• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

01.12.2022

11:18

MISTERIOZNA SMRT RUSKOG PUKOVNIKA, poverili su mu važan zadatak, a onda je doživeo šok! SUPRUGA PISALA PUTINU: Ovo je signal da je domovina u opasnosti

twitter.com/printscreen

Vesti

MISTERIOZNA SMRT RUSKOG PUKOVNIKA, poverili su mu važan zadatak, a onda je doživeo šok! SUPRUGA PISALA PUTINU: Ovo je signal da je domovina u opasnosti

Podeli vest

Julia Bojko napisala je otvoreno pismo Putinu, moleći ga da se lično angažuje oko istrage smrti njenog supruga, koga je opisala kao "patriotu, pravog vojnika profesionalca na svom terenu.

Visokorangirani ruski pukovnik koji je igrao ulogu u delimičnoj mobilizaciji ubio se s pet hitaca u grudi u kancelariji svog komandanta nakon što mu je navodno namešteno da preuzme odgovornost za neke od problema vezanih uz invaziju na Ukrajinu, tvrdi njegova udovica.

Pukovnik Vadim Bojko, 44, zamenik načelnika Pacifičke više mornaričke škole Makarov u Vladivostoku, pronađen je 16. novembra mrtav s višestrukim ranama od vatrenog oružja, a njegova smrt opisana je kao samoubistvo.

Samo nekoliko dana nakon smrti ruskog oficira, Julia Bojko napisala je otvoreno pismo Putinu, moleći ga da se lično angažuje oko istrage smrti njenog supruga, koga je opisala kao "patriotu, pravog vojnika profesionalca na svom terenu.”

Pismo na pet stranica napisano je 20. novembra, a lokalna novinska kuća News Vladivostok objavila gaje u nedelju. Prema Julijinom pismu, sredinom septembra - otprilike u vreme kada je Putin izneo plan za mobilizaciju 300.000 rezervista - njen suprug je zadužen za prijem i smeštaj novih regruta u mornaričkoj školi.

Od tada je, kaže udovica, njen suprug većinu noći provodio na poslu i borio se s brojnim logističkim problemima, ali nije dobijao podršku nadređenih. U jednom trenutku, prema Julijinim rečima, Bojko je shvatio da je "postavljen kao "žrtveno janje" za sve neuspehe i nedostatke."

Kasnije je dobio zadatak da popravlja vojna vozila koja je trebalo da budu poslata u Ukrajinu, kao i da priprema novomobilisane vojnike za borbu. Međutim, ubrzo je naišao na "velike probleme", naime, oprema je bila "neprikladna" za upotrebu.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

Šef sve svalio na njega

"Složićete se, ako se vojna oprema koja je godinama korišćena kao muzejski eksponat sada preda Bojku da je pošalje na front, on ne može zamahom jedne ruke da ispravi greške koje je pre napravio neko drugi…," napisala je Julija u pismu.

Bojko se suočio sa svojim nadređenim, načelnikom mornaričke škole kontraadmiralom Olegom Žuravljevim, ali umesto da se uhvati u koštac s "fatalnim" problemima, prema Julijinim rečima, šef je Bojka uveravao da će "sve biti u redu", zatim je uzeo bolovanje i "svalio" svu odgovornost na svog zamenika.

Julija Bojko je izjavila da je njen suprug bio preopterećen stresom, da je mesec dana patio od nesanice i izgubio je više od 15 kilograma.

Sredinom novembra vojni poverenici zaduženi za istraživanje pritužbi zapretili su pukovniku prijavama i kaznama u ukupnom iznosu od 100 miliona rubalja (1,6 miliona dolara) zbog neispravne vojne opreme.

Dva dana kasnije, Bojko je stigao u pomorsku školu, ušao u kancelariju svog šefa, seo za njegov sto i iz službenog oružja pucao sebi pet puta u prsa.

Njegova udovica napomenula je da njen suprug nije pucao u glavu "kako bi se sve završilo što pre", već je počinio "samoegzekuciju" kako bi poslao signal Putinu da se "događa katastrofa, da se nešto mora učiniti po tom pitanju i da je domovina u opasnosti."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija