• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

03.01.2023

15:28

„NATO IM ŠALJE STARO GVOŽĐE!" U Poljskoj tvrde da znaju šta se krije iza zapadne pomoći Kijevu, "U POZDAINI SE UVELIKO POTPISUJU UGOVORI..."

Tanjug/AP

Vesti

„NATO IM ŠALJE STARO GVOŽĐE!" U Poljskoj tvrde da znaju šta se krije iza zapadne pomoći Kijevu, "U POZDAINI SE UVELIKO POTPISUJU UGOVORI..."

Podeli vest

Zapadne zemlje isporučuju Ukrajini zastarelo oružje kako bi obnovile sopstveni arsenal, piše kolumnista poljskog lista NDP (Niezależny Dziennik Polityczny) Jacek Tohman

„Vojna pomoć sa Zapada neprekidno se sliva u Ukrajinu. Treba napomenuti da je većina naoružanja u lošem tehničkom stanju. Vojna tehnika ima mnogo problema i zapravo je reč o starom gvožđu i otpadu, što potvrđuju i vojnici Oružanih snaga Ukrajine. To se dešava jer se Kijevu isporučuje oružje iz starih vojnih skladišta“, piše Tohman.

Eksperti sa Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) takođe potvrđuju da većina naoružanja sa Zapada u Ukrajinu dolazi iz starih vojnih rezervi, navodi poljski kolumnista.
Kako kaže, cilj je da se oslobode skladišta i da se popune novim oružjem. To je veoma isplativo za Zapad, jer američke vojne kompanije („Lokid martin“, „Rajteon“ i „Nortrop gruman“) već sklapaju ugovore o popunjavanju arsenala, ne samo SAD, nego i njihovih saveznika iz NATO-a.

„Ako govorimo, na primer, o prenosnom protivvazdušnom raketnom sistemu 'stinger', Ukrajincima su ga, pored Amerike, isporučile Danska, Italija, Letonija, Litvanija i Holandija. Američka kompanija 'Rajteon' već je potpisala ugovor vredan 625 miliona dolara za popunu njihovog broja u skladištima“, piše Tohman, citirajući britanske novinare.

Po njegovim rečima, Vašington pod maskom vojne pomoći Kijevu realizuje sopstvene ciljeve i lobira za prodaju oružja u interesu sopstvenog vojno-industrijskog kompleksa.

„U stvarnosti, to je samo diverzantski potez Zapada koji želi da iskoristi dodeljena sredstva za modernizaciju svog naoružanja koje će zameniti staro gvožđe, isporučeno Ukrajini“, zaključuje poljski ekspert.

Ranije je Rusija upozorila da značajan deo oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista i krade se.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fikus

pre 1 godinu

"isporučuju Ukrajini zastarelo oružje kako bi obnovile sopstveni arsenal" Dobro jutro Kolumbo, trebalo vam je 9 meseci da shvatite da Amerika od svih EU "saaveznika" pravi budale i zgrće takav novac od kojeg pamet staje - u isto vreme dovodeći svoje EU "prijatelje" u ekonosko ropstvo iz kojeg neć moći da izađu narednih 30 godina a zbog devastirane industrije možda i 50 godina.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija