• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

13.12.2022

11:00

TEŽAK INCIDENT NA GRANICI, VRI IZMEĐU DVE NUKLEARNE SILE! Sukobila se vojska, sprečen upad, ima ranjenih!

Vesti

TEŽAK INCIDENT NA GRANICI, VRI IZMEĐU DVE NUKLEARNE SILE! Sukobila se vojska, sprečen upad, ima ranjenih!

Podeli vest

Indija je potvrdila danas da su se njene snage sukobile sa kineskim trupama u spornoj oblasti duž granice, što je prvi takav incident u više od godinu dana, prenosi BBC

Indijski ministar odbrane Rajnat Sing saopštio je danas u parlamentu da nijedan indijski vojnik nije ozbiljno povređen u sukobu i da je incident "prebačen na diplomatski nivo".

On je kazao da su se vojnici Kineske narodne armije vratili na svoje položaje zbog „blagovremene intervencije indijskih vojnih komandanata”. Navedeno je da su indijske trupe sprečile kineske vojnike da uđu na teritoriju Indije u sektoru Tavang u državi Arunačal Pradeš, 9. decembra, tokom graničnog sukoba koja je doveo do povređivanja na obe strane.

„Obe strane su odmah povučene iz tog područja“, saopštila je indijska vojska. Dodaje se da su komandanti dve strane održali sastanak odmah posle incidenta „da bi se povratilo mirno stanje“. Indija i Kina dele spornu de fakto granicu dugu 3.800 kilometara, poznatu kao Linija stvarne kontrole (LAC), koja se pomera zbog reka, jezera i snega.

U junu 2020. godine, 20 indijskih vojnika ubijeno je duž sporne granice u sukobu sa kineskim vojnicima koji su koristili palice, kamenje i pesnice, a Kina je tada izgubila četiri vojnika. Kina i Indija su 1962. godine vodile rat oko granice, a Linija stvarne kontrole razdvaja teritorije od Ladaka na zapadu do istočne indijske države Arunačal Pradeš, na koju Kina polaže pravo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija