• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

21.11.2022

22:10

TRI MILIONA UKRAJINACA NAPUSTIĆE DOMOVE ZBOG ZIME, NEMAČKI AVIONI PATROLIRAĆE U POLJSKOJ, NASAMS i IRIS-T u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

TRI MILIONA UKRAJINACA NAPUSTIĆE DOMOVE ZBOG ZIME, NEMAČKI AVIONI PATROLIRAĆE U POLJSKOJ, NASAMS i IRIS-T u Ukrajini (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 271. dan

Ministarka odbrane Nemačke: Naša avijacija će patrolirati u Poljskoj

Potvrđeno je da će nemačka avijacija lovcima „Eurofajter" patrolirati vazdušnim prostorom Poljske, izjavila je ministarka odbrane Nemačke Kristina Lambreht.
„Poljska je naš prijatelj, saveznik, i kao ukrajinski sused, nije posebno zaštićena. Sa poljskim kolegom Mariušom Blašakom smo se dogovorili da u Poljsku pošaljemo raketne komplekse 'Patriot' i da podržimo zaštitu poljskog vazdušnog prostora lovcima „Eurofajter", rekla je Lambrejt, a prenosi Ministarstvo odbrane Nemačke.

Foto: Public

Tri miliona Ukrajinaca napustiće domove zbog zime

Dva do tri miliona Ukrajinaca može napustiti svoje domove sa početkom hladnog vremena, izjavio je šef Evropskog biroa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Hans Kluge, koji boravi u poseti Kijevu.
„Oni će se suočiti sa jedinstvenim zdravstvenim izazovima, uključujući respiratorne infekcije kao što su kovid 19, upale pluća i grip. Postoji ozbiljan rizik od difterije i morbila među nedovoljno vakcinisane populacije", rekao je Kluge na brifingu koji je kancelarija SZO prenosila na društvenim mrežama.
On je dodao da će sa početkom hladnog vremena neki Ukrajinci biti primorani da greju svoje domove na ugalj, koriste dizel agregate ili električne grejalice.

Odbijen napad VSU kod Kupjanska

Ruske jedinice su uništile 2 BMP-a zajedno sa posadama i pešadijom. Ukrajinske trupe već nekoliko meseci pokušavaju da jurišaju na visove kod Orljanke, neprestano trpeći gubitke u napadima
 
Rizik od havarije na najvećoj nuklearki u Evropi

Postoji rizik izbijanja havarije na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, Rusija je o tome obavestila međunarodnu zajednicu, rekao je novinarima Aleksej Lihačov, direktor korporacije "Rosatom".
"Obaaveštavamo međunarodnu zajednicu da postoji opasnost nuklearne havarije na elektrani i, očigledno, Kijev smatra prihvatljivim manji nuklearni incident. Veliki ili mali, ali Kijev neće moći da kontroliše radioaktivnost. To će biti presedan koji će zauvek promeniti tok istorije. Zato se mora učiniti sve da nikome ne pane na pamet da zadire u bezbednost atomske centrale", rekao je on.

IAEA izvršila inspekciju u NE Zaporožje

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izvršili su inspekciju štete na zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izazvanu ukrajinskim granatiranjem, rekao je ruskom Prvom kanalu Renat Karča, savetnik generalnog direktora koncerna "Rosenergoatom".
 
NASAMS i IRIS-T u Ukrajini

Protivvazdušni raketni sistemi NASAMS, koji su ojačali ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane (AD), oborili su 100% krstarećih raketa.
Prema rečima Jurija Ignata, govornika komande Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, sistemi koje su partneri Ukrajini već pružili efikasno rade u sistemu PVO.
-Nemačka industrija obećava da će obezbediti još nekoliko IRIS-T instalacija - sa njima će raditi jedna jedinica koja će moći da pokrije oko 100 kilometara fronta, rekao je Ignat. On je dodao da Vazduhoplovstvo već ima dva protivvazdušna raketna sistema srednjeg dometa NASAMS.
-Imamo dva NASAMS sistema, koji su se, poput IRIS-T, već dokazali u protivvazdušnoj borbi - to su savremeni sistemi sa dobrim sistemom za otkrivanje ciljeva, kao i rakete koje zapravo potpuno uništavaju neprijateljske krstareće rakete. da imamo malo ovih sistema, rekao je Ignat.
On je takođe napomenuo da danas protivvazdušna odbrana Ukrajine nisu samo protivvazdušni raketni sistemi Vazduhoplovstva i lovaca, već i protivvazdušna odbrana Kopnene vojske, Ratne mornarice i drugih odbrambenih snaga.

Stoltenberg: Nema dijaloga sa Moskvom

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da odbacuje mogućnost "sadržajnog dijaloga" sa Rusijom u sadašnjim uslovima.
Sve dok Rusija nastavi da se ponaša kao što se sada ponaša, posebno prema Ukrajini, nema mogućnosti za sadržajan dijalog, izneo je on stav Alijanse na sastanku Parlamentarne skupštine NATO-a, koji se održava u Madridu. 

Zelenski hoće u NATO

Predsednik Ukrajina Vladimir Zelenski još jednom je pozvao zapadne države da prime Kijev u NATO i EU.
-Svi vidite koliko značajan doprinos Ukrajina daje zaštiti naše zajednice, svi vidite koliko je važno da smo se zaista ujedinili nakon 24. februara. Dakle, zahvaljujući tome, vidite da Ukrajina treba da postane punopravna članica EU i NATO. Pozivam vas da podržite naše kandidature za članstvo u EU i alijansi, rekao je Zelenski u ponedeljak, govoreći putem video veze na sastanku parlamentarne skupštine alijanse u Madridu.
On je još jednom pozvao da se Rusiji uvedu nove sankcije.
 

Poljska vojska: Incident s ukrajinskom raketom je nesrećan slučaj

Poljska vojska je došla do zaključka da je pad ukrajinske rakete na teritoriju Poljske bio nesrećan slučaj, izjavio je predstavnik Ministarstva nacionalne odbrane Poljske Mihail Marčinjak.
-U vezi s događajem u Pševoduvu treba reći da je to bio nesrećan slučaj, izazvan velikim intezitetom borbenih dejstava iza naše istočne granice, rekao je Marčinjak novinarima.
On je dodao da, s operativne tačke gledišta, to područje nije bilo zaštićeno protivvazduhoplovnom odbranom, za razliku od obližnjeg grada Žešuva, koji ima nekoliko nivoa protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane.
Prošle sedmice dve rakete pogodile su teritoriju grada Pševoduva, na poljsko-ukrajinskoj granici, usled čega su dve osobe poginule. Utvrđeno je da su rakete greškom ispaljene iz ukrajinskih sistema S-300.

U Kremenčugu uništen spomenik Puškinu

U ukrajinskom gradu Kremenčugu uništen je spomenik velikom ruskom pesniku Aleksandru Puškinu.
Radnici su maljevima razbili bistu čuvenog pesnika.
Spomenik je stajao u Bulevaru Puškina, koji jse preimenovan u "Preporod Ukrajine".

KAKAV PREOKRET! UKRAJINCI NAPUŠTAJU HERSON I NIKOLAJEV!

Ukrajinska vojska granatira Energodar

Ukrajinska vojska granatira Energodar, projektili lete ka obalskom području, izjavio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Energodar je pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine! U ovom trenutku teroristi iz teške artiljerije NATO-a gađaju Energodar, grad u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi. Prema prvim informacijama, gađaju obalsko područje“, napisao je Rogov na svom Telegram kanalu.

ZELENSKI ĆE OVO MORATI DA OBJASNI: Vojna pomoć za Ukrajinu završila na ulicama Londona?!

Delimično uništene ukrajinske snage prebačene s hersonskog pravca ka LNR

Oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko izjavio je da je uništen deo ukrajinskih snaga koje su se prošle sedmice prebacile iz hersonskog pravca u LNR.

Prema njegovim rečima, ima „posrednih i neposrednih potvrda“ o prebacivanju ukrajinskih snaga s hersonskog pravca na teritoriju LNR i u pravcu Zaporoške oblasti.

Foto: Tanjug/AP

 

„Ovde, na teritoriju LNR, bilo je prebačeno mnogo ljudstva i oklopne tehnike, odnosno oni su stvarali svojevrsne udarne pesnice još sredinom i početkom prošle sedmice. Kada su borbena dejstva postala intezivnija, neke od tih grupa koje su bile prebačene likvidirala je ruska avijacija“, rekao je Maročko za televizijski kanal „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, protivnik se sada pregrupiše i nadoknađuje gubitke, kako bi s poboljšanjem vremenskih uslova pokušao da izvrši juriš na LNR u pravcu Svatova, Kremene i drugih opasnih deonica.

RUSKE ELITNE JEDINICE MELJU SVE PRED SOBOM, VELIKI PROBLEM ZA UKRAJINCE U HERSONU!

Peskov o potrazi za ubicama zarobljenih Rusa

Rusija će se sama baviti potragom za ubicama zarobljenih ruskih vojnika, oni moraju biti pronađeni i kažnjeni, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, povodom informacije da su ukrajinske snage streljale 11 ruskih ratnih zarobljenika.

On je dodao i da smena vlasti u Ukrajini nije među ciljevima ruske specijalne operacije u toj zemlji.

AMERIKANCI SPREMNI ZA SLOM UKRAJINE: Ako Kijev bude pred padom - uvući Evropu u rat!

Poljska razmešta PVO sistem "Patriot" na granici sa Ukrajinom

Varšava će predložiti Berlinu da razmesti nemačke sisteme protivraketne odbrane „Patriot“ na poljsko-ukrajinskoj granici, izjavio je vicepremijer i ministar nacionalne odbrane Poljske Marijuš Blaščak.

 

 

SKANDAL! AMERIKANCI POTVRDILI - UKRAJINA JE STRELJALA RUSKE ZAROBLJENIKE!

Ukrajinska vojska odustala od ofanzivnih dejstava kod Artjomovska i Soledara

Ukrajinska vojska je odustala od ofanzivnih dejstava i prešla je u gluvu odbranu u oblastima Artjomovska i Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

„U oblastima naselja Artjomovsk i Soledar protivnik je prešao u gluvu odbranu. Zbog svakodnevnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, kao i usled operativne situacije, ukrajinska komanda je odustala od dejstava ofanzivnog karaktera i usredsredila se na zadržavanje ranije zauzetih pozicija“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Grad Artjomovsk (Bahmut) nalazi se u delu DNR koji je pod kontrolom Kijeva, severno od velikog grada Gorlovka. Artjomovsk je važan saobraćajni čvor za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu.

Borci grupe „Vagner“ su uspeli da potisnu ukrajinske snage iz sela Ivangrad koji se nalazi na kilometar od gradskih četvrti, a vođene su žestoke borbe za južno predgrađe Artjomovska – Opitno.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak "Tornada-S"

Višecevni raketni bacači "Tornado-S" (modernizovani "Smerč") koriste u specijalnoj operaciji visokoprecizne rakete, od kojih svaka može da bude usmerena na određenu tačku, objavljeno je u video snimku Ministarstva odbrane Rusije.

Na snimku se vidi priprema borbenog vozila "Tornado-S" za rad: pristup vatrenom mestu sa kamufliranog položaja, radnje pre lansiranja, paljba raketama kalibra 300 mm, preraspoređivanje radi izbegavanja uzvratne vatre.

HERSON NAKON POVLAČENJA RUSA: Otvoren prvi ukrajinski supermarket, grad i dalje bez vode i struje!

Bondarev: Kijev nema ni silu ni resurse da napadne Krim

Ukrajina nema ni vojnu silu ni resurse da napadne Krim, napisao je na svom Telegram kanalu Viktor Bondarev, predsednik Komiteta Saveta Ruske Federacije za odbranu i bezbednost.

- Ukrajina nema ni resurse, ni vojnu snagu, ni podršku Krimljana za obećanu ofanzivu na poluostrvo. Zapad takođe neće uložiti realne napore da pomogne Ukrajini u ovoj avanturi. Stoga kijevske vlasti neće ići dalje od "najava" - rekao je on.

NATO U PANICI! RUSIJA TESTIRALA AVION SUDNJEG DANA!

Tenk DNR puca na ukrajinske položaje uz pomoć drona

 

 

Ihnjat: Iran dostavlja Rusiji nacrte dronova

Jurij Ihnjat, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je juče da Iran dostavlja nacrte za proizvodnju svojih dronova u Rusiju, kako bi izbegao sankcije zbog prodaje bespilotnih letelica.

Ukrajina povećala izvoz struje 2,5 puta

Ukrajina je u periodu januar-oktobar 2022. godine povećala prihode od izvoza električne energije za 2,5 puta ili 326,9 miliona dolara, u poređenju sa istim periodom prošle godine - na 542,514 miliona dolara, pokazuju podaci Državne carinske službe, prenose ukrajinski mediji.

Interesantno, samo u oktobru prihod od izvoza električne energije iznosio je 113,4 miliona dolara u poređenju sa 26,36 miliona dolara iz oktobru 2021. godine.

Podsetimo, na teritoriji Ukrajine već nekoliko nedelja su u toku restrikcije struje, zbog kvarova na elektromreži, nastalih kao posledica ruskog granatiranja.

Ukrajinci granatirali DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Petrovski i Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike, piše RIA Novosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pik

pre 1 godinu

Generalni sekretar pre da ističe lične frustracije zbog slabosti alijanse, umesto da koristi racionalno razmišljanje. NATO se drži na veštačkom disanju. Amerika bez većine može, većina je bez Amerike ništa. Rusi se mogu smeškati.A o pregovorima uvek odlučuje jača strane. Zašto da to ne bude odluka Rusije?

Pera pravda

pre 1 godinu

Ama ta Nemačka nikako da se smiri, zaboravljaju kako se sa Rusijom razgovara jezikom sile.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija