• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

01.11.2022

11:47

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE KONJEVIĆA I KRIVOKAPIĆA! Pokrenut postupak protiv bivših ministara Crne Gore zbog sramne SPOMEN-PLOČE u Morinju!

Vesti

TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE KONJEVIĆA I KRIVOKAPIĆA! Pokrenut postupak protiv bivših ministara Crne Gore zbog sramne SPOMEN-PLOČE u Morinju!

Podeli vest

Protiv doskorašnjih crnogorskih ministara spoljnih poslova i odbrane, Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, formiran je predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru u vezi sa postavljanjem sporne spomen-ploče u Morinju

To je saopštio gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić koji je pozvao nadležno tužilaštvo da bez odlaganja utvrdi činjenice i postupi prema zakonu.

Gradonačelnik Kotora je naglasio da su Krivokapić i Konjević u Morinju postavili spomen-ploču suprotno zakonima i bez prethodnih odluka Vlade Crne Gore i Skupštine opštine Kotor.

„Napominjem da je za postavljanje bilo neophodno prethodno pribaviti odluku Vlade Crne Gore da se postavi spomen-ploča za značajan događaj koji se desio pre manje od 50 godina, da su nakon toga nadležni opštinski organi morali pribaviti od Ministarstva kulture saglasnost na predlog izgleda i sadržaja spomen-ploče, te da je nakon toga Skupština opštine Kotor morala doneti odluku o toj  spomen-ploči“, kazao je Jokić.

U konkretnom slučaju, istakao je Jokić, nije urađen niti jedan od ovih koraka.

Opština Kotor se ne protivi postavljanju zakonite spomen-ploče na objektu u Morinju, u skladu sa zakonskom procedurom i na osnovu pravosnažne presude Višeg suda Crne Gore, kazao je Jokić i dodao da očekuje da Vlada Crne Gore donese prethodnu odluku kojom će dati saglasnost na postavljanje spomen-ploče. To bi, kako je dodao, bio prvi neophodan korak u procesu određivanja izgleda i sadržaja spomen-ploče.

Jokić je naveo da je, imajući u vidu delikatnost slučaja i činjenicu da su ta lica svojim neodgovornim ponašanjem doveli u zabludu i nosioce vlasti Republike Hrvatske, obavio konsultacije sa predsednikom Vlade, Dritanom Abazovićem, kako bi Vlada i on o ovim činjenicama obavjestili Hrvatsku i razjasnili nastalu situaciju.

„Inspektorka za kulturna dobra je izvršila nadzor nad Opštinom Kotor i nada mnom kao odgovornim licem, te donela Rešenje kojim nam se nalaže da mi uklonimo predmetnu ploču, nakon čega je donela i Rešenje kojim se prekršajno kažnjavam zbog neuklanjanja ploče. Imajući u vidu napred navedene okolnosti, potencijalne zloupotrebe događaja i narušavanje međunarodnih odnosa države Crne Gore, ni Opština Kotor, ni ja u svojstvu predednika nismo do danas ukazivali na propuste u radu inspekcije, iako sam kao subjekat nadzora pohvalio delovanje inspekcije“, rekao je Jokić.

"Tokom velikosrpske agresije..."

On je naveo da, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru i drugim zakonima, Opština Kotor nije mogla biti subjekt nadzora niti se njoj moglo staviti na odgovornost uklanjanje predmetne ploče.

„Uklanjanje predmetne ploče može se naložiti samo i isključivo Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu odbrane, odnosno institucijama koje su tu ploču i postavile. Ukoliko iste ne bi postupile po rešenju, Uprava za inspekcijske poslove mora angažovati izvršnu službu i sama ukloniti ploču. Iz svega navedenog jasno je da smo Opština Kotor i ja kao njen predsednik, mimo zakona i tendenciozno stavljeni u centar ovog događaja, što smo celi prethodni period trpeli zarad opšte društvene koristi i zbog odnosa države Crne Gore sa Republikom Hrvatskom“, kazao je Jokić.On je dodao da je vreme da se uvede zakonitost u ovaj događaj.

„Obaveštavamo javnost da smo uložili žalbe na sva rešenja Uprave za inspekcijske poslove, kao i zahtev da isti izvrše nadzor i donesu rešenja adresirana nadležnim ministarstvima”, naveo je Jokić.

Podsetimo, spomen-ploču u nekadašnjem centru JNA u Morinju, otkrili su 10. oktobra Konjević i Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima, što je izazvalo protest građana.

Na ploči, između ostalog, piše da je „tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovdje bio logor za zatočene hrvatske civile i branioce“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija