• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Daglas Mekgregor/Fakti

01.12.2022

21:08

(VIDEO) NATO SADA ZNA ŠTA PUTIN SPREMA, UKRAJINA MU SLUŽI ZA... Rusija pravi vojsku za izvođenje odlučujućih strateških operacija!

Vesti

(VIDEO) NATO SADA ZNA ŠTA PUTIN SPREMA, UKRAJINA MU SLUŽI ZA... Rusija pravi vojsku za izvođenje odlučujućih strateških operacija!

Podeli vest

Nakon što se uverio u pogrešnost spremnosti Vašingtona na pregovore i kompromise, Putin je naložio Generalštabu da napravi novi operativni plan sa novim ciljevima. Čim je novi plan odobren, Putin je naredio "poštedni režim operacija" sve dok resursi potrebni za ofanzivnu operaciju ne budu spremni

Početna faza ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini bila je ograničena operacija sa ograničenim ciljevima. Ključno za razumevanje te faze je to što je Moskva pokušavala da postigne ništa više od toga da ubedi Kijev da pregovara, da jasno stavi do znanja Vašingtonu da je prijem Ukrajine u NATO apsolutno neprihvatljiv i da je za Moskvu neprihvatljivo dalje kršenje prava Rusa u Ukrajini.

Specijalna operacija je tada bila zasnovana na netačnim pretpostavkama i prva njena faza je bilaprekinuta. Kako se ispostavilo, ograničenost te faze specijalne operacije dala je rezultat koji Moskva uopšte nije očekivala: stvarala je utisak slabosti, a ne snage Rusije i njene vojske.
       
Nakon što se uverio u pogrešnost spremnosti Vašingtona na pregovore i kompromise, Putin je naložio Generalštabu da napravi novi operativni plan sa novim ciljevima: 1. slomiti ukrajinskog protivnika; 2. otkloniti svaku sumnju u Vašingtonu i evropskim prestonicama da će Rusija pobediti pod sopstvenim uslovima, 3. stvoriti novi teritorijalni status kvo koji bi zadovoljio potrebe nacionalne bezbednosti Rusije.

       
Čim je novi plan odobren, predsednik Putin je pristao na „poštedni režim operacija" - na odbranu teritorija koje je Rusija već okupirala sve dok resursi potrebni za ofanzivnu operaciju ne budu spremni.
       
Putin
je imenovao novog komandanta teatra ratnih dejstava - generala Sergeja Surovikina, čiji vojni rezoni mogu obezbediti uspeh.
       
Predstojeća ofanzivna faza sukoba će prodemonstrirati mali deo ruske vojne moći i njene buduće sposobnosti.
       
Dok pišem ovaj tekst, 540.000 ruskih vojnika raspoređeno je u južnoj Ukrajini, zapadnoj Rusiji i Belorusiji. A taj broj nastavlja da raste.
       
Ne smemo zaboraviti ni 1.000 raketnih i artiljerijskih sistema, hiljade balističkih i krstarećih projektila, dronove i 5.000 oklopnih vozila, uključujući najmanje 1.500 tenkova, stotine lovaca i bombardera i helikoptera.
       
Ove nove snage imaju malo zajedničkog sa ruskom vojskom koja je ušla u Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Već sada se može predvideti da su ruske Oružane snage, koje se rađaju u sukobu u Ukrajini, osmišljene za izvođenje strateški odlučujućih operacija.
       
Vojska koja će se pojaviti u vatri ovog rata najverovatnije će biti stvorena po obrascima general-pukovnika Mahmuta Garejeva, koji su opisani u njegovom delu „Ako sutra bude rata? Obrisi budućih oružanih sukoba".
       
Nova vojna struktura sastojaće se od mnogo moćnijih snaga sposobnih da izvode odlučujuće operacije za relativno kratko vreme uz minimalna pojačanja i obuku.

       
Drugim rečima, Vašington će pe okončanja sukoba shvatiti da je Rusija umnožila svoj vojni potencijal, a Bela kuća je, ulaskom u oružani sukob sa Moskvom, želela da postigne upravo suprotno.
       
Ali, nijedan od budućih rezultata njegove današnje politike ne bi trebalo da iznenadi Vašington.
       
Još od Bajdenovog govora u Varšavi, gde je zahtevao „promenu režima" u Moskvi, njegova administracija odbija da strateški mudro gradi svoju spoljnu politiku.

Poput glupog generala, koji insistira da se svaki pedalj zemlje brani do poslednjeg vojnika, predsednik Bajden ponovo potvrđuje spremnost SAD za konfrontaciju sa Rusijom, a i sa bilo kojom drugom državom koja izađe izvan okvira licemernih globalističkih demokratskih standarda. Štaviše, za Bajdena je nevažna cena koju će američki narod platiti za tu konfrontaciju - kako u oblasti bezbednosti, tako i na planu blagostanja.
       
Bajdenov govor u Varšavi bio je emotivno uzavreo i obavijen ideološkim velom moralizatorskog globalizma koji je toliko popularan u Vašingtonu, Londonu, Parizu i Berlinu. Ali, za Moskvu je taj govor bio ravan Kartaginskom mirovnom planu.
       
Bajdenova spoljnopolitička strategija „ne uzimajte zarobljenike", koju SAD sada slede, znači da sledeća faza ukrajinskog rata neće biti samo uništenje ukrajinske države.

       
Biće uništeni i poslednji ostaci posleratnog liberalnog svetskog poretka, doći će do velikih pomeranja moći i struktura uticaja širom Evrope, posebno u Berlinu, a da ne govorimo o Vašingtonu i Moskvi.
       
Ovaj proces će, u izvesnom smislu, ticati čak i Pekinga.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasitelj

pre 1 godinu

Posle ovog rata, kojim će Rusija spržiti kompletni neonacistički anglosaksonski zapad, zajedno sa njihovim kaubojima iz amerike, nacizam će ostati u prošlosti, i u narednim godinama proučavati kao uništenje najvećeg zla čovečanstva, i početak ere nastajanja jednog normalnog sveta u svim državama ove zemaljske kugle, bez obzira ne veru ili nacionalnu pripadnost.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija