• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

08.11.2022

14:50 >> 17:54

ŠPIJUN SE RAZNEO U HERSONU! Šojgu u inspekciji trupa, Zelenski postavio uslove pregovora!

Reuters

Vesti

ŠPIJUN SE RAZNEO U HERSONU! Šojgu u inspekciji trupa, Zelenski postavio uslove pregovora!

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 258. dan

Loše vesti za Ukrajinu

Dmitrij Saharuk, izvršni direktor ukrajinskog energetskog holdinga DTEK, rekao je da Ukrajina neće moći da obnovi oštećenu infrastrukturu za dve nedelje.

Prema njegovim rečima, oštećeno je 40 odsto ukrajinske infrastrukture.

- Neko delimično poboljšanje je moguće, ali sigurno nećemo živeti onako kako smo živeli pre početka granatiranja. Nažalost, dajem vam garantovanu procenu, jer drugačije ne može biti -rekao je on kanalu "Espreso".

Italija šalje novi paket vojne pomoći Ukrajini

Italija sprema novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji će, posebno, uključivati sisteme protivvazdušne odbrane, javili su u utorak zapadni mediji, pozivajući se na predstavnika italijanske vlade.

Prema njegovim rečima, Rim je spreman da Ukrajini isporuči različite sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući francusko-italijanske protivvazdušne raketne sisteme SAMP/T, italijanske protivvazdušne rakete srednjeg dometa Aspid i prenosive PVO sisteme Stinger.

Međutim, kako je pojasnio, nije jasno koliko će sistema PVO Italija moći da preda i kada bi mogli da stignu u Ukrajinu.

Odbijen napad Ukrajinaca u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske trupe koje su bile krenule u napad u pravcu Berislava u Hersonskoj oblasti, odbačene su, rekao je zamenik načelnika vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke i vratile su se na prvobitne položaje.

Pripadnik SBU se razneo u Hersonskoj oblasti

Pripadnik Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) razneo se u gradu Berislavu u Hersonskoj oblasti dok je pokušavao da pobegne policijskim službenicima, saopštio je danas izvor u regionalnim službama za vanredne situacije, prenosi TAS S

- Tokom aktivne potrage i istražnih mera koje su sproveli službenici za sprovođenje zakona u gradu Berislavu, pripadnik terorističke ćelije SBU se razneo kada je pokušao da pobegne policajcima tokom provere - rekao je izvor.

Prema izvoru, lokacija špijuna je otkrivena zahvaljujući drugim saboterima koji su ranije privedeni u Hersonu.

Šojgu u inspekciji

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju komandnog centra združene grupe ruskih snaga koje izvršavaju zadatke u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- U komandnom centru general armije Sergej Šojgu saslušao je izveštaj komandanta združene grupe ruskih snaga, generala armije Sergeja Surovikina, o trenutnoj operativnoj situaciji, prirodi dejstava neprijatelja, realizaciji borbenih zadataka ruskih snaga u različitim operativnim pravcima, posebno o obezbeđivanju svih vrsta naknada za one koji su stigli u sastavu grupe vojnih lica, pozvanih u okviru delimične mobilizacije - saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oni su rekli da je Šojgu ruskim vojnim licima uručio ordenje Heroja Ruske Federacije "Zlatna zvezda", orden za hrabrost i druga državna priznanja za iskazanu hrabrost i herojstvo.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild stigla je u Kijev

Tomas-Grinfild će u Kijevu izraziti „nepokolebljivu podršku SAD Ukrajini“, navodi se u saopštenju Misije SAD pri UN.
 

Zelenski će učestvovati na Samitu G20

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski učestvovaće na samitu G20, saopštio je njegov portparol Sergej Nikiforov.

 

 

On je precizirao da će Zelenski na samitu učestvovati najverovatnije u onlajn formatu, ili će snimiti svoje obraćanje učesnicima samita.
Samit G20 će biti održan 20. novembra u Indoneziji.

Zelenski postavio uslove za početak dijaloga sa Rusijom

Ukrajinci tvrde da su "pročitali" šta Rusi spreamju u Hersonu!

Saliven: SAD ima odličnu komunikaciju sa Rusijom, uprkos rata u Ukrajini

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven potvrdio je da su kanali komunikacije između Vašingtona i Moskve otvoreni, uprkos ratu u Ukrajini.

Saliven je tokom svog obraćanja u Njujorku rekao da je u interesu SAD da održavaju kontakt sa Kremljom uz napomenu da su američki zvaničnici "svesni s kim imaju posla", prenosi BBC.

Ukrajinci tvrde da ruski vojnici pljačkaju Herson i kuće i stanove pretvaraju u odbrambene pozicije

Ukrajina tvrdi da su Rusi iz praznih domova u Hersonu krali imovinu Ukrajinaca i u njih pozicionirali vojnike u civilu kako bi se pripremili za bitku koju i Kijev i Moskva vide kao jedan od najvažnijih okršaja rata u Ukrajini, piše Rojters.

Rusija je pre nekoliko dana naredila evakuaciju civila iz Hersona. Očekuje se da će ukrajinske snage u bližoj budućnosti pokušati da zauzmu taj grad na jugu zemlje, prvi koji su Rusi zauzeli tokom vojne operacije.

Herson, grad u kojem je pre rata živelo nešto manje od 300.000 stanovnika, sada je hladan i mračan jer u njemu i okolnom području već 48 sati nema ni struje ni vode. Rusi tvrde da se za to krivi ukrajinski diverzanti, a Ukrajinci da su Rusi rashodovali 1,5 kilometara dalekovoda.

Otkrivena grupa diverzanata, planirali atentate na zvaničnike Hersonske oblasti

U Hersonskoj oblasti privedeno je devet diverzanata Službe bezbednosti Ukrajine koji su planirali terorističke napade protiv zvaničnika vojno-civilne administracije te oblasti. Njima su oduzete tri bombe, pet kilograma plastida, granate i druge vrste naoružanja, saopštio je FSB.

„Na teritoriji Hersonske oblasti otkrivena je i razotkrivena aktivnost diverziono-obaveštajne grupe SBU, čiji su zadaci bili izvođenje terorističkih napada na visoke zvaničnike vojno-civilne administracije“, navodi se u saopštenju i dodaje da se njihove vođe i organizatori, takođe iz SBU, nalaze izvan teritorije Rusije.

Tokom akcije pripadnika FSB deaktivirana je i eksplozivna naprava u automobilu kojim su diverzanti planirali da izvrše atentat.

 

Ankara ponudila svoja skladišta za rusko žito

Rusija može da iskoristi turska skladišta kao čvorišta za skladištenje svog žita, takva odluka bi bila od koristi za obe strane, izjavio je direktor turske Federacije mlinsko-pekarske industrije (TUSAF) Eren Ginhan Ulusoj.

„Moskva planira da pretvori Tursku u ‘žitni centar’. Postoje planovi da se svi proizvodi skladište u Turskoj i odatle distribuiraju dalje. To će biti velika odluka za našu zemlju“, preneo je portal „ekonomi.haber7“ izjavu Ulusoja.

On je istakao da Turska ima 8,5 miliona licenciranih skladišta i da poseduje dovoljnu infrastrukturu za takve zadatke.

„Pored toga, zahvaljujući tome što će Turska postati centar, cene prevoza robe takođe će se smanjiti. Biće napravljen važan korak, kako po pitanju ponude, tako i cene“, dodao je Ulusoj.

Blumberg: EU planira da izdvoji 18 milijardi evra Kijevu

Brisel će postaviti nekoliko uslova prilikom izdvajanja finansijske pomoći Kijevu u iznosu od 18 milijardi evra, piše agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

„Plan će obezbediti održivu osnovu za pokrivanje ukrajinskih finansija 2023. godine, uz zadržavanje fleksibilnosti za korigovanje pomoći u skladu sa promenljivim potrebama za finansiranjem... Plan će takođe pomoći da se pripremi teren za napore za rekonstrukciju“, navodi se u saopštenju.

Kako navodi agencija, Evropska unija namerava da podršku Kijevu učini „predvidljivijom“ posle kritike Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine zbog kašnjenja pomoći.

„Novi instrument za Ukrajinu će u značajnoj meri obezbediti povlašćene kredite za pokrivanje hitnih potreba, obnavljanje kritične infrastrukture i pružanje primarne podrške za posleratnu obnovu“, rekli su sagovornici agencije.

Istovremeno će kreditiranje biti vezano za ispunjavanje nekoliko uslova, uključujući reformu u vladavini prava i borbi protiv korupcije. Kijev treba da izvrši slične promene da bi nastavio proces pridruživanja Evropskoj uniji.

Granatiran DNR

Ukrajinske trupe su tokom proteklog dana 36 puta granatirale teritoriju DNR, ispalivši ukupno 151 granatu i raketu, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
Gađani su Donjeck, Mihajlovka, Gorlovka, Jasinovata, Jakovljevka, Kaštanovo, Mineraljno i Makejevka.

Tokom noći objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost u Čerkaskoj, Kirovogradskoj,  Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i o delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija