• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: P. Z. S. / RVvoenkor

07.02.2023

07:30

(VIDEO) RUSIMA DOSTA "ZEZANJA", POSLALI I OKLOPNI VOZ NA FRONT U UKRAJINU: Specijalna kompzicija ruske vojske u akciji, ovo je oružje za...

AP photo/Printskrin/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) RUSIMA DOSTA "ZEZANJA", POSLALI I OKLOPNI VOZ NA FRONT U UKRAJINU: Specijalna kompzicija ruske vojske u akciji, ovo je oružje za...

Podeli vest

Specijalni oklopni voz Južnog vojnog okruga nastavlja sa izvršavanjem zadataka u zoni Severnog vojnog okruga za tehničko izviđanje, deminiranje, kao i obnovu železničke pruge i uništenih putnih pravaca.

Voz je blindiran, naoružanje i najsavremenija oprema postavljena su na vagone, zaštićeni, spremni za paljbe i odbijanje neprijateljskih napada.

Sistem naoružanja omogućava osoblju da deluje i u najtežim uslovima.

U zoni specijalne vojne operacije saperi raščišćavaju mine na pruzi. U zaporoškom pravcu je već obnovljeno više od 100 kilometara. Popravljena su tri mosta. Sivaški zaliv i uska prevlaka duž koje prolaze šine ranije su smatrani graničnim pojasom. Čak i u periodu železničke blokade Krima, bio je bez struje. Ovde su žice presečene da blokiraju prolaz pruge. Sada su ovde vraćeni delovi koji nedostaju i pada struja. Sada se na ovim mestima redovno vrše tehničko izviđanje.

- Hajde da prođemo kroz kalkulacije. Kada se otkriju eksplozivni predmeti, određujemo vrstu uređaja, domaće ili fabričke, vrstu osigurača. Dolaze sa dejstvom pritiska, električnim, kontaktnim, zateznim, pa čak i beskontaktnim, radio-kontrolisanim, kontrolisanim žicom - ima mnogo varijanti i metoda, objasnio je jedan od vojnika.

 

 

A metod neutralizacije treba da bude što bezbedniji. Stoga je glavna stvar koja je saperu potrebna u ovom trenutku hladna kalkulacija.

- Pre svega, smirenost i izdržljivost. Kada vidite celu stvar, glavna stvar je da tačno znate šta morate da uradite. I mirno, bez gužve, uradite sve - priznao je saper sa pozivnim znakom „Kasper".

Već je obnovljeno više od 130 kilometara železničkih pruga u pravcu Zaporožja. Tri mosta su popravljena, ali i dalje pokušavaju da miniraju šine.

- Najveća stvar je što naš voz nije mogao da prođe šest sati kada je došlo do ozbiljnog podrivanja mosta. Jedan deo je srušen, a drugi jednostavno izmešten. I obnovili smo ga da damo pokret. Ovo je bilo najduže. I tako na štetu potrošimo najviše sat i po, dva, tri sata. Zavisi kakav je jaz - rekao je saper sa pozivnim znakom „Kasper".

 

 

Sirena i kočenje u nuždi. Ovo se dešava samo u jednom slučaju. Na putu - opet opasnost. Oklopni voz „Amur" prati svaki ešalon na ovoj železničkoj pruzi. On će, kako kažu, pokriti od eksplozije.

- Pred nama su platforme za pokrivanje koje obavljaju funkciju tokom eksplozije. Prvi udarac preuzimaju na sebe da ne bi udarili drugi vagon - rekao je vojnik koji je pratio oklopni voz.

Do sada su teretni vozovi između Krima i Melitopolja saobraćali isključivo pod okriljem ovog specijalnog osoblja. A svaki metar koloseka - od Džankoja do Melitopolja - je pod danonoćnim nadzorom železničkog bataljona.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija