• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RT

17.11.2022

22:17

OVO JE VAŽNO I ZA SRBIJU! AMERIČKI "POLITIKO" JASAN, OBEĆANJA ZAPADA DA ĆE sustići kineski "Pojas i put" su prazne priče!

Vesti

OVO JE VAŽNO I ZA SRBIJU! AMERIČKI "POLITIKO" JASAN, OBEĆANJA ZAPADA DA ĆE sustići kineski "Pojas i put" su prazne priče!

Podeli vest

Obećanja SAD i EU da neće ostati u senci kineske inicijative "Pojas i put" koja su američki predsednik Džozef Bajden i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doneli tokom panela na marginama skupa G20 na Baliju bude skepsu zapadnih stručnjaka, ukazuje "Politiko"

Uz domaćina ovogodišnjeg skupa G20 i predsednika Indonezije Džokoa Vidodoa, Bajden i Fon der Lajenova potvrdili su svoju nameru da investiraju 600 milijardi dolara u infrastrukturu siromašnijih zemalja putem projekta "Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije" (PGII).

"Politiko" podseća da je PGII zvanično pokrenuto u junu prošle godine, i da su i SAD i EU i samostalno koketirali sa sličnim idejama, putem američkog projekta "Sagradimo ponovo bolji svet" i evropske inicijative "Globalna kapija".

Za razliku od "Pojasa i puta", međutim, zapadni projekti sveli su se mahom na govoranciju, ocenjuje "Politiko", i dodaje da je evro-američki panel posvećen PGII na skupu G20 bio zabrinjavajuće neprivlačan za zemlje u razvoju.

Stručnjak iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu Erin Marfi smatra da je nemoguće za Zapad da sustigne ekstenzivni kineski projekat, i dodaje da bi SAD i EU trebalo da se fokusiraju na oblasti kojih se inicijativa "Pojasa i puta" još nije dotakla.

"Ako hoćemo da izgledamo ozbiljno, moramo da manje blebećemo i krenemo sa sprovođenjem konkretnih projekata, uključujući i one za Indo-Pacifik", složio se stručnjak za Kinu iz Fondacije za strateško istraživanje u Parizu Antoan Bondaz.

Prednost Kine je u činjenici da na svom projektu radi još od 2013. godine ali i da radove izvode državne firme, dok SAD i EU zavise od ugovora sa privatnim firmama.

Dalje, planovi SAD i EU - poput evropskog plana za izgradnju plutajućih solarnih elektrana u Albaniji - često su nebulozni, imaju preduge rokove za izvedbu, kao i da su manje srazmere od kineskih, navodi "Politiko".

Sa druge strane, inicijativa "Pojas i put" kritikovana je zbog navodnog postavljanja dužničkih "zamki" za zemlje-partnere, ukazuje taj medij.

Takmičenje sa kineskom "Inicijativom pojasa i puta" i dalje je u interesu Zapada, smatra Frančeska Gireti sa Instituta za kineske studije Merkator.

Gireti navodi da će Zapad "izgubiti na značaju u odnosima sa zemljama koje su važne ne samo kao članovi UN već i kao ekonomski partneri za budućnost".

"Izrazito je važno da to uradimo kako treba. Ali nažalost, već smo zabrljali više puta", dodala je ona.

Gireti, takođe, smatra da deo problema leži u dosadašnjem odnosu Zapada prema manje razvijenim partnerima.

"Nudimo pakete pomoći zemljama koje samo hoće da posluju sa nama, dok sa druge strane ne pratimo svoje strateške i poslovne interese", dodala je ona.

Podsetimo, inicijativi "Pojasa i puta" pripada i projekat izgradnje brze pruge između Beograda i Budimpešte, a pored Srbije, za projekat je trenutno prijavljeno još 148 drugih zemalja.

U Beogradu su se nedavno okupili eksperti zemalja članica Inicijative "Pojas i put" iz Kenije, Italije, Bugarske, Madjarske, Malezije, Maroka, Uzbekistana, Rusije, Slovenije, Srbije i Kine, koji su ukazali na to da bez saradnje i pomoći razvijenih ekonomija nema održive budućnosti regiona.

Prethodne godine ovom projektu se pridružilo još sedam zemalja, pa "Pojas i put" trenutno broji 145 članica i aktivno saradjuje sa 32 medjunarodne organizacije.

Koliko je za Srbiju važan projekat "Pojas i put" pokazuje i to što su Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu osnovali su Institut za pojas i put sa namerom da okupi stručnjake i privrednike iz zemalja članica Inicijative koji bi predlagali zajedničke projekte i pomagali njihovoj efikasnijoj realizaciji.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Svi u Evropi beze od Rusije i Kine jedino se mi pravimo pametni dok naz Kinezi truju i unistavaju prirodu.

Predragm

pre 1 godinu

Srbija je sve prodala. Ostalo je jos samo EPS ali oni su gubitasi i Telekom. To je oko 4 milijarde evra. To bi mogli Kostic i Miskovic da kupe. Amerikance takva sica ne zanima. I nema nista sve je prodato. Srbi rade kao najamni radnici sto ce da rade i njihovi unuci i to u sopstvenoj zemlji.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija