• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SD/Mediji

31.10.2022

13:49

SMANJIO BROJ SIROMAŠNIH ZA 30 ODSTO, OD BRAZILA NAPRAVIO SEDMU EKONOMIJU SVETA! ON JE INASIO LULA DA SILVA, novi predsednik najveće zemlje Južne Amerike!

Reuters

Vesti

SMANJIO BROJ SIROMAŠNIH ZA 30 ODSTO, OD BRAZILA NAPRAVIO SEDMU EKONOMIJU SVETA! ON JE INASIO LULA DA SILVA, novi predsednik najveće zemlje Južne Amerike!

Podeli vest

Luis Inacio Lula da Silva pobedio je na brazilskim predsedničkim izborima

Na osnovu rezultata prebrojavanja 100 odsto glasova, rezultat Lule da Silve bio je 50,9 odsto, dok je za njegovog rivala, aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara, glasalo je 49,1 odsto onih koji su izašli na birališta.

Lula da Sailva je rođen 27. oktobra 1945. godine, kao sedmo od osmoro dece siromašne radničke porodice iz savezne države Pernambuko.

Naučio je da piše sa 10 godina i napustio je školu posle četiri razreda. Počeo je da radi sa 12 godina kao čistač cipela i ulični prodavac.

Promenio je više poslova i postao blizak levičarskom sindikalnom pokretu, a 1975. godine postao je predsednik Sindikata metalaca u okolini Sao Paoula.

Grupa intelektualaca i sindikalnih radnika, uključujući Lulu, 10. februara 1980. godine osnovala je Radničku partiju.

To je bila levičarska stranka osnovana u uslovima vojne diktature. Lula je 1986. godine izabran za poslanika u Nacionalnom kongresu.

Kasnije je odlučio da se više ne kandiduje za poslanika, već da radi na širenju partije i da se kandiduje na predsedničkim izborima, što je pokušao već 1989. godine.

Pre uspeha na predsedničkim izborima 2002. godine, Lula je bio levičar koji je zagovarao drastičnu reformu brazilskog društva. Predsednik je bio do 2010. godine.

Njegovi najvažniji socijalni programi su program iskorenjivanja gladi i finansijska pomoć za porodice koje školuju i vakcinišu svoju decu.

Za vreme Da Silvinog mandata, broj siromašnih u Brazilu je smanjen za 27,7 odsto, a zemlja je postala sedma najveća ekonomija sveta.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija