• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.12.2022

21:44

KIJEV SE SPREMA ZA EVAKUACIJU! Američki senat proglasio vojnu operaciju Rusije "genocidnom"!

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV SE SPREMA ZA EVAKUACIJU! Američki senat proglasio vojnu operaciju Rusije "genocidnom"!

Podeli vest

Dobrodošli u blog UŽIVO, gde iz minuta u minut prenosimo dešavanja o oružanom sukobu između Rusije i Ukrajine. U toku je 287. dan rata, ispod se nalazi vremenska linija koja se redovno ažurira

KIJEV U PROBLEMU, PROPADA PROJEKAT HIMARS! BRITANCI RASKRINKALI AMERIČKU PODVALU!

 

 

Kličko: Može se desiti apokalipsa kao u holivudskim filmovima

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko upozorio je da bi se ukrajinska prestonica ove zime mogla suočiti sa „apokalipsom“, apelujući na stanovnike da budu spremni na evakuacije, prenosi Rojters.

„Može da se desi apokalipsa, kao u holivudskim filmovima, kada je nemoguće živeti u kućama zbog niske temperature“, rekao je Kličko, ističući da se prestoničke vlasti „bore i čine sve da se to ne dogodi“.
 

PUTIN UPOZORIO KIJEV! ZAPAD VAM NE MISLI DOBRO, POLJSKA ĆE UZETI ZAPADNU UKRAJINU!

 

 


Položaji Oružanih snaga Ukrajine u Avdijevki pogođeni zapaljivim raketama MZ-21

 


 

 

 

LUDILO U VRHU UKRAJINE! KLIČKO VAN SEBE ZBOG POTEZA ZELENSKOG - ČOVEČE, SRAMOTIMO SE PRED ZAPADOM!
 

 

Komitet za spoljne poslove američkog Senata usvojio je rezoluciju kojom se akcije Rusije u sukobu sa Ukrajinom proglašavaju „genocidom“, saopštila je pres-služba.
 

JEZIVE PRETNJE KIJEVA ORBANU - VIKTORE, IMAĆEŠ VELIKIH PROBLEMA!

 


Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da bi kompenzacija štete koju je Ukrajina nanela Donbasu i drugim novim teritorijama Ruske Federacije mogla biti od koristi.

„Neonacistički režim i njegove akcije moraju biti ocenjeni. Isto važi i za nadoknadu štete koju je Ukrajina nanela Donbasu, stanovnicima Donbasa, svim teritorijama koje su danas deo Rusije. Ona sigurno neće biti suvišna“, rekao je Putin na sastanku sa članovima Saveta za razvoj građanskog društva i ljudska prava.

Osim toga, Putin je najavio poseban program za obnovu regiona nakon završetka specijalne vojne operacije.
 

VATRENI GOVOR VLADIMIRA PUTINA! RUSIJA IDE DO KRAJA, OSTVARIĆEMO SAN PETRA VELIKOG!

 

 

Angela Merkel: Rat će se završiti pregovorima

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne vredi pokretati pitanje njenog učešća u rešavanju sukoba u Ukrajini, ali i da će se situacija jednom završiti pregovorima.

Merkelova je u intervjuu listu „Cajt“ odgovorila na pitanje kako se može okončati sukob.

- Iskreno govoreći, ne znam. Jednom će se završiti pregovorima. Ratovi se završavaju za pregovaračkim stolom - istakla je ona.

Odgovarajući na pitanje da li je isključeno njeno učešće u rešavanju sukoba, bivša kancelarka je izjavila da se to pitanje „čak ni ne postavlja“.Istovremeno, prema njenim rečima, postoji razlika između „diktiranog mira“ i „prijateljskog otvorenog međusobnog razgovora“.

- Ovim povodom više ništa ne želim da kažem - zaključila je ona.

Sistemi 'Patriot' biće raspoređeni kod granice sa Ukrajinom

 

Američki časopis Tajm proglasio je Vladimira Zelenskog za ličnost 2022. godine, odajući priznanje i "duhu Ukrajine"

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIME (@time)

 

Konašenkov tvrdi: Uništen punkt stranih plaćenika

Kod naselja Borovsko u Harkovskoj oblasti uništen je punkt privremene dislokacije jedinice stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Portparol je dodao da su u oblastima naselja Stupočki u DNR i Zeleni Gaj u Harkovskoj oblasti uništene dve kontrabaterijske radarske stanice američke proizvodnje AN/TPQ-50.

U napadu na punkt za opravku vojne tehnike u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je višecevni raketni bacač "Himars" i 48 raketa za njega. U Harkovskoj oblasti uništena je radarska stanica za protivvazdušni raketni sistem S-300. Takođe je uništeno skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.

Prema potvrđenim informacijama, napadom visoko preciznim oružjem kopnenog baziranja na skladište raketnog i artiljerijskog naoružana u jednom od pogona metalurškog kombinata "ArcelorMittal" u Krivom Rogu uništeno je više od 70 raketa za višecevni raketni sistem "Himars", dva lansera raketnog sistema "MLRS", a četiri lansera ovog tipa su teško oštećena, piše Sputnjik.

Lavrov: NATO laže

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da NATO bezobzirno i bez stida odbija da prizna da su Mihailu Gorbačovu i Borisu Jeljcinu obećali da neće biti širenja na istok, iako dokaza o tome da lažu ima i više nego dovoljno.

- Poštovani američki, nemački, britanski političari te epohe u svojim memoarima citiraju i sebe same i svoje kolege, potvrđujući tako da su davali usmene, ali čvrste garancije - rekao je Lavrov na forumu "Primakovska čitanja".

 

Video snimak dezertera iz Vagnerovog PMC-a priveden kod Novošahtinska

 

 

Beloruski zvaničnici će biti pogubljeni zbog izdaje.

Beloruski parlament usvojio je u prvom čitanju nacrt zakona kojim se uvodi smrtna kazna za državnu izdaju koju je izvršio zvaničnik.

Ranije je i u Ruskoj Federaciji najavljena potreba uvođenja smrtne kazne za zločine protiv države. Konkretno, o tome je pre mesec dana govorio Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Ukrajinske diplomate i dalje dobijaju pretnje. Već je zabeležen 31 slučaj u 15 zemalja

U protekla dva dana ambasade u Italiji, Poljskoj, Portugalu, Rumuniji i Danskoj, kao i konzulat u Gdanjsku, primili su sumnjive pakete, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Sve koverte nose istu adresu pošiljaoca: Tesla auto kuća u nemačkom gradu Sindelfingen.

„Pošiljka je obično išla iz pošta koje nisu bile opremljene sistemima za video nadzor“, piše Kuleba.

Napadači su takođe preduzeli korake da ne ostave tragove svoje DNK na zavežljajima.

Prema njegovim rečima, to posebno ukazuje na profesionalni nivo sprovođenja ove akcije.

Blinken: Ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada teritoriju Rusije

 

Restrikcije struje u Kijevu 

U Kijevu su uvedeni vanredni prekidi struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija DTEK Kiev Electric Netvorks .

- Zbog još jednog masovnog ruskog napada na kritične infrastrukturne objekte, sada se primenjuju hitna isključenja. Rasporedi gašenja za stabilizaciju još nisu na snazi - navodi se na sajtu kompanije.

Foto: AP/Photo

Kijev

U Ruskoj Federaciji se razmatraju tri opcije za odgovor na plafon cene nafte, pišu Vedomosti, pozivajući se na izvore:

1. Potpuna zabrana kupaca koji podržavaju sankcije;

2. Embargo na isporuke po ugovorima gde se pojavljuje klauzula o ograničenju cene;

3. Određivanje maksimalne veličine popusta Ural na Brent, ispod koje će biti nemoguće prodati sirovine.

Prema rečima jednog od sagovornika, trenutno nijedna od ovih opcija nije odobrena, moguće su druge alternative ili njihova kombinacija. Sagovornici Vedomosti smatraju opciju sa popustom najmanje verovatnom od tri.

Podsetimo, Blumberg je juče pisao o dve opcije za odgovor Rusije na plafon cene nafte - prodaju nafte uz maksimalne popuste, ili po fiksnoj ceni.

16 osoba stradalo u sudaru vojnog kamiona i putničkog kombija

Desila se nesreća sa vojnim kamionom između Donjecka i Šahtjorska na teritoriji koju kontroliše „DNR“, u kojoj je poginulo 16 osoba.

Vojni kamion se sudario sa minibusom, a sudeći po fotografiji i snimku sa lica mesta, minibus je pričinjen znatno oštećenim.

Ruski mediji prenose da su žrtve prebačene u bolnicu, ali njihov broj nije poznat. Takođe ne navode ukupan broj putnika u autobusu i kamionu (kamion je pozadi prevozio vojsku).

Uzroci nesreće se utvrđuju.

U Hersonskoj oblasti za dan ubijena dva civila, još jedan je ranjen

Region je tokom dana granatiran ukupno 51 put, a vatra je ispaljena iz artiljerije, MLRS, tenkova i minobacača, javljaju regionalne vlasti.

Oštećena civilna infrastruktura i stambeni objekti.

Blinken: SAD nisu pomogle Ukrajini da udari na Rusiju

Vašington nije pomogao Ukrajini da udari na teritoriju Rusije, citira Blumberg američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

- Ne ohrabrujemo Ukrajince da udare na rusku teritoriju i ne pružamo im mogućnost da izvedu takve udare - rekao je Blinken.

On je dodao da SAD trenutno nemaju detaljne informacije o udarima ukrajinskih bespilotnih letelica na ruske aerodrome.

"Šahedi" u napadu na Kijev i Zaporožje

Iranski novinar Babak Tagve objavio je na svom Tviter nalogu snimak za koji tvrdi da prikazuje nove ruske napade dronama samoubicama "Šahed" na Kijev i Zaporožje.

 

 

Tagve tvrdi da je Iran pre nekoliko dana poslao dodatne količine dronova Rusima.

Pentagon: SAD ne sprečavaju Ukrajinu da razvije kapacitete za dalekometne udare

Sjedinjene Američke Države ne sprečavaju Ukrajinu da razvija sopstvene sposobnosti za dalekometne udare, poručio je američki ministar odbrane Lojd Ostin.

- Ne radimo na tome da sprečimo Ukrajinu da razvija svoje sopstvene sposobnosti - rekao je Ostin novinarima, prenosi Rojters.

Američki stejt department oglasio se ranije danas poručivši da SAD ne opremaju, niti ohrabruju Ukrajinu da izvodi napade preko svojih granica.

- Ne opremamo Ukrajinu za napade preko svojih granica i ne ohrabrujemo Ukrajinu da napada preko svojih granica - rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, preneo je Rojters.

Prajs je naglasio da SAD opremaju Ukrajinu ''onim što joj je potrebno za odbranu teritorije''.

Kijev Indipendent: Sirene se čule u Engelsu

Sirene za vazdušnu opasnost aktivirane su kasno sinoć na aerodromu u ruskom gradu Engeslu, dan nakon što su eksplozije potresle dve ruske vazdušne baze, piše Kijev Indipendent.

Ruski TASS je citirao zamenika načelnika okruga Engels Jevgenija Špoljskog, koji je potvrdio da su se sirene oglasile, i da "nema pretnje po civilnu infrastrukturu".

Strateški bombarderi Tu-95 ruskog vazduhoplovstva su stacionirani u bazi Engels.

Blaščak: Poljska će prihvatiti raspoređivanje PVO sistema Patriot

Poljski ministar odbrane najavio je juče da će će njegova zemlja prihvatiti predlog Nemačke da se u Poljskoj postavi protivazdušni raketni sistem Patriot.

Nemačka je dala ovu ponudu Poljskoj nakon što je jedna zalutala raketa pala na teritoriju Poljske blizu granice sa Ukrajinom i usmrtila dva Poljaka, podseća se u izveštaju AP.

Poljska i NATO su se saglasili da je na Poljsku pala ukrajinska raketa koja je promašila cilj tokom dejstvovanja ukrajinske PVO protiv ruskog raketnog napada 15. novembra.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak u prvi mah je izjavio da je nemačku ponudu dočekao sa "zadovoljstvom", međutim lider poljske vladajuće stranke Jaroslav Kačinski kasnije je rekao da bi sistem Patriot trebalo da bude postavljen u Ukrajini, što su i Blaščak, ali i drugi poljski zvaničnici prihvatili.

Blaščak je napisao na Tviteru da mu je žao što Nemačka nije želela da postavi sistem Patriot u Ukrajinu.

Jutros je DTEK najavio hitno isključenje struje u Dnjepru i Odesi.

U Kijevu postoje hitna isključenja (razlika od hitnih – kraći period bez struje).

A evo još jednog oborenog „Šahida“ u Žitomirskoj oblasti. Fotografiju je objavio guverner Vitalij Bunečko.

Kako je ranije saopšteno, Rusija ove noći ponovo lansira iranske dronove u Ukrajini.

Glavna stvar iz jutarnjeg rezimea ukrajinskog generalštaba:

1. Na Limanskom, Bahmutskom i Avdejevskom pravcu, neprijatelj koncentriše svoje napore na vođenju ofanzive.

2. Napadi su odbijeni u oblasti Belogorovke, Luganska oblast, i Verhnekamenskog, Spornog, Jakovljevke, Bahmuta, Bele Gore, Kurdjumovke, Novobahmutovke, Marinke i Novomihajlovke, Donjecke oblasti.

3. Neprijatelj je tokom proteklog dana izveo 10 raketnih i 33 vazdušna udara. Oštećeni su objekti gradova Kramatorsk, Krivi Rog, kao i sela Stepne Zaporoške oblasti.

Oružane snage Ukrajine izvele su 26 vazdušnih udara.

4. Ukrajinci su tokom proteklog dana oborili 14 jurišnih dronova Šahed-136. Ovi dronovi se dugo nisu pojavljivali u izveštajima. Ukrajinska vojska je to objasnila početkom hladnog vremena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djordje

pre 1 godinu

Pre nego postavite video zapis mogli bi prvo da proverite isti ?! Al to bi bilo previse za ocekivati od vas!

Pera

pre 1 godinu

RUSIJU SU NAPALI HEVREI KOMANDANTI TAJNIH DRUŠTAVA KOJE SU STVORILI MASONI..PREKO KOIH POSTAVLHAJU DRZAVNIKE ZAPADNIH DRŽAVA MAKRON ŠOLC BAJDEN...A SA NJIMA KOMANDUJU ROTŠILD KOH ABRAMOVIČ ZAKENBERG TITO2 SOROS GEJTS KUSNER TEODOR MERON..GLAVNI JEVREI!POSLE UBISTVA KENEDIJA AMERIKA JE OBIČNA JEVREJSJA KOLONIJA POTPUNO U FUNKCIJI JEVREJA I IZRAEKA A SVI AMERIČKI PREDESDNICI SU NASONI PRIOADNICI TAJNE GLOBALNE JEVREJSKE ŠPIJUNSKE VOJSKE KOJU SU JEVREI U PLANIRANOM NAPADU NY LJDSKU CIVILIZACIJU STVORILI PRE NEKOLIKO VEKOVA nastavak prethodnih jevrejskih tajnih organizacija !

PETAR

pre 1 godinu

jebo vam mater zelenovski klovn i tajm da buu njegovi klvni,..ako je klovn licnost godine zapad je lud na kvadrat ,Putin je car careva

kirta

pre 1 godinu

Rat će avršiti pregovorima ako bude uopšte ljudi za pregovore. Najgluplja fora i rečenica ikada.

Milan

pre 1 godinu

Belorusi uveli pogubljenje zbog izdaje, ovo treba i kod nas pothitno uvesti. Hvala vam što nam otvarate oči.

Vasilije

pre 1 godinu

Znaci toliko "hvaljena" ruska ofanziva na Bahmut i takozvano " napustanje" grada od strane ukrajinaca pretvorilo se u jedanu ogromnu propagandnu laz, koja je brzo nasmejala celi svet, i rusko zaglavljivanje pred Bahmutom na starim pozicijama ( mada mora da se prizna da su ukrajinci kao pomoc svojim jedinicama u Bahmut doveli sveze trupe, 1 oklopnu i 1 pesadijsku brigadu).. Kod Soledara su cak ukrajinci napredovali 5km u dubinu sa druge strane puta tako da sada snadbevanje za ruske trupe se vodi samo kroz uski koridori po sumskim putevima Rezultat ukrajinskon napada dronovima na vazduhoplovne baze Engels-2 (450km od granice) i Djagiljevo ( 400km od granice i 200km od Moskve) je 3 Tu-95M strategiska bombardera tesko ostecena, 1 Tu-22m tesko ostecen, 3 mrtva i 5 ranjenih pripadnika vazduhoplovstva Na ukrajinu je 5 decembra ispaljeno 38 krstarecih projektila Kh-101/505, 22 krstarece rakete 3m-54 Kalibr, 3 Kh-22, 6 Kh-59 i 12 s-300 modificirani za gadjanje kopnenih meta. Od toga broja ukrajinci su uspeli da obore 51 raketu ali su ostalih 30 su pogodile ciljeve.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59