• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

29.11.2022

19:56

LONDONSKI EKONOMIST JASAN, EU ĆE SKUPU STRUJU I GAS PLATITI SA 335.000 MRTVIH! U Ukrajini je manje poginulih! Da li Putin igra na ovu kartu?!

Vesti

LONDONSKI EKONOMIST JASAN, EU ĆE SKUPU STRUJU I GAS PLATITI SA 335.000 MRTVIH! U Ukrajini je manje poginulih! Da li Putin igra na ovu kartu?!

Podeli vest

Da bi pobedio u Ukrajini, Vladimiru Putinu je potrebno da Zapad prestane da podržava njegovog protivnika, a najbolju priliku da zabije klinove među zapadnjacima imaće ove zime, ocenio je londonski The Economist.

Taj list podseća da je Rusija pre sukoba u Ukrajini obezbeđivala 40-50% uvoza prirodnog gasa u EU, ali da su sa početkom ruske specijalne operacije  cene plavog goriva naglo porasle vršeći pritisak na ekonomiju saveznika Ukrajine.
       

Do sada se Evropa nosila sa tim šokom tako što je skladištila dovoljno gasa, ali su za potrošače u EU prosečni računi za gas i struju porasli za 144 odsto, odnosno 78 odsto - u poređenju onim što su plaćali 2000. i 2019-te godine.
       
The Economist upozorava da bi broj poginulih od moskovskog „energetskog oružja" mogao da premaši broj vojnika koji su poginuli u borbama tokom čitavog sukoba u Ukrajini.
       
Britanski list navodi da u periodu od decembra do februara sedmično umire 21 odsto više Evropljana nego od juna do avgusta.
       
I upozorava: „Oštra naredna zima mogla bi da zbog skupe struje i gasa košta Evropu ukupno 335.000 dodatnih života".
       
The Economist procenjuje: „Sa trenutnim cenama električne energije - u EU će 147.000 ljudi više umreti nego što bi umrlo da se cene vrate na nivo na kojem su bile u periodu 2015-2019-ta. U slučaju blage zime, ta cifra će pasti na 79 hiljada, a u slučaju hladne - može porasti do 185 hiljada".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija