• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.11.2022

11:20

KO IMA NOVCA BIĆE IZLEČEN, KO NEMA...! SAD odobrile najskuplji lek na svetu

AP Photo

Vesti

KO IMA NOVCA BIĆE IZLEČEN, KO NEMA...! SAD odobrile najskuplji lek na svetu

Podeli vest

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je upravo odobrila novi tretman za retku bolest zgrušavanja krvi. S obzirom da će jedna doza koštati 3,5 miliona dolara, to je najskuplji lek na svetu

Iako se iznos za lečenje čini ogromnim, nedavna analiza isplativosti leka sugeriše da je to relativno fer cena za efekat samog lečenja - barem u SAD. Lek Hemgenik je genska terapija za hemofiliju B, retku genetsku bolest koja uzrokuje oštećeno zgrušavanje krvi. Najozbiljniji simptomi uključuju epizode ​​krvarenja koje je teško zaustaviti.

Hemofilija B

Hemofilija B je obično češća kod muškaraca nego kod žena. Procenjuje se da skoro 8.000 muškaraca u SAD trenutno pati od ove doživotne bolesti. Primarni lek koji se trenutno koristi za lečenje hemofilije B u SAD obezbeđuje pacijentima preko potreban faktor zgrušavanja, ali je to doživotno lečenje i stoga je skupo.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Pacijent

Oni sa teškim simptomima zahtevaju rutinski i skup režim lečenja, čija efikasnost može vremenom da oslabi, piše Science Alert.

Stručnjaci procenjuju da se tokom života pojedinog odraslog pacijenta sa umerenom do teškom hemofilijom B u SAD, između 21 i 23 miliona dolara potroši na lekove. Troškovi lečenja u Velikoj Britaniji su jeftiniji nego u SAD ili drugde u Evropi, ali i dalje idu u desetine miliona dolara po pacijentu tokom njegovog života.

Hemgenik je, s druge strane, intravenski proizvod sa jednom dozom. Proizvod se unosi u telo na osnovu virusnog vektora koji isporučuje DNK ciljnim ćelijama u jetri. Ćelije zatim same repliciraju genetske informacije, šireći uputstva za protein zgrušavanja poznat kao faktor IKS.

Do sada su dve studije ispitivale efikasnost i bezbednost Hemgeniksa. Nakon primanja genske terapije, stopa po kojoj su pacijenti imali nekontrolisano krvarenje opala je za više od 50 procenata. Neželjeni efekti su uključivali glavobolje, simptome slične gripu i povišene enzime jetre.

Foto: AP Photo

Lek
"Lek za siročad"

"Genska terapija za hemofiliju je na vidiku više od dve decenije. Uprkos napretku u lečenju hemofilije, prevencija i lečenje epizoda krvarenja mogu negativno da utiču na kvalitet života pojedinca", rekao je Peter Marks, direktor FDA Centra za Biološka evaluacija i istraživanje.

Za ozbiljne, ali retke poremećaje kao što je hemofilija B, FDA ima posebnu oznaku za podsticanje medicinskih istraživanja. Hemgenik je, na primer, klasifikovan kao „lek siročad” jer će se koristiti samo kod malog broja pacijenata. Zbog ove oznake, proizvođač Hemgenik-a (CSL Behring) ima ekskluzivna prava na američko tržište u narednih sedam godina.

Vlada SAD ima podsticaje da istražuje lekove za retke i ozbiljne bolesti, ali ova politika je mač sa dve oštrice. Naime, to takođe znači da američko tržište snosi troškove monopola na lekove, dok druge nacije, koje postavljaju granice cena lekova, ubiru prednosti međunarodnih istraživanja.

Danas SAD plaćaju između dva i šest puta više za lekove na recept nego druge zemlje širom sveta. Evropska agencija za lekove i njeni regulatori za lekove u Velikoj Britaniji i Australiji takođe razmatraju upotrebu genske terapije za ovu bolest. Biće zanimljivo videti koliko je proizvođačima lekova dozvoljeno da naplaćuju Hemgenik u drugim delovima sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija