, od početka krize u Ukrajini, san prvog predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova o zajedničkom evropskom domu se srušio, a Nemačka je ušla u period teškog ekonomskog previranja i nesigurnosti sa kojim Nemci nisu računali.
Posebno je naglasio da postoji mnoštvo bojazni da će ratni plamen zahvatiti celu Evropu.
Frank-Valter Štajnmajer je 5. oktobra posetio Kijev. Prvi put od početka specijalne operacije.
Sastao se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i obećao mu "sveobuhvatnu podršku Berlina".
Precizirao je da će snage kijevskog neonacističkog režima dobiti višecevne raketne bacače Mars II i četiri dodatne haubice tipa Panzerhaubitze-2000.

10.00 Rusi premestili zatvorenike iz Hersona, stigli Čečeni

Generalštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da je Rusija premestila zatvorenika iz kazneno-popravnog doma u Hersonu i koristi tu zgradu za vojno osoblje i vojnu opremu.
Ukrajinska vojska je primetila da je stotinak predstavnika Ruske nacionalne garde iz Groznog, glavnog grada Cecenije, stiglo u Hersonsku oblast Kalancak, objavio je "Kijev independent" na Tviteru.
U subotu je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-pukovnik Kirilo Budanov, izjavio je da veruje da ce ukrajinska protivofanziva za povratak Hersona biti gotova do kraja sledeceg meseca.

09.30 Ukrajina očitala lekciju Nemcima

Novi ukrajinski ambasador u Nemačkoj Aleksej Makejev nastavio je tradiciju svog prethodnika i kritikovao Berlin što sporo isporučuje oružje.
- Budite brži! Kada pogledam na korake Nemačke u ovom ratu, ponekad pomislim: nemački sportski automobil se kreće auto-putem brzinom od 30 km/čas. Umesto da brzo isporuče nešto što bi nam zaista pomoglo u borbi protiv Rusa, nedeljama objašnjavamo zašto se naši zahtevi ne mogu ispuniti ni pod kojim okolnostima... Na kraju, Nemačka pomaže, ali samo kada je kasno. Tako je bilo i sa oklopnim vozilima, sa artiljerijom, sa raketnim bacačima. Mogli biste mnogo više i mnogo brže - rekao je Aleksej Makejev u intervjuu za „Bild".
Istovremeno je izjavio da voli „nemački životinjski svet, posebno leoparde i kune" (aludirajući na tenkove Leopard i borbena vozila pešadije Marder, koje Nemačka odbija da isporuči Ukrajini).
Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio ambasadora te zemlje u Berlinu Andreja Meljnika koji je bio poznat po, u najmanju ruku, nediplomatskim izjavama na račun nemačkih vlasti. Tako je on jednom prilikom, nazvao nemačkog kancelara Olafa Šolca „uvređenom mladom" zbog odbijanja da poseti Kijev.

09.00 Bajden: Odluka Rusije da suspenduje sporazum sa Ukrajinom nečuvena

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu postignutom s Ukrajinom uz posredovanje UN je nečuvena, rekao je u predsednik SAD Džozef Bajden, javio je Rojters.
Rusija je saopštila ranije da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon jučerašnjeg napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koji su angažovani za obezbeđenje žitnog koridora, preneo je Tas.
"Uzimajući u obzir teroristički akt koji je kijevski režim uz učešće britanskih stručnjaka počinio 29. oktobra protiv brodova Crnomorske flote i civilnih plovila angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, Rusija obustavlja svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

08.30 - Italijani poslali artiljeriju

Italijanska vlada je u okviru petog paketa vojne pomoći isporučila Kijevu od 20 do 30 samohodnih artiljerijskih oruđa M109L, piše Republika.

U tekstu su navedeni neki tipovi teškog naoružanja uključenih u prethodne pakete pomoći: među njima su oklopni transporteri M113, šest teških haubica PzH 2000, dva višecevna raketna sistema MLRS. Haubice PZH, kako se napominje, biće upućene u područje Bahmuta. Konkretan sadržaj paketa ostaje pod velom tajne.

08.02 - Uskoro velika ofanziva na Herson?

Ukrajinske snage bi uskoro mogle da krenu u veliku ofanzivu na Hersonsku oblast, izjavio je zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

„Oni grupišu snage, između ostalih i mnogo plaćenika. Ali i naša vojska gomila snage“, rekao je on Sputnjiku.

Istovremeno, prema njegovim rečima, u ovom trenutku situacija na prvoj liniji fronta je pod kontrolom, izgrađeno je nekoliko linija ešalonske odbrane.

07.08 - MIroškin o "podeli Ukrajine"

Mnoge zapadne zemlje žele da učestvuju u podeli Ukrajine, ali Poljska je najagresivnija po ovom pitanju, rekao nam je Rodion Mirošnik, šef kancelarije LNR u Moskvi.

"U slučaju raspada Ukrajine biće dovoljno onih koji žele da učestvuju u podeli. U zapadnoj Ukrajini postoje teritorije koje gravitiraju prema Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Ali Poljska sada zauzima najagresivniji stav" rekao je on.

Varšava, koja sebe naziva advokatom Ukrajine, u isto vreme želi njenu teritoriju, primetio je Mirošnik.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
paja

pre 1 godinu

Posle preciznog napada artiljerijom u kome su ucestvovale baterije haubica M777, Zuzana i Krab, na juznom delu hersonske odbrane vec 48 sati nema artiljerijske vatre sa ruske strane, napadom su pogodjene 2 baterije MSTA-b haubica , 2 baterije d-30 haubica, 2 baterije bm-21 VBR-a i 1 BM-30 Smerch kao i 2 komandne stanice artiljerije i 7 artiljerijskih osmatracnica ruske vojske. Izgleda da je artiljerijska podrska ruskih trupa na juznom sektoru hersonske odbrane jednostavno prekinuta. Inace vec je 10 slovenskih tenkova T-55S izporuceno ukrajini i 3 su unistena jos prosli mesec a ne samo slovenski M84, ovo je nova tura, a T-55S nema engleski top L7 105mm, nego izraelsku kopiju tog topa!

Baki

pre 1 godinu

Rusi ni zrna žita NATO fašistima dok se ne završi rat i njihova vojna pomoć !!!! Neka fašisti crknu od gladi i zime !!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija