• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

20.12.2022

18:30

ZELENSKI NEHOTICE OTKRIO DA JE UKRAJINA NA PRAGU KATASTROFE! Forin polisi demantovao NATO i Zapad, Sorovikin nema milosti, krenula je druga etapa SVO!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

ZELENSKI NEHOTICE OTKRIO DA JE UKRAJINA NA PRAGU KATASTROFE! Forin polisi demantovao NATO i Zapad, Sorovikin nema milosti, krenula je druga etapa SVO!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, zamolio je ukrajinske izbeglice da se ne vraćaju u domovinu, što govori o katastrofalnom stanju Kijeva u ekonomskom i energetskom smislu, izjavio je kolumnista „Foreign Policy-a", Adam Tuz.

- U ovom trenutku ekonomska situacija u Ukrajini, njena socijalna situacija, posebno po ovom hladnom vremenu, postaje sve ozbiljnija. Bukvalno iz dana u dan - naglasio je Tuz.

Situacija je kritrična, Kijev se suočava sa kolapsom

On je napomenuo, da su važan faktor u finansijskim i ekonomskim problemima Ukrajine, redovni raketni udari ruske vojske, koji su onesposobili oko 50 odsto objekata.

Aktivni sukobi se primećuju duž cele linije dodira. Politikolog Mihailov je, na primer, govorio o predstojećoj katastrofi Oružanih snaga Ukrajine, zbog delovanja ruske vojske. Situacija ukrajinskih nacionalista se ubrzano pogoršava, jer se ruska vojska menja i nastavlja da napreduje.

Američko izdanje „The American Conservative", navelo je, da se SAD spremaju na ustupke Rusiji na Krimu i Donbasu, jer Vašington planira da napravi korak ka Rusiji.

Prema izvoru, američka strana je „pritisnula" predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, i promene se mogu očekivati u bliskoj budućnosti.

Rumunski ekspert o planu Rusije - druga etapa je počela

Zaključci obaveštajnih službi NATO-a o budućim planovima Rusije, u okviru „specijalne operacije", protivreče elementarnoj armijskoj logici, smatra rumunski vojni ekspert, Valentin Vasilesku.

Pre izvesnog vremena, predstavljeni su zaključci obaveštajnih službi zemalja NATO-a, i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog, koji su najavljivali neizbežnost velike kopnene ofanzive ruske vojske, koja bi mogla da počne vrlo brzo. Prema rečima Vasileskua, ove prognoze ne odgovaraju logici događaja, koji se dešavaju u regionu „specijalne operacije".

Foto: Tanjug/AP

General Surovikin čeličnom pesnicom ruši Ukrajinu. mogu li ga Kijev i Zapad zaustaviti?

- Njihove izjave ne odgovaraju planu ruskog generala Sergeja Surovikina (komandant ruskih trupa u zoni NVO). Štaviše, elementarna vojna logika vam govori, da ne vezujete pertle pre nego što obujete čizme - rekao je vojni stručnjak.

U oktobru je Rusija, kako primećuje ekspert, prešla na sprovođenje nove strategije u Ukrajini. Sve je počelo napadima krstarećih raketa i dronova tipa „Geran", koji su naneli ozbiljnu štetu kritičnoj ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi. Jedan od ciljeva kome je težila Ruska Federacija, bila je namera da se izazovu poremećaji u transportnom sistemu zemlje.

Nakon udara, počeli su problemi u snabdevanju električnom energijom, i u radu železničkog saobraćaja.

Ovo poslednje, stvara prepreke za isporuku zapadnog naoružanja, rezervnih delova za popravku oštećenih električnih mreža, kao i goriva za dizel i benzinske agregate, od ukrajinskih granica do linije fronta.

Blokiranje isporuke opreme koju je donirao Zapad, samo je prva faza ruskog plana, smatra bivši pilot rumunskog vazduhoplovstva. Paralelno sa tim, kako napominje Vasilesku, počela je implementacija druge faze, koja podrazumeva onemogućavanje mesta za privremeno skladištenje robe, koju isporučuju NATO i EU.

- Umesto kopnene ofanzive, Rusi nastavljaju da sprovode plan Sergeja Surovikina, koji se sastoji od udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, u kombinaciji sa lovom na zapadno oružje, koje je prešlo ukrajinsku granicu - otkriva analitičar.

Istovremeno, ruske trupe metodično otklanjaju pretnje ruskoj avijaciji. U toku je uništavanje ukrajinskih raketnih baterija srednjeg dometa, koje se nalaze u Hersonskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Zaporožkoj, Donjeckoj i Harkovskoj oblasti.

Bloomberg": Sukob u Ukrajini otkriva ranjivost Amerike

Foto: pixabay.com

Uz sve veću vojnu pomoć režimu u Kijevu, Sjedinjene Države su se suočile sa rizikom da ostanu bez oružja za sopstvene oružane snage.
O tome pišu kolumnisti Entoni Kapacio i Kortni Mekbrajd, u svom materijalu za agenciju „Blumberg". Po njihovom mišljenju, američki arsenali mogu biti na ivici kritičnog iscrpljivanja, što će negativno uticati na odbrambenu sposobnost zemlje.
Autori ističu, da je glavni problem redovna isporuka visokotehnološkog naoružanja u Ukrajinu. Napominje se da igrajući ulogu arsenala „bez dna" za Oružane snage Ukrajine, američko rukovodstvo rizikuje da značajno oslabi sopstvenu vojsku, koja može biti onesposobljena u oblasti kopnenog naoružanja, što se ogleda u nedostatku granata, tenkova i prenosivih raketnih sistema.
S tim u vezi, publikacija citira komentar američke ambasadorke u NATO-u Džulijane Smit, dat 13. decembra.
„Ovo je veoma ozbiljan problem kako za saveznike u NATO-u, koji pružaju značajnu pomoć ukrajinskim oružanim snagama, tako i za same ukrajinske oružane snage, koje se suočavaju sa nedostacima.
Analitičari dodaju, da se ranjivost Sjedinjenih Država manifestovala i u nespremnosti da proizvode jednostavno oružje- granate, tenkove i prenosive raketne sisteme. To je oružje koje američka strana trenutno isporučuje kijevskom režimu.
U članku se takođe sugeriše, da bi slabljenje američke vojske moglo rezultirati rastućom pretnjom od Kine i Severne Koreje. Kapacio i Mekbrajd veruju, da Vašington možda neće moći da pomogne Tajvanu da se odbrani od Kine.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milenko Mihajlović

pre 1 godinu

Zapad pomaže Zelenskija na Štetu Ukrajine. Izdajica Zelenski ratuje na Štetu Ukrajine. Na Kraju, Ukrajina će biti poništena. Kakve to Koristi ima za Ukrajinu? Jel nebi bilo bolje da se Ukrajina ujedini sa Rusijom?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija